| 

Postal sem podjetnik

Česa ne smete deliti s svojimi sodelavci

Česa ne smete deliti s svojimi sodelavci

Zgodilo se je že skoraj vsakomur!Verjetno tudi vam! In o čem govorimo!? O tem, da ste morda kdaj nekje nekomu zaupali svojo skrivnost, kakšno težavo, problemček, skratka neko novico, ki je iz »muhe postala slon«, med ljudmi pa se je razširila kot epidemija najbolj prenosljive bolezni. In ni in ni se hotela končati. Dokler med ljudmi ni zaokrožila nova, zanimivejša zgodba! Med tem, pa ste lahko le nemočno opazovali kaj se dogaja.

Da, res je, »govorice« in prenašanje le-teh, nikoli ni dobra stvar. S tem, da je na nekaterih mestih to početje lahko še usodnejše kot na drugih. Recimo: v službi!

Sodelavci si o vas sicer želijo vedeti marsikaj, kot recimo vse o vašem osebnem življenju, poročnih planih, o materinstvu, o boleznih, ki vas pestijo, ampak nekateri od njih novice preprosto ne bodo mogli zadržati le zase. Morali jo bodo »deliti« z drugimi.

Razlogov, zakaj ljudje ne morejo stvari zadržati le zase, je več. Recimo:
  • nekateri ljudje enostavno radi poslušajo zvok svojega glasu – pač radi govorijo,
  • drugi nimajo svojega življenja in jim je vaše tako zanimivo, da bi ga najraje objavili v knjigi, zato potrebujejo še mnenje drugih,
  • tretjim je njihovo življenje zelo dolgočasno in si z govorjenjem o vašem zanimivem življenju, dejansko ustvarjajo iluzijo, da govorijo o svojem življenju, kar jih izpopolnjuje,
  • seveda ste lahko tudi žrtev spletk, nevoščljivosti in slabih namer,
  • nekateri ljudje pa pač verjamejo, da z govoričenjem ustvarjajo bolj intimno vzdušje med ljudmi. Kar seveda še zdaleč ni res! In tako naprej …

Zato obdržite mejo …

Ljudje dnevno preživimo veliko časa s svojimi sodelavci. Zato nekateri težko začrtamo mejo med službenim in zasebnim odnosom ali celo prijateljstvom s sodelavci. Delovno mesto je v bistvu tako družabno okolje kot tudi poslovno okolje. Zato si moramo zapomniti, da smo lahko prijazni in razvijemo dobre odnose s sodelavci, a se veš čas ob tem zavedati, da je služba služba, družba pa družba! Kajti marsikdo se lahko hitro spozabi in prestopi te meje! Saj ima lahko vse kar povemo in razpravljamo o svojih sodelavcih, od tega kako so oblečeni, kakšni so njihovi domači odnosi, velik vpliv na njihovo profesionalno vlogo in imidž, ki ga sicer zastopajo in imajo znotraj podjetja.

Zato vam v nadaljevanju v izogib neželenem opravljanju na delovnem mestu, dajemo nekaj namigov, česa ne smete deliti in razpravljati s svojimi sodelavci.

1. Višina vaše plače je zaseben podatek. Razkritje le-te je znak, da niste zaupanja vredni.

2. Vaše zdravje in bolezni v preteklosti. Nikogar dejansko ne zanimajo vse vaše operacije in zdravniški tretmaji, ki ste jih imeli v zadnjih desetih letih. Poleg tega takšne informacije lahko nakazujejo na to, da za podjetje predstavljajte veliko tveganje in velik strošek.

3. Opravljanje. Služba ni mesto za opravljanje. In verjemite, da tisti, ki z vami sodeluje pri opravljanju nekega sodelavca, ravno z njim opravlja tudi vas!

4. Nenehno pritoževanje čez službo in delovne pogoje. Če boste stalno jamrali in obtoževali službo za vse vaše tegobe in strese, vas kaj kmalu nihče od sodelavcev ne bo več želel v svoji družbi. Svoje pritožbe naslovite na »prave« ljudi!

5. Življenjski stroški. Nikakor ne razlagajte in se ne hvalite, kako dobro živite, še posebej če živite izven svojih dejanskih zmožnosti in zapravite več kot zaslužite!

6. Vaša intimnost naj ostane vaša!

7. Politika in vera nista temi za razgovor na delovnem mestu!

8. Vaši življenjski načrti in plani. Ali načrtujete poroko, se ravno ločujte, ali pa se pripravljate na starševstvo … ni ravno službena tema. Povejte le, če je nujno!

9. Pisanje bloga in iskanje prijateljev preko svetovnega spleta je vaše zasebno življenje.

10. Negativno mnenje o sodelavcih. Ne odprite debatnega krožka o nekem sodelavcu/sodelavki, pri kateri vam ni všeč način oblačenja, način komunikacije, njegovo/njeno napredovanje … To je zelo neprofesionalno in popolnoma neprimerno.

11. Divji vikend in preživljanje »mačka«. Prav je, da se zabavate in sproščate v svojem prostem času! Vendar v ponedeljek zjutraj nikar v službi na široko ne razlagajte, kje ste vse bili v petek zvečer in koliko ste spili, pa ste se kljub temu uspeli »privleči« domov. Taki namreč delujete neprofesionalno in nezanesljivo.

12. Vaši zasebni problemi in tegobe. Razkrivanje vaših srčnih bolečin lahko sodelavci izkoriščajo v slabe namene ravno v trenutku, ko ste najbolj ranljivi, morda manj zbrani in zelo občutljivi.

13. Diskriminacija, šovinizem, rasizem in podobne teme niso v nobenem primeru primerne za mesto kot je služba!

Urška Č.

Povzeto po http://msn.careerbuilder.com - 13 Things Not to Share with Your Co-workers, By Rachel Zupek, CareerBuilder.com writer

sorodni članki