| 

Uporabne informacije

Sedem nasvetov - kako uspešno poslovati z Američani

Sedem nasvetov - kako uspešno poslovati z Američani

18.02.2008 ob 08:25

Že imate podjetje ali pa si želite delati v Združenih državah Amerike!? Za Ameriške podjetnike velja nekaj stereotipov, na kakšen način je z njimi najlažje poslovati oziroma sploh prebiti led v poslovnem komuniciranju. V nadaljevanju povzemamo nekaj namigov za uspešno poslovanje z Američani.

 


1. Čas je denar. Dobesedno. Američani izjemno cenijo točnost in začetek sestanka ob dogovorjeni uri. Če zaradi prometnih zamaškov v večjih mestih zamujate, morate svojega poslovnega partnerja o tem čim prej obvestiti.

2. Za dober vtis imate le eno možnost. V ameriškem poslovnem svetu je odločilnega pomena ustvarjanje pozitivnega prvega vtisa. Velja, da obleka naredi človeka, zato se oblecite priložnosti primerno. V ZDA se pojavljajo smernice k bolj neformalnem poslovnem oblačenju, vseeno pa ne boste zgrešili, če si za prvi stik s poslovnim partnerjem nadenete bolj konzervativno obleko. Na severovzhodu se ljudje pogosteje oblačijo bolj formalno, medtem ko na jugu vročina in vlaga zahtevata lahkotnejša oblačila, na zahodni obali pa bolj neformalna.

3. "Small talk" za prebijanje ledu. Na začetku pogajanj ponavadi poteka pogovor o splošnih temah, vremenu, prometu, športu, potovanjih, hrani ali filmi. Američani sogovorniku radi dajejo komplimente, s čimer ustvarijo boljše vzdušje. Na seznamu prepovedanih tem so vera, denar, politika in rasna pripadnost.

4. Uporaba športne terminologije. V poslovni komunikaciji radi uporabljajo športne fraze: "Play hardball" (trda igra, upora vseh sredstev za dosego cilja), "We dropped the ball on this one" (naredili smo resno napako, ni nam uspelo) in podoben.

5. Posli se sklepajo izredno hitro. Hitrost pogajanja in celotnega proces sprejemanja odločitev je za Američane značilna. Lahko se celo zgodi, da vam ameriški pogajalec že na prvem sestanku ponudi v podpis končno pogodbo. Če odhajate v ZDA sklepati posle, imejte vsa pooblastila, da posle lahko tudi speljete in zaključite sami, saj Američani to pričakujejo od vas. Verjetno je pametno opozorit, da na prvem sestanku ne podpisujte nobenega dokumenta. Vzemite is najmanj 24 ur za natančen premislek, posvetujte se s kolegi, odvetnikom ...

6. Mreženje je pomembno. Bodite pripravljeni na mreženje in na pogovor o sebi, kjerkoli in kadarkoli, saj Američani tako vzpostavljajo poslovne stike, dobivajo informacije, iščejo namige za nove posle ...

7. "Ameriško" je zakon. Za Američane, saj ti podpirajo svoja podjetja in domače izdelke, pa čeprav so ti dražji ali manj kakovosti od tujih. Predvsem pa so precej nezaupljivi, in čeprav imajo veliko znancev, s katerimi sodelujejo, le redko navežejo trajnejši globlji odnos, zato pravih prijateljev skorajda nimajo.

Urška Č.

Vir: Sedem nasvetov za uspešno poslovanje z Američani - Podjetnik/februar 2008 (www.workingtheamericanwys.info)

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


ata | 18.02.2008 ob 11:47
kakorkoli že američani delujejo kot da neznajo šteti do 5 je dejstvo, da je najuspešnejši marketing prav ameriški. poleg tega imajo podjetja razvite strategije in projekcije, da te pamet stane. dober delavec je že zdavnaj postal investicija, šolanje je drago vendar priznano in 100% usmerjeno. če pustimo revolveraše, politiko in drago socijalo so še vedno profesorji v poslu.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 12 do 25 °C

Torek
od 14 do 22 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 14 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat