| 

Uporabne informacije

Pridobivanje telesne teže na delovnem mestu

Pridobivanje telesne teže na delovnem mestu

Želja vseh zaposlenih je debelejša denarnica vsakega tistega dne v mesecu, ko prejmejo plačo. A namesto tega večina z leti ne pridobiva toliko na "obsegu" svojega mošnjička, pač pa bolj na "obsegu" svojega pasu. Pridobivanje telesne teže na delovnem mestu je problem, s katerim se ubada veliko ljudi. Na poslovnem portalu CareerBuilder.com so tako opravili spletno anketo, na kateri je kar 49 % anketirancev potrdilo, da so pridobili na svoji telesni teži odkar so zaposleni v svoji sedanji službi. Od tega jih je 28 % kliknilo, da so se na sedanjem delovnem mestu zredili za 5 kilogramov, dodatnih 13 % zaposlenih pa se je zredilo za več kot 10 kilogramov.

Divji življenjski tempo, nestabilne delovne navade in sodobno življenje v svetu "komforta" še pripomorejo k nezdravem načinu prehranjevanja med delovnim časom. Še posebej so problematični jesenski in zimski meseci ter novoletne poslovne in družinske zabave, zaradi katerih naša tehtnica kar naenkrat "ne dela več pravilno". Poleg tega je prehranjevanje delavcev na delovnih mestih že od nekdaj bolj tema vsakega posameznika, kakor se pač vsak znajde zase, in o zdravi ter redni prehrani ni veliko sledu. Omenjena anketa je tako pokazala, da 58 % anketiranih delavcev poje kosilo oziroma toplo malico med delovnim časom v povprečju le enkrat tedensko. Le12 % zaposlenih si redno, torej 5x tedensko, med službenim časom privošči topel obrok. Ostali vprašani med službenim časom nikoli nič ne zaužijejo niti ne zapustijo stavbe, v kateri delajo, oziroma (13 % anketirancev) se znotraj podjetja prehranjujejo iz samopostrežnih aparatov s sendviči, čokoladnimi tablicami in osvežilnimi napitki.

Torej, če se vam dozdeva, da je večinoma služba "kriva" za vaše "nove obloge" okoli pasu in še kje, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo tudi med službenim časom živeti bolj zdravo.

Privoščite si brez občutka krivde
Priznajte si, da se je včasih nemogoče upreti ... koščku torte za sodelavčev rojstni dan. Bodite zmerni! Ko pojeste en kos torte, odložite vilice in krožnik ter zapustite prizorišče!

Izkoristite pot v službo ... za rekreacijo
Če se v službo vozite z avtom, ga parkirajte vsaj nekaj metrov stran od vašega podjetja in se malo sprehodite. Če uporabljate javna prevozna sredstva, recimo avtobus, izstopite kakšno postajo ali dve prej in si privoščite kratek sprehod. Še bolje - v službo se vozite s kolesom (če vam seveda delovno mesto in vaš položaj to dopuščata!). Če je vaša pisarna v 10. nadstropju - uporabite stopnice in porabite tiste odvečne kalorije, ki ste jih nabrali včeraj!

Prinesite si malico od doma
Doma si pripravite polnovreden obrok in si ga prinesite s seboj v službo.

Opravki med delom naj bodo osebni
Namesto, da sodelavcu v sosednji pisarni ali v pisarni v zgornjem nadstropju, pošljete e-mail oziroma ga pokličete po telefonu, se sprehodite do njega in mu sporočilo oddajte osebno. Tudi nekaj korakov koristi vašemu telesu.

Zamotite svoja usta
Če ste nenehno lačni, prelisičite svoj želodec tako, da imejte pri roki kakšen žvečilni gumi (brez sladkorja), kozarec vode ali druge nesladkane pijače, in s tem zamotite svoja usta in preusmerite svoje misli o hrani na druge stvari.

Več pijte
Poleg tega, da boste s pitjem zamotili svoja usta, bo tudi občutek lakote manjši. Recimo kar 69 % anketirancev je dejalo, da si med službenim časom vsaj enkrat dnevno privošči prigrizek ali sladkarije, 37 % vprašanih to počne dvakrat na dan in 13 % kar trikrat dnevno!

Založite kuhinjske police z zdravo hrano tudi v službi
Če imate velikokrat potrebo po tem, da bi nekaj prigriznili med glavnimi obroki, potem si tudi v službi založite hladilnik in kuhinjske police z zdravo hrano. Kajti kar 38 % anketirancev je dejalo, da se v službi prehranjuje z bolj nezdravo hrano za razliko kot to počnejo doma. Dodatnih 20 % jih je dejalo, da sadja in zelenjave skoraj ni na njihovem seznamu hrane med delavnikom!

Najdite somišljenika
Če se ne radi prehranjujte sami, poiščite somišljenika - sodelavca/sodelavko in si skupaj privoščite kosilo ali toplo malico. Skupaj se lahko tudi sprehodite do najbližje restavracije - ne uporabljate avta - in na ta način združite zdravo s koristnim in družabnim!

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - Gaining Weight in the Workplace, By Rachel Zupek, CareerBuilder.com writer

sorodni članki