| 

Uporabne informacije

Bolniške odsotnosti - vedno daljše in pogostejše

Bolniške odsotnosti - vedno daljše in pogostejše

06.03.2008 ob 08:20

Bolniška odsotnost delavcev ima velik vpliv na stroške delodajalca, na odhodke iz obveznega zavarovanja, pa tudi na nižjo produktivnost in manjši obseg proizvodnje. Sedanja ureditev v Sloveniji, kjer je raven socialne varnosti v času začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni v primerjavi z državami Evropske unije kar previsoka, je za delavce sicer ugodna, vendar pa je tudi eden izmed razlogov za to, da delavci nimajo zadostnega motiva za čim hitrejše okrevanje in vrnitev na delo.

Obseg in trajanje bolniških odsotnosti v Sloveniji se po podatkih ZZZS vztrajno povečujeta, tako za odsotnosti do 30 dni, kot tiste nad 30 dni. Bolniška odsotnost, katere trajanje ne presega 30 dni, gre v celoti v breme delodajalca, najpogostejši razlogi zadržanosti pa so bolezni in poškodbe izven dela. Povprečna dolžina trajanja pa v zadnjem letu znaša 9,6 dneva. V breme Zavoda pa gre vsaka bolniška odsotnost, ki traja neprekinjeno več kot 30 dni ali kadar je razlog za bolniško odsotnost nega. Ta je tudi najpogostejši razlog zadržanosti, sledijo bolezni in poškodbe izven dela. Povprečna dolžina trajanja odsotnosti iz razloga nege znaša 4,2 dni, iz razloga bolezni in poškodb izven dela pa je iz leta 2006 narasla iz 60,6 dni na 72 dni.
Odhodki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za nadomestila plač zaradi bolniške odsotnosti se iz leta v leto povečujejo. Izjema sta bili le leti 2005 in 2006, ko se je naraščanje ustavilo, vendar pa se ta trend v lanskem letu ni nadaljeval. Število primerov bolniške odsotnosti se je po podatkih ZZZS-ja v primerjavi z letom 2006 povečal za kar 10,6 %. Prav tako se je podaljšala tudi povprečna dolžina trajanja bolniške odsotnosti, ta je v lanskem letu znašala 13,3 dneva.

Za podjetnika pomeni daljša bolniška odsotnost delavca kar precejšen stres. Poskrbeti mora za neoviran potek delovnega procesa, kar lahko pomeni dodatno obremenitev za ostale delavce, potrebo po zaposlitvi dodatnega delavca, vse s tem povezane stroške, pri poslih, kjer ima delavec stik s stalnimi strankami, pa lahko pride tudi do nezadovoljstva slednjih, še posebej ob pogostejših menjavah. Dodatna težava je tudi ta, da trajanja bolniške odsotnosti v večini primerov ni mogoče napovedati, torej je tudi načrtovanje procesa vnaprej lahko precej nezanesljivo.

Tina P.
povzeto po članku Pogosteje in dlje na bolniški, avtorica: T. Čerin, revija Glas gospodarstva, marec 2008

sorodni članki


Komentarji: 4 

Dodajte komentar


tanja | 21.01.2012 ob 18:13
Sem manjša delodajalka z manjšim številom zaposlenih in lahko potrdim, da je odsotnost zaradi bolniške resnično zelo velik stres tako za mene kot tudi za ostale zaposlene, ki so primorani delati na raun tega več dni, kot bi sicer. Dolgotrajna bolniška je pa dejansko problem, ko si prisiljen iskati nadomestinega delavca zato, da zagotoviš ostalim proste dneve, ki jim po zakonu pripadajo in vse ostalo kar sodi zraven. In res je obremenitev, da je cel mesec delavec na plečih delodajalca, kar ni prav. Ni človek sicer sam kriv, da je operiran ali poškodovan, vendar tudi jaz nisem. Stroške moram pa vseeno nositi sama. Zato bi prosila tiste, ki komentirajo s sovražno nastrojenim tekstom, da se vzdržijo komentarjev, ker dejansko ne poznajo ozadja in je nesmiselno, da na takšen neprimeren način pišejo komentarje.
ata | 06.03.2008 ob 12:55
kel bi lahko marsikaj dodal, pa bom zase zadržal. zaposleni in bolniške, pa zdravniki in dejanske diagnoze, pa varovanje osebnih podatkov,... za bruhat!
maja | 06.03.2008 ob 11:44
Sicer se strinjam s cekinom, saj je res, da se bolniške odsotnosti v sodobnem času najpogostejše "naveden" vzrok bolezni, ki je posledica stresa in prevelikih službenih obremenitev. Žal pa se to prevečkrat izkorišča v druge namene! Če je oseba zbolela zaradi dela, potem naj se konkretno zdravi ali odpočije, skratka naj pošišče takšno tudi strokovno pomoč, če je to potrebno, samo da bo zaleglo! Rezervirati si počinice v Tručiji ali pa v toplicah na račun bolniškega staleža, je pa nedopustno!
cekin | 06.03.2008 ob 08:50
Mislim, da je potrebno na problem bolniških izostankov gledati v širšem kontekstu. Predvsem bi bilo potrebno pogledate bolniške izostanke po razlogih oziroma po boleznih. Prepričana sem, da bi ugotovili, da se odsotnosti povečujejo na račun psihičnih težav. Zaposleni so vsebolj obremenjeni, plače so nizke, povečuje se mobing na delovnem mestu... ipd. LP
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat