| 

Posel in moda

Telovadimo za boljše počutje!

Telovadimo za boljše počutje!

Vsak izmed nas iz lastnih izkušenj ve, da težave in napetosti, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, neugodno vplivajo na naše počutje. Dolgotrajnejša izpostavljenost stresu ima bolj dolgoročne posledice, saj negativno vpliva tudi na zdravstveno stanje. Znanost in stroka sta si že dolgo edini, da sta človekovo telesno in duševno funkcioniranje tesno povezana. Stres sproži človekov celostni odziv in zahteva prilagoditev tako telesnih kot tudi mentalnih zmogljivosti. Posledice stresa so različne zdravstvene in psihosomatske motnje ter bolezni. Na mentalnem področju se stres izraža na različne načine, najpogosteje kot utrujenost, tesnobnost, brezvoljnost, razdražljivost, čustvena napetost, izčrpanost, pojavlja se tudi v občutkih nezmožnosti opravljanja dela, težavah z zbranostjo in osredotočanjem.

Telovadba blaži učinke stresa
Vzrokov stresa največkrat sicer ne moremo odpraviti, lahko pa z različnimi metodami premagamo njegove posledice. Ena od zelo učinkovitih metod, s katerimi lahko vplivamo na svoje počutje, je gibanje. Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki redno vadijo in vzdržujejo relativno visoko raven telesne pripravljenosti, manj občutljivi za negativne posledice stresa. Redna telesna vadba vpliva na zmanjšanje občutkov tesnobe, hkrati pa povečuje človekove sposobnosti za bolj učinkovito spoprijemanje z vzroki za nastanek tesnobe. Telesna vadba pa vpliva tudi na povečanje splošne storilnosti, in s tem učinkovitosti pri delu, poleg tega pa koristno vpliva tudi na intelektualno dejavnost.

Izberite sebi najprimernejšo vadbo
Pravzaprav vsaka telesna dejavnost krepi mišice in sprošča duha. Od posameznika pa je odvisno kakšno telovadbo si bo izbral. Tokrat predstavljamo nekaj zvrsti telovadbe, ki prihajajo zlasti z vzhodnih dežel, kjer pri telovadbi dajejo velik poudarek tudi na umirjenost misli, čustvenemu ravnotežju, povezanosti s samim seboj in naravo, ter zdravemu in vzdržljivemu telesu.

Kitajske modrosti
Energetske oblike vadbe, pri katerih vzpostavite povezavo s svojim telesom, umom in čustvi skozi nežne gibe, ki usmerjajo vašo življenjsko energijo (kitajsko: chi) po vsem telesu. Ob njih se naučite osredotočiti svoj um, obenem pa vas napolnijo z energijo in mirom.
 • TAI CHI – skozi pravilno gibanje, dihanje in osredotočanje uma prakticirate načelo harmonijo med jinom in jangom, s čimer se ustvari ravnovesje v življenju.
 • CHI GONG – združuje nežne, navznoter usmerjene gibe ter položaje in dihanje vsega telesa. Uči aktivirati, usmerjati in voditi življenjsko energijo. Že preproste vaje podarijo boljše zdravje, izboljšajo tudi spolno življenje in omogočijo večjo delovno učinkovitost. Obenem pomaga pri ohranjanju mirnosti in zbranosti tudi v kritičnih situacijah.
 • TAO YIN – vadba je zelo zdravilna in sproščujoča. Po njej se boste počutili močni, sveži in gibčni. Razvili so jo taoistični modrijani, ko so iskali metode dolgega življenja in nesmrtnosti.

Vadba iz Indije

Redna vadba položajev (asan), dihalne vaje, koncentracija, sproščanje in meditacija čudovito vplivajo na telesno, duševno in čustveno zdravje. Izboljšajo mišični tonus, gibljivost, moč, vitalnost in vztrajnost. Vadba umirja, saj uravnoteži in harmonizira telo, um in čustva.
 • JOGA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU – temelji na starodavnem učenju joge in je prilagojena današnjemu času.
 • HATHA JOGA – je praktična, zelo učinkovita in prilagojena zahtevam modernega človeka. Sestavljena je iz telesnega in duhovnega dela.
 • VINJASA JOGA – je oblika hatha joge, ki niza položaje v tekoče zaporedje, povezano z dihom.
 • DINAMIČNA JOGA – je zahtevnejša vadba joge, primerna za bolj razgibane in telesno pripravljene navdušence, saj poleg gibčnosti razvija tudi moč telesa.

Telovadba moderne dobe: Pilates

Pilates je obnorel svet in je postal vadba 21. stoletja. Vadba je zelo nežna in učinkovita, s katero utrdite in oblikujte telo., ga obenem zelo razgibate in sprostite. Vadba je opredeljena kot popolna skladnost duha, razuma in telesa.
 • FIT PILATES – je dinamična oblika pilatesa, ki vključuje vaje za raztezanje in krepitev vsega telesa, razvija moč, gibljivost in kondicijo.
 • PILATES JOGA – prepleta tradicionalne elemente joge z modernimi principi pilatesa, vajami za stabilizacijo trupa in tehnikami raztezanja.

Bojevita telovadba

Z redno vadbo starodavnih veščin se lahko naučite samoobrambe, povečate gibljivost telesa, pridobite telesno moč in izboljšate kondicijo.
 • AIKIDO – je elegantna in harmonična oblika samoobrambe sodobne japonske borilne veščine. Ne vsebuje napadalnih tehnik ali tekmovalnih dvobojev. Uči pomirjanja, samonadzora in samoobvladovanja.
 • CAPOEIRA – združuje elemente plesa in borilne veščine. Najpomembnejši so spretni umiki in premišljeni protinapadi.
 • SHAOLINSKI GONG FU – je samoobrambna veščina, ki vsebuje tako trde načine vadbe (aerobne vaje, vaje za moč in hitrost in podobne vaje) kot mehke načine (sproščenost uma in telesa pri gibanju, tehnike, pretok energije, uporaba energije).

Z opisanimi vadbami boste bolje začutili svoje telo in se bolje zavedali svojih misli ter čustev. Morda boste ob vadbi pričeli razmišljati tudi o bolj zdravi prehrani in s tem bolj zdravem življenju nasploh. Saj številne raziskave ugotavljajo, da so pokazatelji mentalnega zdravja v tesni pozitivni povezavi s telesno dejavnostjo, torej telesno vadbo. To sicer ne pomeni, da se telesno aktivni ljudje ne soočajo s stresom, ampak da telesna aktivnost blaži učinke stresa vsakdanjega življenja.

Urška Č.

Viri: www.revija-vita.com, Revija Cosmopolitan Stil - pomlad/poletje 2008,Telovadba za telo in dušo, Petra Kocjančič

sorodni članki