| 

Postal sem podjetnik

Ali lepi ljudje zaslužijo več!?

Ali lepi ljudje zaslužijo več!?

24.03.2008 ob 08:40

Videz na delovnem mestu je pomemben

Ste kdaj naleteli na žensko, ki bi lahko na sestanek prišla oblečena v vrečo od krompirja, pa bi kljub temu izgledala lepo in popolnoma profesionalno!? In kot že to ne bi zadoščalo, ji med poslovnim kosilom hrana ostaja okoli ust in vse okoli njenega krožnika, pa jo kljub temu vsi prisotni (moški) za mizo, gledajo in poslušajo samo z občudovanjem in spoštovanjem!

Na kratko – po rezultatih raziskav dveh ameriških ekonomistov, ki sta svoje izsledke objavila v časniku The Journal of Labor Economics – ima lepota, to je zunanji videz osebe, velik vpliv na okolico in seveda s tem tudi na sodelavce in ljudi, s katerimi ima ta oseba opravka. Po njunih raziskavah naj bi privlačni oziroma zelo lepi ljudje na uro zaslužili kar 5 % več, kot ljudje povprečnega videza, ki pa po raziskavah vseeno zaslužijo še 9 % več kot ljudje, pri katerih zunanji izgled ni njihova najmočnejša točka. Slednji pa imajo tudi največ težav pri doseganju novih priložnosti pri svojih nadrejenih in tudi bistveno manj napredujejo oziroma se morajo za to veliko bolj potruditi.

Ali torej to pomeni, da so privlačni ljudje preprosto bolj nadarjeni!?

Nepotrjeno ostaja ali privlačni oz. lepi ljudje lahko svojo prirojeno prednost transformirajo v druge človeške vrline in na ta način prepričajo oziroma vplivajo na okolico, da so bolj sposobni, bolj nadarjeni, skratka boljša izbira. Obstajajo ankete opravljene med študenti na univerzi v Texasu (Austin, ZDA), kjer so ocenjevali svoje profesorje in predavatelje. Profesorji lepšega zunanjega videza so absolutno dobili boljše ocene od ostalih. Kar nakazuje na to, da lepota na okolico vpliva tudi tako, da daje občutek večje sposobnosti, večje produktivnosti in želje, biti v njeni bližini. Ob tem pa mnogi strokovnjaki iz gospodarstva opozarjajo na zavajajočo »lepoto« in pravijo, da vas le-ta resda lahko pripelje do »vsakih vrat«, a velikokrat boste samo na njen račun tam tudi obtičali! Kajti oseba je lahko še tako lepega in prijetnega videza, pa sta njeno obnašanje in način komunikacije z okolico okoli vse te lepote, vseeno odločilnega pomena. Kar je potrdil tudi avtor knjige Neumni, grdi, nesrečni in bogati Stupid, Ugly, Unlucky, and RICH«), Richard St. John z izjavo, da ni prepričan v neko trdno in obvezno povezavo med lepoto in sposobnostjo. Sam bi v službo raje vzel podpovprečno lepega delavca, ki bi imel druge nadpovprečne osebnostne kvalitete. Kajti po njegovem lepota pomaga samo, ko iščete zmenek, in še to le za prvi zmenek. Saj zgolj zaradi lepega videza ne boste nič bolj uspešni na drugih področjih v življenju!

Nepravično, a legalno

Za razliko od ostalih diskriminacij, verske, narodnostne in druge, je diskriminacija zaradi človeškega zunanjega videza sicer zelo nepravična, a legalna. Vendar je na srečo privlačnost osebe veliko več kot samo tisto kar vidimo direktno z očmi. Samozavest je kar za 20 % bolj pomemben dejavnik, ki ga oseba daje okolici kot pa samo »vizualna lepota«. Zato je tako pomembno, da vaša podoba, ki jo želite pokazati okolici, izžareva samozavest in pozitivno samopodobo. Prepričajte se, da vaša drža telesa, gestikulacija in mimika obraza ne izražajo nesproščenosti, nervoze. Zato ne glede na ostalo, vedno stojte pokončno, s poravnanim hrbtom, glavo držite dvignjeno in imejte oči uprte v svoje sodelavci in sogovornike!

Urška Č.

Povzeto po http://msn.careerbuilder.com - Do Pretty People Earn More?, By CareerBuilder.com

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


šič | 25.03.2008 ob 11:13
Definitivno imajo lepe punce več možnosti za dobro službo.Pa kjerkoli se že zaposlijo.Za lepe fante lih nebi reku... Na cesti pa se vidi kar nekaj okraskov v službeno polepljenih vozilih.Tko da punce bodite lepe,pa ste že 90% naredile.Če pa niste lepe in vsaj pametne,vam pa bog pomagej.
maja | 24.03.2008 ob 10:09
To ravno ne bi rekla, da lepši ljudje več zaslužijo kot drugi! So jim pa nedvomno vrata bolj na široko odprta kot drugim skoraj prii vseh stvareh. Kako daleč pa pridejo zaradi lepote, pa je čisto od njih samih odvisno!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.




Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat