| 

Postal sem podjetnik

Previdno pred šefom!

Previdno pred šefom!

27.03.2008 ob 13:09

Ali deset stvari, ki jih nikoli ne smete izreči pred svojim šefom!

Kolikokrat ste se že pred šefom ugriznili v jezik, da vam ne bi »zletelo« iz ust tisto, kar ste imeli že na koncu jezika in bi mu/ji z največjim veseljem zabrusili v obraz!? Zadoščenje v tistem trenutku bi bilo skoraj tako sladko, kot zadetek na loteriji. A trajnost prvega ni primerljiva s trajnostjo slednjega. Pravzaprav gre za sekunde ali celo stotinke sekunde, medtem ko bi bile lahko posledice dolgotrajnejše, če ne celo kar permanentne!

Ampak če želite obdržati svojo službo, se boste v jezik ugriznili še kar nekajkrat. Čeprav dejansko niste povsem sigurno kaj in kdaj mu/ji lahko poveste v obraz, in kakšne posledice ima to lahko za vašo nadaljnjo kariero. Če ne rečete nič, si o vas lahko šef misli, da ste nesposobni, leni, neučinkoviti. Če poveste preveč, vas lahko označi kot nespoštljivega, neubogljivega in še kaj.

Skratka razkrivamo vam deset fraz oziroma stavkov, za katere velja, da jih delodajalci ne marajo slišati in zakaj je temu tako.

1. Nujno moram govoriti z vami, je zelo pomembno. Kar je pomembno vam, je lahko popolnoma nepomembno drugim. Zato, ko pridete do šefa, ne omenjajte pomembnosti zadeve o kateri želite govoriti, pač pa konkretno povejte o čem bosta govorila.

2. Mene pa že ne bo nihče učil, kako se to dela! Podite previdni! Kljub temu, da ste za delo usposobljeni, to še ne pomeni, da se ne morete o tem naučiti še kaj novega.

3. Tega pa ne razumem. Prav je, da poveste kdaj pa kdaj, da česa zares ne razumete. A pazite, da ne boste šefu dali vtisa, da niste vredni njegovega/njenega truda in vlaganj v vas, ko boste že desetič tisti mesec dejali, da ne razumete naloge, ki vam jo je dodelil/a.

4. Ali lahko to poveste še enkrat!? Neposlušnost je znak nespoštovanja. Če imate težave s sluhom, pa to raje povejte.

5. Preprosto nisem imel/a časa končati te naloge. Če imate preveč dela, če so vam naložili nalogo, katere niste sposobni opraviti, povejte to že na samem začetku. Ne čakajte do konca, ko rok za oddajo naloge že poteče.

6. To ne sodi med moje delovne naloge, zadolžitve! Razen, če vas šef ne prosi, da zanj/zanjo storite nekaj popolnoma nemogočega ali nezakonitega, morate kdaj pa kdaj storiti tudi kaj čisto nekaj drugega, kot sicer piše v vaši pogodbi o zaposlitvi!

7. Ne krivite mene – nisem jaz kriv! Nikoli ne skušajte krivde prenesti na sodelavce. Kdor dela, namreč tudi greši! Vaš šef bo lažje prenesel/a napako, ki jo priznate, kot pa laž.

8. Ali lahko rečete Novaku naj utiša radio!? Male probleme s svojimi sodelavci rešite sami.

9. Pa še kaj! Doma imam družino in zato grem domov! Kdaj pa kdaj pač morate potegniti delovnik za kakšno minutko ali dve. Zaradi tega vas ne bo konec.

10. Najdite si drugega »sužnja«! Tudi, ko zapuščate delovno mesto, ker ste dali odpoved ali pa ste odpoved dobili, pazite na svoje zadnje besede! Kajti morda boste za naslednjo službo potrebovali priporočilo delodajalca, ki ga zapuščate in slabi odnosi na koncu vaše »ere« pri njem, lahko kritično vplivajo na vašo nadaljnjo poslovno pot.

Urška Č.

Povzeto po http://msn.careerbuilder.com - 10 Things You Should Never Say to the Boss, By Mary Lorenz, CareerBuilder.com writer

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Matium | 03.10.2008 ob 08:31
Članku bi se ahko pripel tudi naslov previdno pred delavci. Saj isto velja tudi za šefe.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 0 do 2 °C

Nedelja
od 1 do 4 °C

Ponedeljek
od 2 do 5 °C

Torek
od 3 do 5 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat