| 

Postal sem podjetnik

Kaj povzroča nezadovoljstvo zaposlenih?

Kaj povzroča nezadovoljstvo zaposlenih?

27.02.2008 ob 07:45

Stvari zaradi katerih so zaposleni najbolj nezadovoljni

Na žalost ne morete vedno vseh zadovoljiti, tako v osebnem življenju kot v službi. Lahko pa se potrudite, da ne bodo po stiku z vami odhajali razočarani in sklonjenih glav. Predvsem to velja za podjetnike, ki si želijo zadovoljen in učinkovit delovni kolektiv, ki prinaša dobičke, ne pa gručo godrnjačev in nezadovoljnežev, ki 15. v mesecu pridejo samo po plačo, za katero smatrajo, da jim samoumevno pripada! Po raziskavi spletnega portala CareerBuilder.com je sicer večina vprašanih delavcev še kar zadovoljnih s svojo službo, le 18 odstotkov zaposlenih imajo radi svojo trenutno zaposlitev in kar 13 odstotkov jih je na splošno nezadovoljnih s službo, ki jo trenutno imajo.

Področja, ki vplivajo na zadovoljstvo zaposlenih, so različna od višine plače, do možnosti napredovanja, večinoma pa so prepletena med seboj. Zanimivo pa je tudi, da je kar 41 odstotkov anketirancev odgovorilo, da jih zadovoljstvo na delovnem mestu obenem osebnostno izpolnjuje in so lažje srečni tudi v osebnem življenju.

Navajamo le štiri najbolj pogosto omenjena področja, ki negativno vplivajo na zaposlene, zaradi česar se pojavi nezadovoljstvo in tudi slabša produktivnost.

1. Plača
Redko boste naleteli na odkriti odgovor, da je delavec popolnoma zadovoljen z višino svoje plače in da si zasluži točno toliko kot dobi glede na svoje sposobnosti, znanje in trud ter čas, ki ga vloži v delo. To je skoraj utopično za pričakovati! Raziskava spletnega portala CareerBuilder.com je pokazala, da je kar 28 odstotkov delavcev nezadovoljnih z višino svoje plače. Med temi je največ delavcev starih med 18 in 24 let. Najbolj pa so zadovoljni s svojo plačo delavci stari med 44 in 62 let.

2. Možnost izobraževanja in usposabljanja
Velika prednost podjetja je, če je pripravljeno vlagati v svoje zaposlene na način, da jim omogoča in financira dodatno izobraževanje, možnost nadgradnje svoje stopnje izobrazbe ali po potrebi šolanje v smislu spremembe poklica. Zato ni čudno, da je bila kar četrtina anketirancev nezadovoljnih z možnostjo dodatnega izobraževanja in usposabljanja v svojem podjetju.

3. Možnost napredovanja
Se počutite, da ste "obtičali" na svojem delovnem mestu in da ne morete več nikamor naprej!? Da ni možnosti za napredovanje!? Niste edini! Kar 23 odstotkov vprašanih zaposlenih je popolnoma nezadovoljnih na tem področju, 41 odstotkov pa jih je še kar zadovoljnih. Med tistimi nezadovoljnimi pa je kar 29 odstotkov mladih, ki so stari med 25 in 34 let.

4. Ravnotežje službe in zasebnega življenja
Sodoben način življenja vedno bolj otežuje ohranjanje ravnotežja službe z vsem ostalim pomembnim stvarmi v življenju. V bistvu smo v stalni tekmi s časom, ki pa je že vnaprej izgubljena. Zaradi tega smo obremenjeni in pod stresom. Vendar se na srečo vedno več podjetij zaveda te "bolezni" modernega časa, zato imajo tudi vedno več posluha za svoje zaposlene in jim omogočajo, da kljub natrpanem delovnem urniku, lahko živijo kvalitetno zasebno življenje. A vseeno je kar 31 odstotkov mlajše generacije (starost med 25 in 34 let) nezadovoljnih z možnostjo ohranjanja "zdravega" ravnotežja med službo in zasebnim življenjem.

Razočaranje in nezadovoljstvo sta precej destruktivna občutka. Pri tem si lahko vsaj v začetnih fazah pomagamo tudi sami. Tukaj so štirje namigi, da bomo v službi lažje "uživali".

  • razmišljajte pozitivno,
  • sami si postavite nove izzive, nove cilje, bodite kreativni,
  • nagradite sami sebe,
  • razbijte monotonijo in odstranite rutino.

Urška Č.

Povzeto po www.msn.careerbuilder.com - Four Things That Dissatisfy Workers the Most, By Mary Delaney, President of Personified.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 13 do 23 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 14 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat