| 

Postal sem podjetnik

Ljubosumje na delovnem mestu

Ljubosumje na delovnem mestu

24.04.2008 ob 08:06

Med sodelavci se velikokrat krešejo iskre zaradi negativnih čustev in najbolj razširjeno med njimi je gotovo ljubosumje. Marsikateri profesionalec se je že znašel v vrtincu ljubosumja, ali na eni ali na drugi strani - torej ali je bil deležen ljubosumja s strani sodelavca ali pa je sam "zganjal" ljubosumje do sodelavca, ker je le-ta recimo napredoval. In kakšni so vaši občutki, ko vas nadrejeni prezrejo, medtem ko sodelavce in njihove dosežke nenehno poveličujejo, ali ko vas pozabijo pri dodeljevanju letnih nagrad, pa čeprav bi si jo nedvomno bolj zaslužili kot nekateri sodelavci? Verjetno ne skačete od veselja!?

Enako neprijetno pa je tudi, če ste v obratni situaciji in ste vi tarča ljubosumnih izpadov sodelavcev, na kar nimate prav nobenega vpliva. In kaj lahko naredite, če se vam želijo sodelavci "maščevati" za sicer zasluženo dobljeno nagrado ali napredovanje!? Kako se otresti ljubosumja sodelavcev oziroma kako se obnašati v takšnih primerih? Tukaj je nekaj napotkov.

1. Osredotočite se na timsko delo.
Včasih tako veliko in trdo delamo, da pridemo do že dolgo želenega napredovanja, nagrade ali pohvale nadrejenih, da popolnoma pozabimo na okolico okoli nas in predvsem na svoje sodelavce. Pa četudi gredo za uspešno opravljen projekt večinoma zasluge ravno vam, poskušajte na naslednjem sestanku, namesto v ednini "Jaz sem naredil to in to" uporabljati množino "Mi smo naredili to in to", in s tem za vaš uspeh delno zasluge pripisati tudi vašim sodelavcem. Seveda to ne pomni, da bodite skromni ali celo sramežljivi pri izpostavljanju svojih uspehov, le malce pomislite tudi na občutke drugih in bodite bolj prizanesljivi.

2. Prosite za pomoč.
Nobene zapovedi ni ali pravila, da morate vse storiti sami in da vse delovne "bitke" bojujete v eno postavni zasedbi. Če imate težave z ljubosumnežem na delovnem mestu, ki vam dnevno greni življenje, stopite do nadrejenega in ga prosite za pomoč. Naj vodstvo pomaga pri reševanju napetosti in skliče sestanek z vsemi vpletenimi v zgodbo. Tako boste morda prišli do pravega razloga, zakaj je sploh prisotno ljubosumje, in končno "razčistili" delovno ozračje. Pri tem morate biti pazljivi, taktni in predvsem profesionalni, da ne bo delovalo, kot da ste "toži baba", ki je zatožila svojega sodelavca šefu.

3. Ne izzivajte in ne dajajte povoda za govorice.
Pazite, da s svojim vedenjem ne dajete povoda za širjenje govoric. Če sumite, da nekdo širi razno razne govorice o vas, ne bodite maščevalni in ne vračajte "milo za drago". Če boste uspeli v takšni situaciji ohraniti dostojanstvo, bodo sodelavci kaj kmalu ugotovili, da govorice širi vedno ena in ista zagrenjena oseba in da so govorice daleč od resnice.

4. Dokumentirajte vse morebitne poteze in dejanja sodelavcev, ki so lahko škodljive za vašo kariero.
Ljubosumni sodelavec pa je lahko več kot samo to. Namreč s svojimi dejanji lahko tudi sabotira vaše delo do te mere, da le-to škodljivo vpliva na vašo kariero. V takšnih primerih dokumentirajte vsa dejanja in poteze sodelavca in jih, če je potrebno, predložite kot dokaze svojemu nadrejenemu. Upate lahko, da je vaš šef dovolj pameten, da bo prepoznal lažnive govorice in škodljiva dejanja, v nasprotnem primeru pa boste na ta način zavarovali svoje ime in svojo kariero.

5. Vedno ostanite profesionalni.
Čeprav je ljubosumje na delovnem mestu zelo škodljivo in težko obvladljivo čustvo, vedno ostanite profesionalni, obdržite "mirno kri" in opravljajte delo še naprej po svojih najboljših zmožnostih. To pomeni, da ne jemljite vseh nesramnih opazk preveč osebno in se izogibajte priložnostim (ko se le-te pojavijo), da vrnete udarec. Zavedajte se, da so ljubosumni na vaš uspeh, na vaše dobro delo. Izkažite se kot pravi profesionalec, ki ve kako se stvarem streže na delovnem mestu in jim bodite za vzor in v dokaz, da le pravi profesionalec lahko zmaga v tej bitki. Verjemite v to, da bo prej odnehal ljubosumnež!

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - Five Tips for Dealing with a Jealous Co-worker, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat