| 

Aktualno

Ljubljana: moderno arhitekturno mesto

Ljubljana: moderno arhitekturno mesto

03.04.2008 ob 12:03

Bela Ljubljana postaja arhitekturno vse bolj moderna. Prostorski načrt podobe nove, moderne Ljubljane pa buri duhove. Nekateri odobravajo novo podobo, drugi imajo kar nekaj pomislekov glede izgleda modernega mesta.

Največje spremembe se nanašajo na visoke stanovanjske, kulturne, poslovne, državne in zabaviščne komplekse, posajene po središču mesta in ob njegovih vpadnicah. Mestna občina Ljubljana (MOL) je pripravila prostorski načrt do leta 2025, ki bo zelo spremenil podobo Ljubljane z izrazitimi vidnimi spremembami, ki že sprožajo različne odzive, od navdušenja, pogojnega odobravanja, pa tudi do negodovanja.

Ljubljanski župan gospod Zoran Janković je povedal, da bo v Ljubljani v letošnjem letu zraslo kar 8 večjih gradbišče v polmeru dobrih 500 metrov. Najbolj se bo spremenil severni del mestnega jedra, med Bavarskim dvorom in zdajšnjo železniško postajo, kjer bo zgrajenih kar nekaj visokih stolpnic. Temu delu mesta se obeta podoba nekakšnega malega Manhattna.

Poglejmo, kaj vse se bo gradilo po novem prostorskem načrtu in kako naj bi izgledala Ljubljana leta 2025.

Emonika, Severna vrata Bavarski dvor, Kolizej in novi Šumi
V sklopu Potniškega centra Emonika bo zrasla skoraj 100 metrov visoka poslovna stolpnica, čez križišče, v kompleksu Severna vrata Bavarski dvor pa kar dve skoraj 70 metrov visoki stolpnici. Če se od Emonike usmerimo proti središču mesta, bo naslednja, kar 74 metrov visoka zgradba zrasla na mestu Kolizeja, ki je še vedno spomeniško zaščiten, projekt pa naj bi stal 180 milijonov evrov. V samem središču mesta nastaja novi Šumi, vreden 50 milijonov evrov.

Nova podoba nekdanje Tobačne tovarne
Nedaleč stran bo stare hale nekdanje Tobačne tovarne nadomestilo 9 stolpnic, nekatere bodo imele tudi 20 nadstropij - nekakšen Veliki Manhattan, Vrednost projekta je ocenjena na 300 milijonov evrov.


BTC Tower
BTC Tower, kakršen naj bi izgledal na vhodu v nakupovalno središče BTC-ja.


Center Superšiška
Do večjih gradbenih posegov poleg centra prestolnice bo prišlo tudi v Šiški: Center Superšiška.


Novi športni stadion v Stožicah
Mestna občina Ljubljana je za strateškega partnerja pri gradnji novega stadiona v Stožicah izbrala družbo Gradis G, ki naj bi objekt zgradila do 30. junija 2010.


Odzivi na novo podobo Ljubljane

Mnenja o novi začrtani prostorski viziji Ljubljane so različna. Peter Gabrijelčič s Fakultete za arhitekturo poudarja, da od ukinitve ljubljanskega Urbanističnega zavoda leta 1980 stroka ni več ustvarjalec teh vizij. Zato bi morala po njegovem mestna oblast oblikovati ekipo strokovnjakov, ki bi nadaljevala tradicijo ljubljanske gradnje, kot jo je zasnoval profesor Ravnikar.
Nepremičninski strokovnjaki pa menijo, da se Ljubljana s tem urbanističnim pristopom v smislu razvoja približuje zgledu evropskih mest, saj so mnenja, da mora mesto Ljubljana v prihodnosti vsekakor težiti k temu, da bodo stavbe pravzaprav čim višje in da se bodo izrabljali predvsem vertikalni gabariti.

Vir: www.rtvslo.si

sorodni članki


Komentarji: 4 

Dodajte komentar


Uki | 04.01.2020 ob 22:58
Ja res lepo, super bi bilo da bi se držali datumov zaključenih del.... Pa upam da se čim več pozida kajti jugoslavija je že zgodovina, sedaj je EU.
Open your eyes & go forward not backwards!!
Galvani | 04.04.2008 ob 01:41
Janković, dej nam kruha in iger!!
Luka | 03.04.2008 ob 22:49
Moje mnenje je, da je prav da se Ljubljana modernizira, tako bo tudi pritegnila pozornost v svetu, da bi bila Slovenija bolj prepoznanva, ne pa kot ena tretja bivša balkanska država.
Marko | 03.04.2008 ob 13:57
Uaaaaa zdej bom šou lahk pa peš na tekmo!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 17 do 22 °C

Torek
od 15 do 25 °C

Sreda
od 16 do 24 °C

Četrtek
od 17 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat