| 

Posel in moda

Donzi Marine

Donzi Marine

V šestdesetih letih je Don Aronow z velikim trudom in težavami postavil temelj sodobnim plovilom znamke Donzi. Tekmeci so v šestdesetih letih in kasneje te čolne poimenovali »hudičevi Donziji«, saj so ti čolni premočno zmagovali na dirkah v ZDA. Donzi je v svoji zgodovini preživel turbulentna obdobja in menjave številnih lastnikov med njimi tudi Teleflex in Omc.

Danes Donzi predstavlja sodobno plovilo zgrajeno na osnovi tradicije, dolgoletnih dirkaških izkušenj in inovativnih tehnologij. Donzi ponuja plovila razpona od 16 do 43 čevljev in petih serijah - od pravih dirkalnikov, fišermenov do potovalnih družinskih gliserjev. Ne glede na obliko plovila bo Donzi vedno hitrejšimi plovili na vodi, ki pritegnejo zavidljive poglede poznavalcev. Paleta pogonskih motorjev je več kot pestra, saj obsega zmogljive dizelske agregate ali prave bencinske zverine, ki imajo veliko skupnega z motorji dirkalnikov Class 1. Vsem modelom pa je skupno, da ne »bolehajo« za pomanjkanjem motorne moči. Številni Donziji imajo vgrajene tudi pogonske sklope, ki niso v standardni ponudbi tovarne, saj tovarna rada prisluhne posebnim željam lastnikov. Pogonske možnosti, poleg različnih Z pogonov, dopolnjuje površinski pogon Arneson, ki je na voljo v družinskem potovalniku 41 ZSC.
 
Da Donzi nekaj velja dokazuje tudi poteza ustvarjalcev filma Miami Vice (2006) ki so izbrali za svoj film Donzijeva plovila in sicer modele 38 ZF, 38 ZR in prvi primerek modela 43 ZR.

Več o Donzi Marine najdete tukaj.


Dejan V.

Foto:www.donzimarine.com

sorodni članki