| 

Postal sem podjetnik

Negotovosti zaradi katerih ponoči ne spite

Negotovosti zaradi katerih ponoči ne spite

21.03.2008 ob 10:00

V poslu se lahko zgodi marsikaj nepričakovanega! In se tudi bo! Takrat, ko boste to najmanj pričakovali, seveda. Poleg tega boste popolnoma nepripravljeni! Ampak, kaj pa se pravzaprav lahko zgodi takega!? Nepričakovanih dogodkov in tveganja ne morete upravljati niti nadzorovati, če sploh ne veste, kaj vse vas na vaši poslovni poti lahko doleti. Zato smo za vas povzeli deset najpogostejših tveganj oziroma kritičnih situacij, ki lahko doletijo vaše podjetje in za katera velja, da jih mora dober podjetnik znati obvladati ter premagati z dobro lekcijo za nadaljnjo poslovno pot.

  1. Globalne gospodarske razmere, ki lahko močno vplivajo na vsako podjetje. Dandanes je težko dolgoročno napovedati kako se bo gospodarstvo razvijalo, glede na vse dejavnike, ki spremljajo gospodarsko ekonomske kazalce: od cene energentov, inflacije, brezposelnosti, tečaja valut, do globalnega segrevanja in ne nazadnje mednarodnega terorizma. Vse to vpliva na svetovno gospodarstvo.
  2. Obratovalni vzponi in padci so nekaj vsakdanjega v vsakem podjetju. In samo iznajdljiv in razumen manager je najboljša rešitev za tovrstno tveganje. Pa kljub temu je neizbežno, da bo tudi zelo opreznemu in natančnemu podjetniku posel sem in tja malce "zaškripal".
  3. Huda konkurenca je posledica vedno bolj in bolj rastočega svetovnega gospodarstva. Konkurenca nas prisili k zmanjševanju cen na račun nižjih marž, nižjih dobičkov, ponudimo več kot smo dejansko sposobni.
  4. Denarna kriza. Veliko malih podjetij in nadobudnih mladih podjetnikov, se v začetku posla prezadolži. Posledica je začaran krog v stalnem jemanju novih in novih kreditov, preden posel zares steče.
  5. Težave s poslovnimi partnerji. Večji krog poslovnih partnerjev imate, od katerih ste odvisni delno ali v celoti, večje je tveganje za vaš posel.
  6. Problematične stranke. Ni odveč preverjati tudi finančnega položaja vaši strank, vaših odjemalcev. Neredni plačniki in neodgovorni odjemalci vaših storitev/izdelkov lahko pogubno vplivajo na vaš posel.
  7. Pomanjkanje sposobnosti. Lotite se dela, ki ga zares obvladate. Sicer zaposlite zanesljive in zaupanja vredne ljudi, ki bodo delo, za katerega niste usposobljeni, opravljali za vas!
  8. Avtorske pravice, patentiranost. Preverite ali obstajajo na izdelek/ storitev, ki ga želite ponuditi na tržišču, avtorske pravice oziroma je patentiran.
  9. Nova zakonodaja, nova pravila "igre". Lahko obrnejo vaš posel na glavo ali pa predstavljajo novo poslovno priložnost!
  10. Govorice o vašem podjetju. Pazite se vseh novic, dobrih ali slabih, v časopisih, mediji. Kakor koli jih obrnete, v vsakem primeru lahko predstavljajo tveganje za vaše podjetje.

Urška Č.

Povzeto po www.forbes.com -10 Risks To Keep You Up At Night, Brett Nelson

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Galvani | 22.03.2008 ob 13:08
Ko ima pare, kupa se u moru, a ko nema, doma u lavoru. To je pa men tud en zavarovalniški zastopnik povedu.
ata | 21.03.2008 ob 15:44
vse to je resi in še kaj zraven.druče bi bli pa vsi podjetniki. so neomejeni dobički in neomejene izgube. največji problem je čas. ko enkrat podjetje poženeš so stroški neusmiljeni: najemnine, plače, nabava,... vsak mesec lezeš bolj proti podnu in največ podjetnikom zmanjka le tistih nekaj mesecev do... doktor znanosti mi je pa nekaj povedal: če boš zaspal, se boš zaklal.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 16 do 31 °C

Torek
od 13 do 24 °C

Sreda
od 12 do 27 °C

Četrtek
od 14 do 30 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat