| 

Postal sem podjetnik

Davki pri delu v tujini

Davki pri delu v tujini

13.02.2008 ob 06:40

Davčni organi EU si med sabo lahko izmenjujejo podatke o plačah, mezdah, honorarjih in licenčninah, pa tudi o kapitalskih dobičkih

Kje boste plačali dohodnino, če delate v tujini? Ali bo davčna uprava sploh preverila podatke o honorarjih, ki ste jih prislužili na tujem? Raje ne tvegajte in davkarjem napovejte vse. S tujimi davčnimi organi so domači davkarji, kot pravijo, v stiku.

Slovenski davčni rezidenti, ki delajo na tujem, so zavezani k plačilu dohodnine po tako imenovanem načelu obdavčitve po svetovnem dohodku. To pomeni, da so obdavčeni z dohodnino za vse dohodke, ne glede na to, ali jih dosežejo v Sloveniji ali zunaj nje.

Kako vas davčna preveri

Davčni organi se lahko med sabo dogovorijo, da si bodo glede določenih primerov in zaslužkov avtomatično izmenjevali podatke, ki so pomembni za odmero kateregakoli davka na celotni dohodek, kapital ali na del dohodka ali kapitala. Kot pravijo na Dursu, to vključuje tudi davke na kapitalski dobiček od prodaje premičnega ali nepremičnega premoženja, davke na plačo, ki jih plačujejo delodajalci, in davke na prirast kapitala. "Iz navedenega izhaja, da si pristojni organi izmenjujejo tudi podatke o izplačilih, kot so plače, mezde in drugi podobni prejemki, avtorski honorarji, licenčnine in podobno."

Tuji delodajalec o vas obvesti lokalne davkarje

Tujec, ki zaposluje slovenskega rezidenta, o izplačilih ne obvesti slovenske davčne uprave do 31. januarja za minulo leto, kot morajo to storiti domači izplačevalci. Delodajalci iz tujine pa morajo kontrolne podatke o izplačilih posredovati na svojo davčno upravo. Pristojni organi za izvajanje nalog izmenjave podatkov pa si tako pridobljene podatke izmenjujejo na zaprosilo, spontano in avtomatično, pojasnjujejo na Dursu.

Zaslužke napovedujte že med letom

Kakšna pa je obveznost slovenskih rezidentov, ki služijo v tujini, do domače davčne uprave? Ta rezident mora dohodke iz tujine praviloma prijaviti že v medletni napovedi zaradi odmere (slovenske) akontacije dohodnine od tako doseženega dohodka. Pri tem se upoštevajo določbe mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnemu obdavčevanju. Skratka, če na primer plačate dohodnino že v tujini, na posebno zaprosilo doma plačate le razliko.

Vir: podjetniški portal, članek avtorja: T. Smrekar, objavljen v Financah

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat