| 

Poslovne priložnosti

Porsche z večinskim deležem v Volkswagnu

Porsche z večinskim deležem v Volkswagnu

09.03.2008 ob 19:23

Porschejev nadzorni svet dal zeleno luč za večinski delež v Volkswagnu

Nadzorni svet družbe Porsche Automobil Holding SE, Stuttgart, je dal zeleno luč za povečanje lastniškega deleža v družbi Volkswagen AG na več kot 50 odstotkov. Nadzorni svet je na ponedeljkovi izredni seji upravo pooblastil, da na globalni ravni sproži vse potrebne nadzorno- in kartelnopravne postopke. Preverjanje s strani nadzornih organov bo predvidoma trajalo nekaj mesecev. Takoj ko bo družba Porsche SE prejela vsa potrebna dovoljenja, bo lahko kupila večinski delež v Volkswagnu. Dr. Wendelin Wiedeking, predsednik uprave Porsche SE: „Naš cilj je ustvariti eno izmed najbolj inovativnih in najmočnejših avtomobilskih povezav na svetu, ki bo kos vse hujši mednarodni konkurenci.“

Z omenjeno odločitvijo so pripravili teren, da bosta Volkswagen in Porsche v prihodnje „skupaj na pošten in kolegialen način napisala novo poglavje v zgodovini avtomobilizma.“ Uprava družbe Porsche bo na torkovem informacijskem sestanku svoje zaposlene seznanila z odločitvijo in nadaljnjimi koraki.

Takoj ko bodo kupili večino delnic, bo družba Volkswagen AG – poleg družbe Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG – postala del koncerna Porsche Automobil Holding SE. Posledično bo predstavnikom delavcev iz koncerna Volkswagen pripadlo mesto v nadzornem svetu koncerna Porsche Automobil Holding SE. Skupaj s predstavniki družbe Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG bodo v 12-članskem nadzornem svetu holdinga zastopali interese delavcev.

Hkrati pa bodo zastopniki delavcev, ki jih izbirajo zaposleni v Volkswagnovih evropskih družbah, postali člani sveta delavcev holdinga Porsche SE. Ker imata "podkoncerna" različno število zaposlenih, bodo imeli predstavniki delavcev družbe Volkswagen AG večinsko vlogo v svetu delavcev družbe Porsche SE.

„To, da si prizadevamo postati večinski delničar družbe Volkswagen AG, je dobra novica za zaposlene tako v Volkswagnu kot tudi v Porscheju. Odločitev nadzornega sveta dolgoročno zagotavlja prihodnost obeh podjetij," je dejal predsednik uprave. Združitev obeh podjetij ni predvidena.

Nakup nadaljnjih 20 odstotkov Volkswagnovih delnic po trenutni borzni ceni približno 150 EUR za navadno delnico predstavlja investicijo v višini skoraj 10 milijard EUR.

Vir: Porsche Slovenija d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat