| 

Uporabne informacije

Urejenost delovnega mesta, pisarne

Urejenost delovnega mesta, pisarne

18.06.2008 ob 09:25

Pojem delovno mesto zaokrožuje celotno delovno okolje, v katerem prebijemo velik del našega življenja. Zato urejenost delovnega mesta pove veliko tudi o naši osebnosti. O tem kako se radi pokažemo okolici, o naših navadah in običajih ter o tem kako sprejemamo okolico in ljudi, s katerimi poslovno sodelujemo.
Širina pojma delovno mesto lahko zajema le našo pisalno mizo, če si pisarno delimo s sodelavci, pisarno skupaj s prostorom za sejno mizo, samo pisarno lahko pa tudi več pisarn, urejenih za različne priložnosti, ali celo poslovno zgradbo. Vsekakor je odvisno tudi od prostora, ki nam je na razpolago, kako si bomo uredili in vzdrževali delovno mesto.

Delovno mesto naj bo urejeno kar se da prijetno in domače. Na ta način bomo lažje in bolj učinkovito opravljali svoje delo. V kolikor si pisarno delimo s sodelavci in ko nam naša pisarna služi tudi kot prostor za poslovne sestanke, je potrebno biti pri ureditvi še posebej pozoren. Preveč domače vzdušje bi namreč lahko motilo ostale prisotne v pisarni. To predvsem velja za družinske fotografije in naše priljubljene umetniške "abstraktne" slike izobešene po stenah pisarne ali za nered in kupe papirjev na pisalni mizi, katerim sami radi pravimo "kreativni nered". Vedno dobrodošle v pisarni so rože, a na pretiravajmo in si ne ustvarimo botaničnega vrta. Umetniške slike na stenah pisarne so sicer zelo lep in bogat dodatek v pisarni. Izbiro pa le prilagodimo lastnem okusu in poznavanju umetnika oziroma umetnosti, saj se ob zelo vpadljivi sliki, velikokrat obiskovalci pozanimajo o njej. Fotografije družinskih članov in hišnih ljubljenčkov so namenjene zgolj nam, da si ob pogledu na njih polepšamo delavnik, zato jih ne izpostavljamo na mesta, kjer bomo sklepali posel. Poleg osebnih predmetov pa lahko našo osebnost v prostoru izražajo tudi barve pohištva in sten, izbira stilskega pohištva in drugih pisarniških dodatkov (stenska ura, svetila modernih oblik in barv ipd.).

Seveda pa je poleg same ureditve delovnega mesta, pomembno tudi vzdrževanje. Staro in razmajano pohištvo, umazanija, in kot že rečeno kupi neurejenih papirjev ter na splošno razmetana pisalna miza, niso podoba urejenosti in dobre organiziranosti uspešnega podjetnika. Prostor, ki je namenjen poslovnim sestankom, naj bi imel vse najpomembnejše elemente, kot so: miza, udobni stoli, razsvetljava (umetna ali naravna), informacijski sistem (telefon, računalnik, televizor, video projektor ipd.). Ostalo so dodatki in če niso primerno izbrani ter umeščeni v prostor, hitro postanejo balast, odvečni predmeti! Poleg naštetih elementov, pa naj ima prostor za sprejemanje poslovnih strank, še nekaj ključnih predmetov, ki kažejo na pozornost in ustvarjajo dober vtis. In sicer: obešalnik za plašče, odcejalnik za dežnike, koš za smeti ipd. Prevečkrat se zgodi, da poslovna stranka nima kam odložiti plašča in si ga "obesi na stol" ter se neudobno usede, da plašča ne bi pomečkala!

In ne nazadnje sodi k vsakem delovnem mestu tudi urejen toaletni prostor s straniščem in, kar pa ni obvezno, čajna kuhinja.

Urejenost delovnega mesta je zrcalna podoba naše osebnosti, naših navad in razumevanja ter odnosa do okolice. Nekaj osebnih stvari na delovnem mestu priča o tem, da imamo tudi svojo zasebnost in da nismo le brezosebno kolesce v stroju podjetništva.

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 3 do 13 °C

Petek
od 3 do 13 °C

Sobota
od 2 do 14 °C

Nedelja
od 7 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat