| 

Aktualno

Od višine se zvrti

Od višine se zvrti

09.05.2008 ob 12:20

Burj Dubai ali Dubajski stolp bo najvišji stolp vseh časov, ki se bo dvigal nad bulvarjem Sheikha Zayeda in bo poskrbel, da se bo obiskovalcem Dubaja zvrtelo od višine. Njegova višina je zaenkrat sila čuvana skrivnost (tudi spreminjajoče dejstvo), ki bo dokončno znana šele ob njegovi otvoritvi, vsekakor pa bo presegala višino 800 metrov.

Gradnja tega mega-nebotičnika bo trajala še vsaj do konca leta 2008. Burj Dubai naj bi imel 160 nadstropij, v katerih bo 30.000 prestižnih stanovanj, ki bodo najdražja na svetu, in veliko poslovnih prostorov, trgovin, rekreacijskih prostorov, celo hotel s petimi zvezdicami, ki si ga je zamislil italijanski modni oblikovalec Armani. Za hiter prevoz stanovalcev, uslužbencev in obiskovalcev bo poskrbelo kar 56 dvigal. V 124. nadstropju bo razgledna ploščad. Stolp gradijo tako, da bo nadgradljiv. To pomeni, da ga bodo ob morebitnih tekmecih (v višini) na drugih koncih sveta, lahko poljubno dograjevali. Spletna stran BurjDubaiSkyscraper.com navaja, da bodo stroški gradnje znašali okoli $800,000,000.00 dolarjev, a se stroškovna ocena dviguje že na milijardo ameriških dolarjev. Projekt Burj Dubai naj bi v prihodnosti postal novi zaščitni znak Dubaja.

Za pokušino slike pogleda s trenutnega vrha stolpa.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 9 do 24 °C

Četrtek
od 8 do 24 °C

Petek
od 7 do 22 °C

Anketa

Dopust...
je že mimo
šele pride
ga ne potrebujem

    rezultat