| 

Postal sem podjetnik

Pogumno - razdelite delo med svoje zaposlene!

Pogumno - razdelite delo med svoje zaposlene!

28.02.2012 ob 13:30

Gotovo ste se že kdaj slišali: "Hitreje je, če naredim kar sam." "Nihče tega ne postori bolje kot jaz." "Ne vem, katero delo naj sploh prepustim nekomu drugemu?" Ali pa: " Skrbi me, da bom pozabil naročiti kaj pomembnega." "Če izgubim popoln nadzor, bodo stvari začele pokati po šivih."

Se sliši znano? Sama opravičila. Kakorkoli vas je strah delo razdeliti med svoje zaposlene, se morate zavedati, da je za uspešno rast podjetja nujno potrebno tudi širjenje zaupanja vrednega tima.

Skoraj v vsakem podjetniku pa se skriva nekakšna zavest, da je vse delo sposoben postoriti sam in ta mu preprečuje prositi za pomoč. Resnica je drugačna: nihče ne more sam postoriti vsega in se istočasno osredotočati na tisto, kar zna najbolje – kaj kmalu se znajde raztegnjen v preveč različnih smeri.

Razporejanje del je prenos avtoritete in ravno zato je za mnogo lastnikov manjših podjetij to precej strašljivo početje, saj namreč ne vedo kaj se bo zgodilo, ko spustijo stvari izpod svoje popolne kontrole. Dobra novica za podjetnike pa je, da pri razporejanju del lahko še vedno ohranite določeno stopnjo kontrole, in s tem premagate večni strah.

Če jasno definirate, kaj je potrebno narediti in kakšen mora biti rezultat, je za izkušenega pomočnika kar težko nalogo opraviti neuspešno. Ključ do kontrole pri razporejanju del je, da ugotovite natančno kakšne so naloge vsakega posameznika znotraj tima, kako morajo biti te naloge opravljene, ter imeti natančno predstavo, kakšen bo izgledal končni rezultat – vse to še preden delo razporedite med svoje zaposlene.

Ugotovite, kaj predati drugim in kaj obdržati zase. Premislite o svojih prednostih. S katerimi svojimi znanji in talenti doprinesete k direktni uspešnosti podjetja? To so stvari, ki jih morate početi tudi naprej. Naredite si seznam vseh obveznih dnevnih, tedenskih in mesečnih nalog in opravkov ter premislite, katere lahko predate drugim in katere boste še naprej delali sami.

Naredite načrt.
Premislite kaj želite doseči in na kakšen način. Da bi bilo razporejanje dela lahko uspešno, morate vsakemu posamezniku natančno razložiti, kaj od njega pričakujete. Naredite načrt oz. proces dela z vsemi detajlnimi, specifičnimi koraki, ki so potrebni, da pridete do cilja - v pomoč bo tako vam, kot vašemu timu.

Najemite pravo osebo. Eden najbolj pomembnih korakov pri uspešni delitvi dela je ta, da natančno veste, kakšne rezultate hočete. Tako boste tudi vedeli, kakšno osebo zaposliti ali najeti. Ko boste določili pričakovane rezultate, cilj in kvote, z njimi seznanite tudi svoje zaposlene. Če ti cilji ne bodo doseženi, bo seveda trpelo vaše podjetje.

Od časa do časa pa le preverite. Čeprav nekateri v istem trenutku, ko delo predajo, nanj tudi pozabijo, imejte v mislih, da smo vsi samo ljudje. In ljudje delajo napake. Periodično preverite, kako delo poteka. Lahko določite dan v tednu, ko boste od 15 minut do ene ure pregledovali zadolžitve, odgovarjali na vprašanja, preverjali kako projekt napreduje. Naredite si urnik, ki odgovarja tako vam, kot vašim zaposlenim in se ga držite.

Povzeto po: Learning to Delegate, B. Schneider, www.entrepreneur.comsorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 9 do 22 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat