| 

Uporabne informacije

Premagajte ponedeljkova jutra

Premagajte ponedeljkova jutra

Kako to, da je že nedelja!? To je nemogoče, saj je bil ravnokar še petek! Petek - dan velikih planov, kaj vse boste počeli čez vikend! V mislih imate seveda uživanje, sproščanje, lenarjenje ali rekreacijo, skratka kvalitetno in polno preživljanje časa s svojo družino, prijatelji ali v lastni družbi. Vendar vse lepo prehitro mine! Zato se čudite kam je šel vikend? Ali je sploh bila sobota?

Preskok sproščenih občutkov v napetost prihajajočega delovnega tedna se običajno zgodi že v nedeljo popoldan. Kljub temu, da vam ostane še nekaj dragocenih uric prostega čas, so vaše misli že skoraj popolnoma usmerjene v delo, ki vas čaka v ponedeljek zjutraj. A misli niso edino, na kar vpliva bližajoči se delovni teden. Naenkrat ste tudi živčni, srce vam prične hitreje biti, zagrabi vas krč v želodcu, skratka postanete napeti, nedružabni in vikend se v tistem trenutku za vas konča.

In takšnih, ki nas je groza ponedeljkovih juter, ni malo. Za vse nas, smo odkrili nekaj taktičnih potez, ki bodo vsaj malo ublažila nedeljsko obupavanje, zaradi bližajočega se ponedeljka.

 • Zaslužite si vikend
  Če to pomeni, da vsakodnevno podaljšate svoj delovni dan za urico ali dve, se vsekakor splača potruditi. Dodatna delovna urica v četrtek ali v petek popoldne odtehta dejstvo, da vam v ponedeljek zjutraj ne bo potrebno že na vse zgodaj dokončati delovne naloge, ki vam je ostala od prejšnjega tedna.
 • Potrudite se za zares "prosto" soboto in nedeljo
  Poskusite že preko tedna opraviti tudi vse osebne obveznosti in opravila. Od tedenskih nakupov zalog hrane, pospravljanja stanovanja ali hiše in drugih "ne bodi ga treba" opravil, ki vam krajšajo "sladke urice" vikenda.
 • Naredite si plan
  V nedeljo zvečer, tik preden ležete v posteljo, si napravite plan za prihodnji teden, kaj vse morate in tudi boste storili. Obveznosti razdelite na manjše izvedljive naloge in teden pred vami se bo zdel lepši in manj naporen.
 • Ponedeljek ni dan za najtežje naloge
  Organizirajte si ponedeljek tako, da imate čas, da se "vpeljete" v nov delovni teden. Ne zadajajte si v ponedeljek zjutraj najtežjih nalog celega tedna.
 • Polepšajte si ponedeljek
  Naj bo ponedeljek dan, ki se ga boste veselili vsaj po enem dogodku. Rezervirajte mizo v restavraciji in povabite prijatelja na večerjo, organizirajte si "športni dan" vsak ponedeljek zvečer, pojdite v kino - skratka privoščite si nekaj, kar vas sprošča in veseli.
 • Analizirajte napetost
  Pogovorite se svojim parterjem, prijateljem oziroma nekom, ki mu zaupate, in mu razkrite svoje razloge za napetost, ki vas doleti vsako nedeljo popoldan. Morda vam bo poskusil pogledati na situacija z druge plati, ki ni tako "črna". Postavite si vprašanje: Zakaj vas je strah ponedeljkov? Ali so razlogi globji od tega, da gre pač zgolj za ponedeljkovo jutro, ki ga večina sovraži!? Če je dogovor na slednje vprašanje pritrdilen, pa je morda nastopil čas, da razmislite o drugi službi!

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - Fighting the Monday Morning Blues, By Mary Lorenz, CareerBuilder.com

sorodni članki