| 

Posel in moda

Nokia Morph

Nokia Morph

06.03.2008 ob 10:21

Finska Nokia je v sodelovanju z britansko univerzo Cambridge predstavila koncept Morph. Gre za nanotehnološko napravo, raztegljiv, upogljiv, gnetljiv in napol prozoren mobilni telefon. Na ogled so ga postavili v okviru oblikovalske razstave v newyorškem Muzeju moderne umetnosti. Koncept Morph ponazarja prizadevanja znanstvenikov, da trgu ponudijo napredne materiale, ki omogočajo raztegljivo ohišje, prozorne elektronske elemente in celo samočistilne površine. Nanotehnologija se zgleduje po bioloških sistemih v naravi, nanonaprave pa naj bi bile tudi okolju prijazne, primerne za reciklažo, z možnostjo napajanja z energijo sončnih žarkov.
Novodobne nanonaprave naj bi prav tako ohranjala naše zdravje - mikroskopska tipala na mobilniku bodo merila onesnaženost zraka, zaznavala biokemične procese v telesu ter celo preverila, če je pravkar kupljeno sadje potrebno umiti.
Po govoricah naj bi mobilnik podoben Morphu na trg prišel v prihodnjem letu, tehnologija pa naj bi v množično uporabo prešla v roku sedmih let.


Vir in foto: www.nokia.com

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


G_star | 20.03.2008 ob 23:07
joooooooooooooj cez sedem let...pol bom pa ze prestar
interesent | 06.03.2008 ob 11:50
kaj pa cena?????
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat