| 

Poslovne priložnosti

Davki in domišljija

Davki in domišljija

11.03.2008 ob 08:50

Nihče si ne želi plačevati davkov. Davkoplačevalci, pa naj bodo to velika podjetja, podjetniki ali le domiselni posamezniki, povsod po svetu izumljajo vedno nove načine, kako bi čimveč dohodka obdržali zase in kako bi plačali čim manj davkov. Še posebej uspešna pri tem početju so velika podjetja, ki zaposlujejo prav na tem področju izpopolnjene pravnike in finančne strokovnjake. Oglejmo si nekaj primerov, ko se morajo takšnim iznajdljivostim prilagajati tudi pobiralci davkov.

Striptiz je umetnost


Lastniki nekega nočnega lokala v Oslu so se uprli plačevanju 25-odstotnega davka na ceno vstopnice, saj naj bi njihove plesalke veljale za gledališke ustvarjalke, tako kot so to komiki in požiralci mečev. Norveško vrhovno sodišče je kasneje potrdilo zakon, ki določa, da je striptiz vrsta umetnosti in mora biti zato oproščen plačevanja davka na dodano vrednost. Sledili so tudi na Nizozemskem, , kjer je sodišče z enim samim zakonom poistovetilo erotične klube z gledališči. Po novih določilih so tako striptiz in erotične predstave (tudi tiste precej konkretne) postali vrsta umetnosti. To pa je tudi zadosten razlog, da se obisk tovrstnega gledališča uvršča med dejavnosti z davčnimi olajšavami.

Vedeževalke proti državi


Vedeževalke v Romuniji so trd oreh za davčno upravo. Posel jim kar dobro teče, saj njihove sposobnosti izrabljajo tudi vodstva marsikaterega podjetja. Le vsaka četrta registrirana vedeževalka pa za svoje storitve, ki vključujejo branje z dlani, pogovorov z mrtvimi, uničevanje urokov in podobne mistične dejavnosti, izdaja račune, saj pravijo, da država zanje ne stori ničesar, čeprav opravljajo izredno koristno dejavnost.

Izterjava davkov po indijsko


Indijska davčna uprava ima precejšnje težave z izterjavo neplačanih davkov. Zato so si izmislili neobičajno metodo izterjave: zaposlili so skupino pevcev-evnuhov, ki se jih v Indiji izogiba vsakdo, ki želi ohraniti svoj ugled. Evnuhe so nato poslali peti in bobnati pred dolžnikov vhod in jim obljubili štiri odstotke provizije od vsakega izterjanega davka. Metoda se je izkazala za izjemno učinkovito!

Dohodnina na Kitajskem


Ker večina Kitajcev dohodnine sploh ne plačuje, obravnavajo tiste, ki plačujejo visoke davke, kot neverjetno velikodušne državljane. V eni od kitajskih pokrajin si je mestni svet celo zamislil, da bodo otrokom, katerih starši plačujejo davke, v zameno na sprejemnih izpitih za državne srednje šole in fakultete, pripisali dodatne točke.

Davčna loterija


Na Filipinih pa je pobiranje davkov prava igra na srečo - vsako potrdilo o plačilu davka ima svojo serijsko številko in sodeluje v velikem žrebanju davčne loterije. Srečni izžrebanec čez noč postane milijonar v filipinski valuti, kar znese okrog 15.000 evrov. To pa je v deželi, kjer se več kot polovica prebivalstva preživlja s slabima dvema evroma na dan, pravo malo bogastvo. takšna ideja bi najbrž tudi v Sloveniji požela navdušenje.

Davčna oaza


Če pa se vam davčna papirologija zdi prezapletena, če se je želite za vedno rešiti, razmislite o nakupu lastne davčne oaze. Ena takšnih je Sealand, nekdanja trdnjava iz druge svetovne vojne, ki leži v Severnem morju, kakšnih 10 kilometrov od angleške obale in zunaj britanskih ozemeljskih voda. Gre za jekleno ploščad na dveh betonskih stebrih, velikosti 550 kvadratnih metrov, njena vrednost pa dosega 8-mestno številko. Družina, ki je zavzela to malo davčno oazo, se že od leta 1967 bori za položaj samostojne države. Imajo celo svojo zastavo, ustavo, himno, valuto in potni list, sodišče pa je odločilo, da je ploščad zunaj britanskih ozemeljskih voda in zato zanjo britanski zakoni ne veljajo. Oaza ima celo svojo spletno stran: http://www.sealandgov.org.

Tudi davčni organi niso povsod tako togi...

Tina P.
povzeto po članku Zviti prevaranti, avtor: J. Lewis, Readers Digest

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


sine | 12.03.2008 ob 09:11
Kaj pa čista lopata in Mr. Goba?
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat