| 

Postal sem podjetnik

Pet načinov do večje plače

Pet načinov do večje plače

10.03.2008 ob 08:37

V službi ste zapadli v rutino, v začaran krog brez začetka in konca, obenem pa že kar nekaj časa razmišljate o drugi službi in pošiljate svoje življenjepise na razpise za prosta delovna mesta. Pri vsem tem, pa niti v svoji sedanji službi niti na razgovorih za novo službo, niste zadovoljni z višino dohodka, ki ga dobivate oziroma vam ga ponujajo. Rešitev je preprosta, še zlasti, če zares menite, da si zaslužite več kot dobite oziroma vam ponujajo.

V nadaljevanju tega prispevka vam predstavljamo pet preizkušenih načinov, kako boste na pravičen in dostojanstven način prišli do višje plače. Postavlja se le dilema, če so ti načini uspešni tudi v primeru, ko vam na razgovoru šele ponujajo novo službo. Ali bi si upali prositi za večjo plačo od ponujene!? Zakaj pa ne! Po raziskavah spletnega portala CareerBuilder.com survey naj bi kar 85% managerjev, ki zaposlujejo nov kader, bilo pripravljenih (in tudi čakajo) na pogajanje o višini plače z novim delavcem. Tako se na željo kandidata za službo, večina odgovornih pogaja o višini plače, ki jo bodo prejemali na svojem novem delovnem mestu. In kar 6 od 10 managerjev bo svojo ponudbo o višini plače povečalo vsaj enkrat, medtem ko bo vsaj 1 od 10 managerjev bil pripravljen o višini plače razmisliti dvakrat ali celo trikrat za "pravega" kandidata. In samo 30% managerjev smatra svojo prvo ponudbo kot tudi končno ponudbo.

Čeprav se vam bo zdelo nenavadno in malce predrzno že na razgovoru za službo prositi za višjo plačo, boste prav za prav sami sebi storili uslugo. Saj boste na ta način dokazali svojo odločnosti in željo, da v podjetje vnesete nekaj koristnega in izkušenega znanja.

Napotki v nadaljevanju vam bodo pomagali dobiti plačo, kakršno si zaslužite.

1. Dokažite, da ste "vredni"
Gre za zelo specifičen dosežek in tudi rezultat. Kar 34% managerjev pravi, da je najbolj prepričljiv način, da kandidat uspe pri pogajanjih o višini plače, ta, da s številkami in točnimi nazivi podjetij oziroma strank dokažejo svojo uspešnost.

2. Imejte "močne" reference
Referenčna lista kandidata je kar pri 1 od 3 managerjih ključnega pomena za nadaljnja pogajanja o višini plače.

3. Spoznajte trg
Spoznajte trg (cene) in povprečne plače za podobna delovna mesta, za katerega ste se javili na razpis, in tako boste prepričali vsaj 1 od 10 managerjev, da ste vredni več kot vam je sprva ponudil in se bo pripravljen pogajati z vami o višini plače.

4. Skrbno čuvajte svojo pozicijo
Kar 13% managerjev bo prepričalo taktiziranje v smislu, da boste povedali, da imate "v ognju" še druge ponudbe in v kolikor, ne bo pristal na vaše pogoje, ste pripravljeni oditi drugam. Vendar pozor! Takšna taktika vas lahko drago stane in boste popolnoma izgubili možnost za zaposlitev.

5. Če nič drugega ne uspe, prosite za šest-mesečno ocenjevalno obdobje
Če je to delovno mesto, za katerega se potegujete, res vse kar ste si želeli in sanjali, pa noben od zgoraj naštetih načinov ni uspel pri prepričevanju managerja o višji ponudbi, mu predlagajte 6-mesečno ocenjevalno obdobje. Kar pomeni, da se po šestih mesecih oceni vaše delo in na podlagi ocene (ki jo morate obvezno predhodno določiti in ovrednotiti) spremeni tudi vaša plača! Velja pa opozorilo, da ima lahko ta način tudi nasproten učinek, zato dobro pretehtajte ali ste zadevo sposobni izvesti v svoj prid!

Srečno!

Urška Č.

Povzeto po http://msn.careerbuilder.com - Five Ways to Get a Bigger Paycheck in 2008, By Anthony Balderrama, CareerBuilder.com writer

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 1 do 9 °C

Četrtek
od -1 do 9 °C

Petek
od 3 do 11 °C

Sobota
od 5 do 12 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat