| 

Aktualno

Kaj bo letos v Ljubljani dogajalo

Kaj bo letos v Ljubljani dogajalo

25.04.2008 ob 17:22

Bližajo se prosti in nato poletno sproščeni dnevi, ko bo v kombinaciji z lepšim vremenom zelo prijetno preživljati čas na prostem. Na in ob Ljubljanici, v starem delu mesta, na Slovenski cesti ter v Tivoliju se bodo v poletnem času zvrstile številne prireditve na prostem, ki jih sofinancira Zavod za turizem Ljubljana.

Prireditve na in ob Ljubljanici

Ljubljanica postaja eno najpomembnejših prizorišč prireditev. Na in ob reki bodo v letošnjem letu zelo raznolike prireditve: od tradicionalnih, do glasbenih in gledaliških ter tistih, s katerimi obujamo mite in legende.

Namakanje goljufivih pekov s Čevljarskega mostu bo vsako soboto, od 31. maja do 30. avgusta 2008. Med Čevljarskim mostom in Tromostovjem bo pet poletnih nedelj uprizorjena legenda o Jazonu in Argonavtih z naslovom Argonavti in ljubljanski zmaj.

Otroci bodo prišli na svoj račun ob nedeljah od konca junija do konca avgusta, ko bodo v Trnovskem pristanu nedeljske otroške matineje Festivala Plavajoče gledališče. Čolnarčkova pot pa je naslov sklopa prireditev, prav tako namenjenih otrokom, ki bo na Ljubljanici potekal ob sobotah in nedeljah od julija do septembra.

Na Ljubljanici bo letos tudi veliko glasbenih prireditev: Glasba na vodi je naslov sklopa komornih koncertov, ki bodo vsak sobotni večer v juliju in avgustu med Gallusovim nabrežjem in Tromostovjem. Na preurejeni gasilski ploščadi na Petkovškovem nabrežju bodo prav tako ob sobotah tudi mladinski koncerti, celo poletje pa bodo na Gallusovem nabrežju ob Ljubljanici potekale prireditve pod naslovom Gallusova poletna pravljica. V juniju bodo ob nedeljah na ladjici nastopali pihalni orkestri, julija ob petkih in sobotah pa bo "pojoča ladjica" zasidrana pod Tromostovjem.

Tudi letos si bo na Bregu brezplačno mogoče izposoditi kanuje ali se udeležiti vodenega izleta s kanuji po Ljubljanici - od konca maja do sredine septembra vsak dan. Na Špici bodo v drugi polovici avgusta likovne, kiparske in foto delavnice.

Ob Ljubljanici bo potekalo tudi nekaj enodnevnih prireditev: Tek povodnega moža bo 18. junija, Kresna noč na Ljubljanici bo 23. junija, Dan Špice 6. septembra, tradicionalno tekmovanje za zlato runo od Špice do Zmajskega mostu bo 13. septembra.

Prireditve v starem mestnem jedru

Številne prireditve, ki bodo zaznamovale letošnjo turistično sezono, se bodo odvijale v središču mesta oziroma v starem mestnem jedru.

V Stari Ljubljani si bomo letos lahko ogledali, kako nastane kovanec – kovnica kovancev, ki ne bo imela stalnega mesta, se bo selila, delovala pa bo ob lepem vremenu od maja do oktobra. Na mestnih ulicah bo tudi to poletje mogoče srečati Zmajčke pomagajčke. V starem mestnem jedru se bodo nad hoduljah sprehajali tudi Primož Trubar in Urška s Povodnim možem, s triciklom bo na ulicah ponovno tudi ljubljanski poštar, ki je postal prepoznaven lik našega mesta.

Novost letošnjega leta bo julija vožnja z velocipedom v starem delu mesta, ob pomoči vaditelja.

Junija in septembra bodo na Dvornem trgu nastopale folklorne skupine s predstavitvami slovenskih ljudskih plesov. Na ljubljanskih ulicah bo letos slišati tudi dixiland skladbe novejših datumov, ki jih bodo izvali glasbeniki z nastopi na ulicah.

Veliko bo prireditev, namenjenih najmlajšim: tradicionalni Pomežik poletju bo junija v parku Zvezda, na Gradu bo tudi letos potekalo Mini poletje, delavnice za otroke pod geslom Ulica je naša bodo ob sobotah na Cankarjevem nabrežju, septembra bo na Dvornem trgu mini lutkovni festival. Celo poletje bodo potekale ustvarjalne delavnice za otroke tudi na travniku pred Gruberjevo palačo. Na Levstikovem in Gornjem trgu pa bo vse sobote v juniju, juliju in avgustu slikarska galerija na prostem, kjer bo možno ustvarjati slike tudi v živo.

In še nekatere druge prireditve, ki bodo popestrile poletni utrip v mestu: že 15. maja bodo poletje v Ljubljani poskušali pričarati mladi oblikovalci oblačil in nakita s prireditvijo Modni dan v Ljubljani, gostili bomo Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica, ki bo letos od 3. do 6. julija, Poletje v Stari Ljubljani s 25 koncerti v juliju in avgustu, Trnfest 2008, ki bo potekal ves avgust, Emonska promenada v Trnovem, 20. do 24. avgusta, Noči v Stari Ljubljani, 26. do 30. avgusta.
Poseben sklop prireditev bo letos na Slovenski cesti v Ljubljani, kamor želimo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU pripeljati večje prireditve in številne obiskovalce.

Prva v nizu bo tradicionalna Maturantska parada, ki bo letos 16. maja. Parada pihalnih orkestrov in predstavitev dolenjskih vinogradnikov na Slovenski cesti bo v soboto, 24. maja. Sledil bo Festival pomladi z zaključno prireditvijo na Slovenski cesti 31. maja. Četrta prireditev na Slovenski cesti bo Lunin festival 7. junija. Naslednjo soboto, 14. junija, bo Slovenska cesta v znamenju starodobnih vozil in festivala Nostalgija. Prvi poletni dan, 21. junija, bodo na Slovenski cesti postavili najdaljšo pito, zvečer pa bo na Kongresnem trgu slavnostni koncert Slovenske filharmonije, ki letos praznuje svojo 100–letnico.

Tudi Tivoli vse bolj postaja prostor za prireditve


V Tivoliju bodo prireditve, ki sodijo v spomenik oblikovane narave. V sodelovanju z Biosfero bo v Tivoliju vsak delavnik od sredine aprila do oktobra poskrbljeno za rekreacijo za vse generacije. Ves julij in prvo polovico avgusta bodo na zelenih površinah predstavitve plesno borilnih veščin, imenovanih "capoeira," od konca maja pa do konca avgusta bo ob ribniku že tradicionalna Knjižnica pod krošnjami. Ves julij in avgust bo na zelenici ob Jakopičevem sprehajališču brezplačna vadba joge.

Jakopičevo sprehajališče ostaja galerija na prostem in poskrbeli smo, da si boste tudi to poletje z zanimanjem ogledovali fotografije z različno tematiko.

vir:www.ljubljana.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 11 do 23 °C

Torek
od 11 do 23 °C

Sreda
od 11 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat