| 

Postal sem podjetnik

Modrosti in pregovori o voditeljih

Modrosti in pregovori o voditeljih

14.03.2008 ob 08:54

Smo v času, ko spoznavamo, da klasična vloga voditelja ne funkcionira več. To pa predvsem zaradi tega, ker si klasični vodja naloži preveč odgovornosti. to pomeni, da ostalim (sodelavcem) vzame to odgovornost. Novodobni voditelj mora uvideti, da na tak način na dolgi rok nič ne more delovati, da vodi le v propad in kaos. Mora biti toliko moder, da se odpove določeni moči, ki jo dobi od množice - za dobro vseh. Naloga novodobnega voditelja je torej ta, da pokaže potencial v drugih, da jim pokaže lastne voditeljske sposobnosti, da jih “naredi” za samostojne in celovite osebnosti.

Za to pa vodja potrebuje znanje in intuicijo, hkrati pa mora znati prisluhniti zaposlenim. Do avtoritete pri sodelavcih pride z znanjem in sposobnostjo, ne pa zaradi svojega položaja. 

Pet modrosti o voditeljih:

  1. Voditelj nima vedno prav. Samo slab voditelj vztraja, da ima vedno prav. Voditelj je tako moder, da zna biti včasih tudi nemoder - še posebej, če to ni nujno potrebno. Njegovi sodelavci in on sam dobro vedo, da obstaja razlika med "imeti prav v malenkostih" in "imeti prav v odločilnih stvareh".
  2. Uspešen vodja se odlikuje tudi po tem, da ima občutek za ljudi, sposobnost prepoznavanje subtilnih informacij, ki mu jih verbalno ali neverbalno sporočajo sodelavci.
  3. Voditelj ni sam sebi namen. Namen je organizacija. Organizacija za dolgoročno preživetje potrebuje voditelja. Voditelj je lahko lastnik in/ali le zaposlen.
  4. Voditelj mora zrasti iz organizacije tako, da obvlada procese, ki potekajo v njej in izdelke oziroma storitve, ki jih organizacija ponuja na tržišču. Če ima voditelj tu pomanjkljivosti oziroma je tu storjena napaka, je z ničimer ni možno nadomestiti ali popraviti.
  5. Voditelj mora oblikovati temelj poslovanja, to je poslovno politiko ali strategijo poslovanja. Za to, da napišeš poslovno politiko, moraš to znati, to tudi hoteti, kar pa še vedno ni dovolj, če nisi v to tudi prisiljen.

Vir: Bojan Šturm, Povzeto po Vodja je prvi med enakimi, 1. del, revija Podjetnik/marec 2008

Če povzamemo vse lastnosti in odlike dobrega voditelja, bi lahko rekli, da zanj nedvomno veljajo sledeči pregovori oziroma reki znanih ljudi:

  1. Izobrazba ni vse, treba je tudi razumeti.
  2. Razumni ljudje se prilagodijo svetu. Nerazumni skušajo sebi prilagoditi svet. Ves napredek torej temelji na nerazumnih ljudeh.
  3. Več glav več ve.
  4. Pomembno je, da se nikoli ne nehaš spraševati. (A. Einstein)
  5. Kakšna sreča za voditelje, da ljudje ne mislijo. (A. Hitler)

Urška Č.

Povzeto po Vodja je prvi med enakimi, 1. del, revija Podjetnik/marec 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 7 do 13 °C

Sreda
od 7 do 2 °C

Četrtek
od -1 do 9 °C

Petek
od 3 do 9 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat