| 

Postal sem podjetnik

Zakaj je tveganje pomembno?

Zakaj je tveganje pomembno?

Za podjetnike, tako kot plezalce na ledu, večkrat velja, da tvegajo svoje glave. Obstajajo načini, kako tveganje zmanjšati – in nekaj tehtnih vzrokov zakaj sploh tvegati.
Kaj žene podjetnike, da živijo na robu? Jim tveganje pomeni adrenalinski užitek? Kako sploh živeti s tveganjem?
Tveganje ne pomeni nujno nevarnosti. Seveda obstajajo ljudje, ki so odvisni od vznemirjenja, ki ga prinaša metanje kocke – ki so pripravljeni zasaviti svoje življenje in svoj bančni račun. Toda, samo zato ker je nekdo na loteriji zadel glavni dobitek potem ko je vplačal vse svoje prihranke, njegovo početje ni investiranje, temveč igranje na srečo. Končni rezultat je tako neponovljiv kot tudi poslovni načrt, ki ga odsvetujemo.

Izračunano tveganje
Kaj torej podjetnika ali plezalca na ledu loči od preostale populacije, če to ni odvisnost od igranja na srečo? Za začetek oboji jasno ločijo med tveganjem in nevarnostjo. Poznajo pa tudi načine, kako se lotiti neke sicer nevarne naloge na način, ki tveganje zmanjša na sprejemljivo raven. V osnovi tak način pozna vsak – naprimer vožnje po tropasovnici v dobrem vremenu in z dobro vzdrževanim avtomobilom bi se lotil vsak povprečen voznik. Po drugi strani pa bi vožnja brez zavor, z voznikom brez izkušenj, pomenila skoraj samomor. Takšna vsakdanja spoznanja pa je včasih težko iz vsakdanjega življenja prenesti v poslovni svet.

Zakaj torej življenje podketnikov in plezalcev na ledu nenehno postavljajo vprašanja o spogledovanju z nevarnostjo? Verjetno je razlog za to pomanjkanje informacij, ki nepoznavalcem zakriva vpogled v resne in zavestne priprave, ki potekajo v ozadju. Za primer si lahko pogledamo plezanje na ledu.

Osnovne potrebščine
Vsakdo, ki je že kdaj poskusil hoditi ali drsati po zamrznjenem jezeru, ve da je led spolzek, ter da je za to potrebno kar nekaj vaje. Predstavljajte si, da je ledena ploskev vertikalna in dobili boste približen občutek, kako zahtevno je v resnici plezanje po ledu. Toda pripravljeni plezalci poznajo osnove vsakega podviga: trening, orodje, fizična pripravljenost in zanesljiv partner.

Potreba po treningu je pravzaprav očitna. Plezalec mora namreč vedeti, kaj počne, poznati mora tehniko, pravilno uporabo orodja in postopkov ter zmožnost presoje tveganja v določeni situaciji.

Tudi telesna pripravljenost je izredno pomembna. Ni važno kako dobro ste natrenirani, ali kako vrhunska orodja uporabljate, če vam na pol poti do vrha zmanjka moči. Ko ste na polovici poti pač ni čas za spoznanje, da bi bilo morda dobro malo večkrat teči, narediti več počepov, sklec ipd. Ker ste nato odvisni od svojega partneja, se morate zavedati tudi dejstva, da s svojo nepripravljenostjo ogrožate tudi druge.

Element zaupanja
Z zaupanjem je mišljeno zaupanje v lasten trening, lastno presojo situacije, zaupanje v orodja, fizično pripravljenost in še posebej zaupanje svojemu partnerju. Partner je nekdo, ki mu zaupate svoje življenje. Morda iz istega razloga partner pomeni tudi osebo, ki izkušnjo naredi dvakrat boljšo, saj jo z nekom delite.

Če upoštevate vse naštete faktorje, potem je plezanje po ledu enako tvegano, kot vsakodnevna vožnja s kolesom po domačem mestu. Če pa na kakšno dejstvo niste enako pozorni, so posledice lahko katastrofalne.

Tudi za podjetnike veljajo enaka pravila: čeprav bi lahko sodili, da podjetništvo s svojo kompleksnostjo pomeni veliko večji izziv kot zamrznejn slap. Upoštevati je potrebno:

Trening: Katere sposobnosti boste v določeni situaciji najbolj potrebovali? Jih ima kdo iz vaše delovne skupine? Kako jih uporabiti? Če jih nimate, kako jih pridobiti?
Orodja: Katera orodja boste za rešitev težave potrebovali? Kateri so potencialno uporabni procesi, tehnologije ali drugi instrumenti, ki vam v procesu lahko koristijo?
Fitness: Kako se pripraviti? Kako zakrnele so vaše sposobnosti? Kakšna bi izgledala vaja za ogrevanje, ki vam bo pomagala ugotoviti, če ste na projekt pripravljeni?
Partnerji: Ni pomembno, kako dobri ste vi sami ali vaša ekipa, v večini primerov boste potrebovali partnerje. Ste izbrali prave? Ste izbrali najboljše? Če ne delajo z vami, obstaja možnost, da delajo za konkurenco.

Te osnove sestavljajo temelje na katerih lahko gradite s svojo kreativnostjo. Več inovativnosti in vpogleda boste imeli pri odgovarjanju na zastavljena vprašanja in bolj efektivno boste nanje odgovorili, manjši bo faktor tveganja in višja bo možnst za uspeh.
Obstajajo zagotovila? Redko. Toda če doživite neuspeh, v vsakem primeru obstaja večja verjetnost, da boste imeli možnost poskusiti ponovno. Ne pozabite pa, da tako v poslu, tako kot v življenju, nikoli ni šlo za sigurnost ( če odštejemo smrt in davke). Še najnevarnejši način je tako imenovan varen način. Varno vodi k hiranju, celo smrti duha, kulture, podjetja. V naši družbi ni nobena pomembnejša ustanova nastala brez tveganja. Zato se tveganja ne izogibajmo – poslužujmo se ga, da bi preživeli!

Povzeto po članku Why is Risk Important, Bill Buxton, Entrepreneur.com

sorodni članki