| 

Postal sem podjetnik

Možgane na pašo za boljšo storilnost

Možgane na pašo za boljšo storilnost

04.03.2008 ob 08:31

Na umskem področju življenja še najbolj podcenjujemo pomembnost vmesnega počitka. V večini delovnih okolij je izrečeno in tudi prikrito sporočilo tako, da je delati dlje in neprekinjeno najboljši način za doseganje čim večje storilnosti. Redni počitek ali ura razgibavanja sredi delavnika v večini delavnih okolij nista razlog za nagrajevanje.

Težava je v tem, da razmišljanje zahteva veliko energije. Možgani znašajo le dva odstotka telesne teže, porabijo pa kar četrtino vdihanega kisika. Posledica nezadostnega umskega počitka so med drugim pogostejše napake pri odločanju in izvedbi odločitev, manjša ustvarjalnost in neupoštevanje mogočega tveganja. Ključ do umske obnove je v tem, da svojemu razmišljanju zavestno namenimo počitek.

V zanimivi knjigi Postanite ustvarjalni kot Leonardo da Vinci je avtor tisočim ljudem zastavil enako vprašanje: kje so bili v času, ko se jim je porodila najboljša ideja. Najpogostejši odgovori so bili pod prho, ležeč v postelji, med sprehajanjem po naravi in med poslušanjem glasbe. Skoraj nihče ni odgovoril, da je najboljše ideje dobil v službi, temveč sledijo še odgovori, ki vključujejo vse od teka, meditacije, spanja ali sedenja na plaži.

Leonardo da Vinci je bil ploden in ustvarjalen umetnik, ki je med delom redno počival. Namesto da bi spal dolge ure celo noč, je večkrat za kratek čas zaspal podnevi. Znano je njegovo prepričanje: Največji geniji včasih naredijo več, kadar delajo manj. Zelo koristno je, če si kdaj pa kdaj privoščite oddih in se malo sprostite…Ko se vrnete na delo, bodo vaše odločitve boljše. Če kar naprej delate, izgubite moč presoje.

Tina P.
Povzeto po knjigi Energija uspeha, avtorja: Jim Loehr in Tonyj Schwartz

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 13 do 23 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 14 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat