| 

Postal sem podjetnik

Vzemite kariero v svoje roke

Vzemite kariero v svoje roke

31.03.2008 ob 08:13

Deset ključnih potez, s katerimi lahko sami kontrolirate svojo kariero oziroma usmerjate in vodite svojo poslovno pot.

Na prehodu iz starega v novo leto ali vsaj v začetku januarja si veliko ljudi (tudi vi, že peto leto zapored!) sestavi spisek stvari in obljub, s katerimi želijo izboljšati svoje poslovno življenje in vse kar je povezano z njim, torej tudi zasebno življenje. Običajno se seznami (ali tihe zaobljube) začnejo: »Letos bom pa čisto zares spremenil/a to, kar sem imel/a namen storiti že lansko leto!«, ali pa »Letos bo pa vse drugače!«, morda »Zdaj pa imam tega zadosti, zato bom letos spremenil/a marsikaj!«, in tako naprej. Vendar nam žal prehiter in predivji tempo, poleg drugih okoliščin, velikokrat stopi na prste in obtičimo na istem mestu kot lani! Vse ostane po starem, nič novega, nobenih sprememb! Kar pa ni dobro in ni v naravi človeka na sploh! Počasi začnemo stagnirati, ne premaknemo se nikamor, če nas nekdo drug ne »porine«, pa ne nujno naprej! Postanemo pasivni! Ambicije skopnijo kot lanski sneg in z njimi počasi tudi volja od dela in napredka! Zato se moramo zavedati, kako pomembno je, da svoje življenje na vseh področjih vzamemo v svoje roke in z njim razpolagamo sami.

V nadaljevanju vam ponujamo deset potez, s katerimi boste na svoje poslovno pot pogledali bolj objektivno in jo končno vzeli v svoje roke!

1. Raziščite opcije svojega trenutnega položaja, svojih dosedanjih dosežkov v karieri.
Postavite si nekaj vprašanj, kot so: Ali moj sedanji položaj ustreza moji strokovni izobrazbi, mojim sposobnostim, mojim talentom!?, Ali je moj zaslužek optimalen!? Ali me moje delo navdušuje, sem ob njem srečen!? Če so vsi odgovori NE, potem je čas za spremembe!

2. Izboljšate svoje delo.
Če ste na večino vprašanj odgovorili z DA, potem je morda čas, da tisto kar delate, poizkusite delati še boljše. Za dobre rezultate, pričakujte dobre odzive!

3. Sestanek s šefom.
Dogovorite se za sestanek s šefom. Povabite ga/jo na poslovno kosilo, na kavico. Bolje od ugibanja, ali je vodstvo z vašim delom zadovoljno ali ne, vprašajte kompetentne ljudi! Pustite se presenetiti, a obenem ne pričakujte preveč!

4. Zadajte si realne poslovne cilje
Ko si postavljate cilje, naj bodo ti realni, v skladu z vašo izobrazbo, sposobnostjo in poslovno žilico. Razvrstite jih po prioriteti. Naj bodo konkretni in izvedljivi! Ne sanjajte!

5. Sestavite poslovni načrt
Ko imate jasne in začrtane cilje, sestavite in si na papir zapišite poslovni plan! Večkrat ga preglejte, popravite, optimizirajte. Nič ne uspe preko noči!

6. Ne odlašajte z določitvijo

Kaj še čakate? Imate cilj, imate načrt, imate voljo … ne odlašajte na jutri, kar lahko storite že danes! Začnite z malimi koraki, ki vas bodo počasi, a sigurno pripeljali do velikih dosežkov. Uspeh je odvisen od vas!

7. Organizirajte se
Organizacija je zlato vodilo vsakega delovnega človeka!

8. Analizirajte svojo efektivnost
Četudi delate 24 ur na dan/7 dni na teden in niste organizirani, je trud zaman! Zato analizirajte svojo efektivnost in bodite pri tem objektivni! Brez opravičil!

9. Sklenite dobre in trdne poslovne odnose

Prepričajte se s kom delate. Cenite svoje sodelavce. Nikoli ni odveč, da sodelavca/ko presenetite na njegov/njen rojstni dan z malim darilom kot pozornost in znak, da ga/jo spoštujete in cenite njegovo/njeno delo!

10. Ukrepajte – pojdite v akcijo!
Če želite svojo kariero vzeti v svoje roke, morate za to tudi kaj storiti. Besede niso dovolj. Pojdite v akcijo. In naj vas ne ustavi že najmanjša zapreka na vaši poslovni poti, vprašajte za smer, prosite za pomoč! Uspešni podjetniki delajo v skupini sodelavcev, ki so velikokrat njihovi poglavitni členi podjetne verige in odrešilne bilke v viharnih situacijah.

Urška Č.

Povzeto po http://msn.careerbuilder.com - 10 Keys for Taking Control of Your Career, By Stephen Gatlin, president and CEO of Gatlin Education Services Inc.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od -1 do 1 °C

Četrtek
od -1 do 0 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat