| 

Aktualno

Ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949

Ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949

05.05.2008 ob 12:40

Leta 1949 je bil z mednarodno pogodbo ustanovljen Svet Evrope s sedežem v Strasbourgu. To je bilo prvo organizirano gibanje za združitev Evrope in je tako najstarejša panevropska mednarodna organizacija. Danes šteje 47 držav članic, ki so se zavezale k spoštovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države.

Glavne naloge Sveta Evrope:

  • varstvo človekovih pravic, demokracije in pravne države;
  • ozaveščanje ljudi ter spodbujanje razvoja evropske kulturne identitete in raznolikosti,
  • iskanje skupnih rešitev za probleme, s katerimi se srečuje evropska družba (diskriminacija manjšin, sovraštvo do tujcev, nestrpnost, varstvo okolja, bioetika, trgovina z ljudmi, organizirani kriminal, nasilje nad otroki itd.),
  • pomoč pri utrjevanju demokratičnih sistemov v Evropi s podporo političnim, zakonodajnim in ustavnim reformam.

Države članice Sveta Evrope
Albanija, Andora, Armenija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Črna gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Monako, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, San Marino, Slovaška, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Ukrajina in Velika Britanija. Kot zadnja je 11. maja 2007 članica postala Črna gora, medtem ko Belorusija, ki je za članstvo zaprosila leta 1993, še čaka na povabilo. Kanada, Japonska, Mehika, Sveti sedež in Združene države Amerike imajo status opazovalke Odbora ministrov, Izrael, Kanada in Mehika pa status opazovalke v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Slovenija v Svetu Evrope
Slovenija je za polnopravno članstvo v Svetu Evrope zaprosila 29. januarja 1992, vanj pa je bila sprejeta 14. maja 1993. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope v Mnenju o članstvu Slovenije naši državi ni določila posebnih pogojev za vstop v organizacijo. Slovenija se je do danes uveljavila kot uspešna članica s priznano visoko stopnjo spoštovanja človekovih in manjšinskih pravic ter uveljavitve demokratičnih institucij in vladavine prava. Na pobudo Sveta Evrope je bil leta 1997 v Ljubljani odprt njegov informacijsko-dokumentacijski center, ki je skozi leta svojega delovanja postal informacijsko središče Sveta Evrope v Sloveniji. Več na http://www.mzz.gov.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 9 do 22 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat