| 

Uporabne informacije

Vsaka slaba situacija ima tudi pozitivno plat

Vsaka slaba situacija ima tudi pozitivno plat

Ne glede na to ali govorimo o najstniškem nasilnežu, ki se je v vaših mladih letih vedno spravljal na vas, ali o nesrečnem koncu ljubezenske zgodbe, so vse takšne in podobne, bolj ali manj neprijetne situacije le del življenja. In ob takšnih dogodkih so vas nedvomno potolažili z neizogibnimi frazami kot so: "Poglej na situacijo s pozitivne strani." ali "Saj boš preživel-a, vse kar potrebuješ je malo časa!" ali pa "Tudi vsaka slaba stvar je za nekaj dobra." in podobne. Pa četudi so še tako nadležne in "klišejske" fraze, v sebi skrivajo tudi nekaj resnice.

Ko pa postane na delovnem mestu vse prej kot rožnato, je težko ohraniti vzpodbudne misli in pozitivno moralo. Večino dneva itak preživite na delovnem mestu in za pripravo na službo: od izbire delovne obleke, vožnje do službe in nazaj, malice in za dejansko delo, tako da vam na koncu dneva bolj malo časa ostane za vaše osebne stvari. Zato sta jutranja dobra volja in nasmešek na obrazu omejena na nekaj ur, nakar se prične vsakodnevna službena melanholija, slaba volja se potencira, dokler ne pridete do stanja, da bi najraje odvihrali iz pisarne in se nikoli več ne vrnili nazaj. In zakaj tega ne storite, se verjetno sprašujete tudi sami!? Morda ni pravi čas za to!? Nimate druge opcije!? Ste se ravno zadolžili in nujno potrebujete denar!? Razlogov je lahko več. Poleg tega pa niste edini, ki ne morete kar tako zapustiti trenutne zaposlitve, pa čeprav bi to najraje storili.

Torej, če ste se znašli v labirintu brezizhodne situacije, upoštevajte naslednjih nekaj nasvetov, kako lahko slabo situacijo v službi obrnete sebi v prid in morda celo spoznate, da ni vse tako "črno" kot izgleda na prvi pogled.

Osebni dohodek in druge ugodnosti
Bodimo pošteni! Ne glede na to, kako slabo se počutimo v službi, nam vsaj en dan v mesecu malo odleže - na plačilni dan. Vsako mesečna redna plača zagotavlja neko stopnjo varnosti in stabilnosti, kar je potrebno izkoristiti. Če ste poleg rednega osebnega dohodka v podjetju upravičeni še do dodatnih ugodnosti kot so: dodatno zdravstveno zavarovanje, pokojninsko zavarovanje, službeni mobilni telefon ali celo službeni avto, potem maksimalno izkoristite udobje, ki vam je na razpolago, dokler ne najdete druge zaposlitve.

Pridobivanje delovnih izkušenj in novih znanj
Ne glede na to, kaj počnete na sedanjem delovnem mestu, vam teče delovna doba in obenem pridobivate delovne izkušnje. Če poslovna politika podjetja zajema tudi vlaganje v znanje zaposlenih, se prijavite oziroma vključite v vsa dodatna izobraževanja, delavnice, seminarje, ki so organizirana znotraj in izven vašega sedanjega podjetja. S tem boste obogatili svoje delovne izkušnje, pridobili nova znanja in predvsem obogatili vaš življenjepis, ko boste iskali novo zaposlitev.

Zbirajte poslovne kontakte
Če delate na poziciji, kjer dnevno srečujete poslovne stranke, je za vas vsak dan nova priložnost, da navežete nova poslovna (in tudi osebna) poznanstva. Tako si boste nabrali večji krog ljudi, na katere se lahko obrnete, ko boste morda potrebovali pomoč ali samo dobro besedo pri iskanju nove službe.

Raziščite svoje osebne potrebe in postanite modrejši
Če ste s trenutno zaposlitvijo nezadovoljni, raziščite zakaj? Kaj vas onesrečuje? Ali je to delovno okolje, vaši sodelavci, ali delo, ki ga opravljate? Postavite si nekaj ključnih vprašanj glede vaše sedanje službe in nanje iskreno odgovorite! Tako se ne boste znašli v podobni ali celo isti zadregi v vaši bodoči službi, saj boste novo službo iskali izkušenejši, modrejši in z novimi predispozicijami!

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - Making the Best of a Bad Job Situation, By Anthony Balderrama, CareerBuilder.com writer

sorodni članki