| 

Postal sem podjetnik

Dovolj dobro ali popolno?

Dovolj dobro ali popolno?

02.04.2008 ob 08:20

Ste trudite biti popolni? Se ure in ure ubadate z najmanjšimi detajli, vse dokler niso ravno pravi? Se počutite nelagodno, ko vse stvari v vašem življenju niso idealne? Ste pripravljeni na vse možnosti, tudi tiste najbolj neverjetne? Ste perfekcionist?

Težko je sprejeti nepopolnost. Vsi želimo sijati, čutimo pa, da naše delo ne bo cenjeno, če ni popolnoma brez napak. Obstaja pa mnogo primerov, ko to preprosto ne drži. So primeri, projekti in naloge, ki zahtevajo popolnost, a največkrat zadostuje že »dovolj dobro« opravljeno delo. Tudi popolnost ima svoje meje, saj od neke točke dalje porabite vedno več energije za vedno manjše prednosti. V projekt lahko vložite še enkrat toliko truda, pa boste na koncu dosegli le 1 ali 2% izboljšanje.

Načrtovanje
Da bi prišli do »dovolj dobrega« je potrebno načrtovanje. Začnite s svojim ciljem: Imate v glavi že popolnoma izoblikovano sliko, kako bi moral izgledati popoln izdelek? Kako pa bi izgledala stvar, ki sicer ni popolna, bi pa lahko z njo živeli? Začnite načrtovati z mislimi na končni produkt, ki je »dovolj dober«, da bo delo še vedno uspešno opravljeno.

Morda vam bo pomagalo primerjati oba končna izdelka. Kakšne so razlike na poti do doseganja cilja? Če naprimer želite napisati knjigo, je ena možnost, da boste napisali best-seller, da boste zanjo dobili Nobelovo nagrado za literaturo, da boste prodali vsaj milijon izvodov in vas bo v goste povabila Oprah. Toda morda bo zadostovalo tudi nekaj tisoč prodanih izvodov, dobre kritike, kar bo dobra odskočna deska za naslednjo knjigo. Nekateri koraki so pri obeh možnostih enaki: poiskati si morate založnika, izbrati primerno temo, poskrbeti za trženje, pojavljanje na nekaterih prireditvah, pridobiti kritike itd. Toda tisti popoln izid bo zahteval še mnogo več, saj je nekaj ciljev tudi precej nerealnih (kot npr. Nobelova nagrada). Načrtovanje vam bo pomagalo prepoznati nerealistične korake, vsa ostala opravila, ki niso neposredno vezani na naravo dela, finančni strošek in način dela za dosego cilja.

Postavite si temelje za nadaljnje delo. Če ste ravno začeli s poslom, si verjetno želite vsaj tisoč strank, a za začetek jih bo zadostovalo tudi vsaj deset. Če si boste zastavili realne temeljne cilje, in ugotovili kaj vse potrebujete, da bi jih dosegli, boste lažje dosegli končni cilj, ter tudi spoznali katere želje so neuresničljive in nerealne. Na vsakem koraku seveda lahko stremite tudi k popolnosti, toda osredotočite se najprej na izgradnjo potrebnih temeljev.

Samozaupanje
Pogosto naša hrepenenje po popolnosti izvira ne iz želje po popolnem izdelku, temveč iz strahu, da naše delo ne bi bilo dovolj dobro. Ker nam primanjkuje zaupanja v lastne zmožnosti in sposobnosti, v delo vlagamo vedno več energije in časa.

Grajenje samozaupanja je proces, ki poteka vse življenje, ne da se ga vzpostaviti v trenutku, z enim samim stavkom. Naslednji koraki pa naj vam bodo v pomoč:

• Še tako majhne uspehe in zmage si zapišite, shranite, dokumentirajte.
• Na uspeh se pripravite z dobrim načrtovanjem, solidnimi temelji in dosegljivimi cilji.
• Naredite si seznam svojih prednosti. Bodite odkriti – verjetno jih je več, kot si mislite!
• Naredite tudi seznam svojih slabosti in se jih trudite odpraviti. Spet bodite odkriti – teh je verjetno veliko manj, kot si mislite.
• Spregovorite o svojih slabostih z bližnjimi. Ti jih najbrž vidijo iz povsem drugega zornega kota.
• Dovolite si napake. Ne vrednotite se na osnovi nepretrganih uspehov, prav vsi ljudje so zmotljivi!

Delajte popolne napake
En razlog, zaradi katerega ljudje postanejo perfekcionisti, je prav strah pred tudi najmanjšimi napakami. Napake vam pomagajo pri osebnostni rasti. Prave napake pa vam celo pomagajo graditi močnejše temelje za katerokoli nalogo. Napake naj bodo del procesa do doseganja »dovolj dobrega«.

Prevzeti napako pa pomeni več kot le sprejeti jo. Vsako napako analizirajte in se iz nje nekaj naučite, namesto da jo ponavljate znova in znova. Najpogosteje so napake rezultat zunanjih faktorjev in načrtovanja s pomanjkljivimi informacijami in ne vaših osebnih slabosti.

Stopite korak naprej
Težava perfekcionista je v tem, da vaše najboljše delo, ironično, ostane spregledano. Še huje, prepreči, da bi iz sebe iztisnili najboljše. V vsem trudu, da bi vaše delo opravili brez sledu nepopolnosti, vaš izdelek postane povsem nečloveški, saj ste iz njega iztisnili vse nepopolnosti, ki ga naredijo samo vašega. Tiste majhne človeške nepopolnosti pa vašemu delu dodajo karakter, vaš karakter. Pomislite na Rolling Stonese – razglasili so jih za najboljši rock and roll band vseh časov, čeprav so na višku svoje kariere delovali vse prej kot popolno (neurejeni, neprespani, celo pijani). Vendar so delovali povezano, glasbi so dodali svojo energijo in privlačnost.

Razlika je v delu, ki je opravljeno »dovolj dobro« in tistim, ki je opravljeno le napol. Perfekcionistom večkrat svetujejo, naj se zadovoljijo z 80, 60% ali celo manj, vendar doseganje »dovolj dobrega« ni kompromis. Perfekcionizem ni težava, ker bi naredil preveč – težava je, ker premočna želja po preveč povzroči, da ne naredimo popolnoma ničesar.

Če so na tehtnici vaš ugled, prihodki in zadovoljstvo vaši strank, potem se ne morete zadovoljiti z napol opravljenim delom. Toda dejstvo je, da se perfekcionizmu lahko izognete, pa delo še vedno opravite dovolj dobro. Dobro načrtovanje, zaupanje vase in učenje iz napak so elementi dovolj dobro opravljenega dela – nerealni načrti, pomanjkanje samozavesti in izogibanje napakam pa so znamenja tako perfekcionizma, kot tudi napol opravljenega dela.

Vir: "Getting to good enough", Lifehack.org

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 14 do 30 °C

Ponedeljek
od 16 do 31 °C

Torek
od 13 do 23 °C

Sreda
od 12 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat