| 

Postal sem podjetnik

Koraki do popolnega delovnega dne

Koraki do popolnega delovnega dne

19.03.2008 ob 08:00

Kako zgleda popoln delovni dan? Univerzalen odgovor verjetno ne obstaja, se pa veliko podjetnikov strinja, da večina delovnih dni ni oblikovana za optimalno produktivnost. Pritožujemo se zaradi prevelikega števila sestankov, prenizke plače, izčrpljujočih poslovnih potovanj in seveda delovnika. Zakaj si že danes ne bi vzeli časa in razmislili, kako bi jutri lahko potekal idealen delovni dan?

Začnite že eno popoldne prej. Urejeno delovno okolje je ključno za nemoteno delo. Ni potrebno pretiravati s čiščenjem in pospravljanjem, le uredite si mizo in pripravite vse za naslednji dan. Premislite in na kratko zapišite, kaj vse morate jutri postoriti, ta majhen korak vam bo pomagal povečati produktivnost. Uravnavajte zdravo razmerje med delom in družino, zato odidite dovolj zgodaj. To bo cenila vaša družina, ki bo posledično bolj spoštovala vaše delo.

Veliko lahko naredite tudi s tem, da se v posteljo odpravite dovolj zgodaj. Povprečno človek potrebuje 6-8 ur kvalitetnega spanja dnevno, nekateri potrebujejo več, redki celo manj. Ugotovite kakšen ritem spanja odgovarja vam, da se zjutraj zbudite spočiti ,naspani in polni energije. Ne posedajte pozno zvečer pred televizorjem brez posebnega razloga, raje v roke vzemite dobro knjigo, telovadite ali poklepetajte s prijatelji.

Držite se jutranjih ritualov. Miren začetek dneva je ključen pri ustvarjanju popolnega delovnega dneva. Že če uspete dovolj zgodaj vstati, ste nekaj dosegli. Namesto da vsako jutro nekajkrat prestavite alarm na budilki, si raje v miru privoščite skodelico kave.

Držite se načela, da kadar delate, zares delate. Kadarkoli tekom dneva si to lahko privoščite, zaprite vrata pisarne, naročite tajnici naj vas vsaj naslednje pol ure ne moti, utišajte telefon in se posvetite le delu. V tiste pičle pol ure boste uspeli postoriti več, kot v treh ali štirih časovnih intervalih z vmesnimi prekinitvami.

Zapomnite pa si, da se prekinitvam ne morete popolnoma izogniti. Naj vas ne spravijo iz tira, temveč se jih naučite vsrkati v procesu dela. Naučite svoje sodelavce kdaj in kako vas lahko motijo. V nekaterih podjetjih uporabljajo rdeče in zelene znake, ki jih obesijo na kljuke vrat; rdeč pomeni, da je v teku delo in da prekinjanje ni zaželjeno.

Vzemite si odmore. Raztezanje in sprehod do bližnje kavarne bo koristil tako vašem telesu, kot vašim možganom. Stopite stran od računalnika, pustite dlančnik na mizi in se odpravite na kratek sprehod. Ali pa si vzemite pet minut in preberite odlomek knjige, vdihnite svež zrak, spijte kozarec vode.

Komunicirajte. Ne preko e-pošte, mobilnega telefona, računalnika, temveč navežite živ, pristen stik s sodelavci. Dokler vestno opravljate svoje delo, komunicirajte kadarkoli morete.

Hitrost je pomembna. Delajte hitro, a zbrano, s težavami se spopadajte takoj in odločno. Hodite hitro in tudi drugim boste dali občutek, da ste človek akcije, zato bodo poskusili slediti vašemu tempu.

Hrana je vaša prijateljica. Le s primerno prehrano bo vaše telo pripravljeno na vse napore. Vzemite si čas za vsaj štiri do pet manjših obrokov dnevno, namesto enega obilnega. Ob pomanjkanju energije med delom, imejte v predalu energijsko ploščico ali sveže sadje.

Zadnja ura delovnega dne je prav tako pomembna. Takrat preglejte svoj e-poštni predal, pripravite vse potrebno za naslednji delovni dan in zbistrite svoje misli.

Preklopite. Odhod ob razumnem času, ki je za vsakega od nas verjetno različen, bo še posebej cenila vaša družina. Ko pridete domov, si vzemite 10 sekund in se opomnite, da je delovnika konec. Ni vedno lahko preklopiti med službo in družinskimi obveznostmi.

Začnite znova. Dobra in slaba stran idealnega delovnega dne je, da ta potrebuje ponovitve in izurjenost. Ne obupajte, če ste ga uspeli izpolniti le v 75 %. Jutri je še en dan in še ena priložnost.

Popoln delovni dan je nekaj, k čemur stremimo vsi. Poskusite slediti svojemu idealu vsaj tri od petih dni. Kmalu se bodo tisti trije dnevi spremenili v štiri, sem ter tja pa vam bo uspelo celo pet produktivno popolnih delovnih dni.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat