| 

Uporabne informacije

Triki za motivacijo

Triki za motivacijo

Najboljši način za motivacijo je, da si življenje organizirate na način, kjer motivacije sploh ne boste potrebovali. Če je delo za vas nenehna borba, je morda čas, da začnete razmišljati o novi službi. Bistvo je, da so vse motivacijske tehnike zgolj podpora in ne vsakdanja rutina.
Če torej včasih potrebujete nekaj vzpodbude, da zjutraj vstanete pred poldnevom in nekaj tudi naredite, naj vam bodo v pomoč naslednje točke:

Strast. Delajte stvari, do katerih čutite strast. Vsi moramo kdaj storiti tudi kaj zoprnega ali neprijetnega, vendar ko življenje postane en sam seznam dolgočasnih opravil, je čas za spremembo.
Navade. Vse reči lahko ne morete delati avtomatsko. Vendar v strukturi dneva pomaga, če postane rutinskih vsaj nekaj osnovnih opravil, kot je npr. vstajanje zjutraj ob isti uri, delati ob istih urah in imeti neko podobno delovno rutino vsak dan.
Tok. Tok dela je stanje zavesti, ko ste popolnoma skoncentrirani na trenutno opravilo. Veliko je faktorjev, ki vplivajo na doseganje tega stanja, pomembno vlogo pa igra prava stopnja zahtevnosti. Poiščite tisti nivo, ko ste ves čas razpeti med dolgčasom in frustracijo.

Motivacijski nasveti
Navkljub najboljšim namenom, trudu, strasti, navadam in dobremu delovnemu toku, pa se še vedno lahko zgodi, da motivacija izostane. Takrat nastopi čas, ko vam bo začeti pomagal eden izmed lastnh motivatorjev. Nekaj predlogov:
1. Vprašajte se “Zakaj?” – Tudi če se še tako osredotočite naneko dolgočasno opravilo, to ne bo postalo prav nič zanimivejše. Oddaljite se in si postavite vprašanje, zakaj se s tem sploh ukvarjate. Če odgovora ne najdete, se vam verjetno sploh ni treba.
2. Začnite s petimi minutami – Če se težko spravite k delu, začnite s petimi minutami. Največkrat boste po petih miutah delo tudi nadaljevali.
3. Premikajte se – Gibajte se, spravite telo v pogon kot bi bili ekstremno motivirani za neko delo. Ta ponarejen občutek motivacije verjetno izgleda rahlo trapasto, a deluje.
4. Določite naslednji korak – Nemogoče se je osredotočiti na celoten projekt, ki izgleda kot velika brezoblična gmota dela. Veliko lažje je projekt razdeliti na več manjših delov, in se posvetiti le naslednjemu koraku.
5. Spoznajte, kaj vas zavira – Prepoznajte stvari, ki zavirajo vaše delo. Ugotovite, zakaj vam manjka motivacije: ste utrujeni, vas je strah, se dolgočasite, ste nemirni ali jezni. Morda le niste prepričani, če imate na voljo dovolj časa, ali pa še niste končali kakšne povezane naloge
6. Znebite se strahov – Verjetno vas ni strah opraviti potrebnega dela. Obenem pa vas lahko skriti strahovi zavirajo. Zaupajte vase, da boste tudi v najslabšem primeru delo dobro opravili.
7. Poiščite si partnerja – Poiščite nekoga, ki vas bo motiviral, ko se boste sami počutili lene. Tako, kot je lažje s prijateljem hoditi na fitnes, saj eden drugega spodbujata, je tudi delo lažje, če vam ob strani stoji zaupanja vredna oseba in vas spodbuja, ko bi sami že odnehali.
8. Začnite zgodaj – Načrtujte naslednji dan. Vstanite zgodaj in vsa pomembna opravila postorite že zjutraj. Če boste dan začeli aktivno, boste v enakem tempu lažje nadaljevali tudi kasneje.
9. Berite – Ne le motivacijskih, temveč vse knjige z novimi idejami. Nove ideje namreč spodbujajo delovanje možganov, kar povzroči hitrejše delovanje, obenem pa vas dodatno motivirajo.
10. Priskrbite si primerno orodje – Okolica ima velik vpliv na motivacijo. Prepočasni računalniki, neprimerne aplikacije, tudi avto, ki se vsak teden kvari, so pravi ubijalci motivacije. Kar pomeni, da je prav tako pomembno kot graditi motivaijo, izogibati se vsem pastem, ki ji škodijo.
11. Majhne težave rešujte kot velike – Še eden hujših anti-motivatorjev je navidezno majhna težava, ki zahteva veliko dela in povzroča neskončno frustracijo. Majhne težave rešujte na enak način, kot tiste večje, saj vam bodo v nasprotnem primeru povozile vso motivacijo.
12. Razvijte svojo mantro – Poiščite nekaj izjav ali stavkov, ki vam pomagajo pri koncentraciji in vas motivirajo. Ni pomembno, ali jih prepišete iz stare motivacijske knjige ali pa je to le par besed, kot npr. Storite to zdaj!
13. Delajte na uspehu – Uspeh povzroča uspeh. Ko ste ravno uspešno zaključili nek projekt, ni težko dobiti motivacije za naslednjega. Uporabite tudi majhne zmage, da bi gradili motivacijo za naslednje.

Vir: "13 tricks to motivate yourself", Lifehack.org

sorodni članki