| 

Postal sem podjetnik

Ali lepi ljudje zaslužijo več!?

Ali lepi ljudje zaslužijo več!?

Videz na delovnem mestu je pomemben

Ste kdaj naleteli na žensko, ki bi lahko na sestanek prišla oblečena v vrečo od krompirja, pa bi kljub temu izgledala lepo in popolnoma profesionalno!? In kot že to ne bi zadoščalo, ji med poslovnim kosilom hrana ostaja okoli ust in vse okoli njenega krožnika, pa jo kljub temu vsi prisotni (moški) za mizo, gledajo in poslušajo samo z občudovanjem in spoštovanjem!

Na kratko – po rezultatih raziskav dveh ameriških ekonomistov, ki sta svoje izsledke objavila v časniku The Journal of Labor Economics – ima lepota, to je zunanji videz osebe, velik vpliv na okolico in seveda s tem tudi na sodelavce in ljudi, s katerimi ima ta oseba opravka. Po njunih raziskavah naj bi privlačni oziroma zelo lepi ljudje na uro zaslužili kar 5 % več, kot ljudje povprečnega videza, ki pa po raziskavah vseeno zaslužijo še 9 % več kot ljudje, pri katerih zunanji izgled ni njihova najmočnejša točka. Slednji pa imajo tudi največ težav pri doseganju novih priložnosti pri svojih nadrejenih in tudi bistveno manj napredujejo oziroma se morajo za to veliko bolj potruditi.

Ali torej to pomeni, da so privlačni ljudje preprosto bolj nadarjeni!?

Nepotrjeno ostaja ali privlačni oz. lepi ljudje lahko svojo prirojeno prednost transformirajo v druge človeške vrline in na ta način prepričajo oziroma vplivajo na okolico, da so bolj sposobni, bolj nadarjeni, skratka boljša izbira. Obstajajo ankete opravljene med študenti na univerzi v Texasu (Austin, ZDA), kjer so ocenjevali svoje profesorje in predavatelje. Profesorji lepšega zunanjega videza so absolutno dobili boljše ocene od ostalih. Kar nakazuje na to, da lepota na okolico vpliva tudi tako, da daje občutek večje sposobnosti, večje produktivnosti in želje, biti v njeni bližini. Ob tem pa mnogi strokovnjaki iz gospodarstva opozarjajo na zavajajočo »lepoto« in pravijo, da vas le-ta resda lahko pripelje do »vsakih vrat«, a velikokrat boste samo na njen račun tam tudi obtičali! Kajti oseba je lahko še tako lepega in prijetnega videza, pa sta njeno obnašanje in način komunikacije z okolico okoli vse te lepote, vseeno odločilnega pomena. Kar je potrdil tudi avtor knjige Neumni, grdi, nesrečni in bogati Stupid, Ugly, Unlucky, and RICH«), Richard St. John z izjavo, da ni prepričan v neko trdno in obvezno povezavo med lepoto in sposobnostjo. Sam bi v službo raje vzel podpovprečno lepega delavca, ki bi imel druge nadpovprečne osebnostne kvalitete. Kajti po njegovem lepota pomaga samo, ko iščete zmenek, in še to le za prvi zmenek. Saj zgolj zaradi lepega videza ne boste nič bolj uspešni na drugih področjih v življenju!

Nepravično, a legalno

Za razliko od ostalih diskriminacij, verske, narodnostne in druge, je diskriminacija zaradi človeškega zunanjega videza sicer zelo nepravična, a legalna. Vendar je na srečo privlačnost osebe veliko več kot samo tisto kar vidimo direktno z očmi. Samozavest je kar za 20 % bolj pomemben dejavnik, ki ga oseba daje okolici kot pa samo »vizualna lepota«. Zato je tako pomembno, da vaša podoba, ki jo želite pokazati okolici, izžareva samozavest in pozitivno samopodobo. Prepričajte se, da vaša drža telesa, gestikulacija in mimika obraza ne izražajo nesproščenosti, nervoze. Zato ne glede na ostalo, vedno stojte pokončno, s poravnanim hrbtom, glavo držite dvignjeno in imejte oči uprte v svoje sodelavci in sogovornike!

Urška Č.

Povzeto po http://msn.careerbuilder.com - Do Pretty People Earn More?, By CareerBuilder.com

sorodni članki