| 

Uporabne informacije

Postati milijonar v dvanajstih korakih

Postati milijonar v dvanajstih korakih

15.02.2008 ob 07:00

Za uvod naj takoj poudarimo, da ni nujno biti sam svoj gospodar in uspešen podjetnik, da bi postali »milijonar«. Da ne bo šok prevelik, bomo namesto o »milijonarjih« govorili o ljudeh z večjim premoženjem kot ga potrebujejo za vsakdanje preživetje. Torej kot rečeno, ni potrebno biti ravno podjetnik, pač pa ste lahko le »običajni« delavec z vsakomesečno redno plačo, katero pa morate znati optimizirati. Če so za to potrebne »čarovniške« sposobnosti, naj bo pa tako. Kakor koli že je, vam v nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov oziroma dvanajst namigov kako maksimizirati vaše mesečne prihodke. In ne, nasveti niso – nakup loterijske srečke ali delati 24 ur na dan/7 dni na teden. So enostavni namigi, dostopni čisto vsakomur.

Napotki, kako postati vsaj bolj bogati, kot ste zdaj, temeljijo na dokazanih taktikah ljudi, ki so se dejansko iz niča povzpeli do lepega življenja. Večina si je izbrala pravo kariero, trdo delala in napredovala. A brez discipliniranega varčevanja in vlaganja ne bi prišli do bogastva. Univerzalni, že večkrat omenjeni nasveti pametnega ravnanja z denarjem prav tako pridejo prav. Z denarjem je treba ravnati previdno. Vedno se vprašajte, ali stvari res potrebujete in ali bi zanje lahko zapravili manj. Vprašajte se na primer: "Bi raje imel prav zadnjo izdajo televizije z vsemi mogočimi funkcijami ali bi bil raje bogat?" Napišite finančni načrt za prihodnjih nekaj let, disciplinirano varčujte, poučite se o investiranju, živite zmerno, če se le da, ne uporabljate kreditnih kartic, dolgove odplačajte čim prej, če pa imate pogoje za to, odprite svoje podjetje.

Postati milijonar v dvanajstih korakih:

1. Vedno bodite pozorni in pripravljeni na boljše delovno mesto/na napredovanje. Na delovnem mestu bodite ustvarjalni, inovativni. Pokažite, da vam ni vseeno za dobrobit vašega podjetja. Pokažite šefu, da za podjetje pomenite dobiček in ne strošek. Izobražujte se. Žrtvujte (seveda z namenom) urico svojega prostega časa za kakšno prostovoljno delo v službi. Malce prilizovanja šefu ni škodilo še nikomur. Naredite nekaj, zaradi česar boste izstopali med množico drugih in postali prvi kandidat za napredovanje ali boljšo plačo.

2. Ne bojte se pogajanj. Tudi za prvo plačo se pogajajte. Raziskovalne študije s tega področja so namreč dokazale, da imajo vsi tisti, ki se pogajajo o višini svoje prve plače, za 7,4 % višjo začetno plačo od tistih, ki se niso pogajali.

3. Ovrednotite sebe in svoje delo. Bodite samozavestni in sebe (svoje sposobnosti, izobrazbo, dodatne usposobljenosti) ter vaše delo ovrednotite – zapišite številke črno na belo. Primerjajte sebe in svoje delo s sodelavci, ki opravljajo enake ali podobne delovne naloge kot vi.

4. Ne spreglejte boljše ponudbe. Vedno imejte odprte oči za boljšo službo. Tudi če le-ta zahteva dati odpoved v podjetju, za katerega ste pridno delali 20 let. Pretehtajte svoje možnosti in odkrite nove poti ter spoznajte kdaj je potrebno oditi naprej! Morda ste našli poslovno idejo in odprite svoje podjetje.

5. Vlagajte svoje denarne presežke v pokojninske sklade. Za zlata leta boste morali poskrbeti kar sami. Skrbite o tem že, ko ste mladi.

6. Varčujte s pomočjo naložbenih, življenjskih in drugih podobnih zavarovalnih shem. V kolikor nimate tolikšne samo discipline, da bi lahko tistih nekaj presežnih evrov od mesečne plače varno dajali na stran, sklenite zavarovalno polico in tako varčujte, morda tudi z možnostjo donosa.

7. Investirajte. Investirajte impulzivno, a premišljeno. Investirajte v nepremičnine in druge stvari, ki z leti vaš denar oplemenitijo ali vsaj ohranjajo njegovo vrednost.

8. Vlagajte v vrednostne papirje. Če potrebujete pri tem pomoč, se zbližajte s svetovalci.

9. Zapravite manj kot zaslužite! Vedno pustite nekaj zaslužka in ga namenite za svojo naložbo. Vse kreditne kartice vrzite proč, obdržite le plačilno, s katero ne morete zabresti v dolgove. Potem pa preživite s tistim, kar vam ostane.

10. Stroški naj bodo enostavni. Ne komplicirajte si življenja z nepotrebnimi nakupi in stroški, ki temu sledijo. Stroški naj bodo enostavni in predvsem v okvirih vaših finančnih zmožnosti. Naredite si listo prioritet v življenju!

11. Varčevati začnite že mladi. Čeprav se sliši kruto, ampak prej ko boste začeli denar varčevati, prej boste želi njegove sadove.

12. Odločite se, da je povsem v redu postati milijonar. Predstavljajte si, da uživate v izobilju. Preverite svoja stališča in se prepričajte, ali si zares želite pridobiti premoženje tako, kot bi bo ustrezalo vašim notranjim vrednotam. Zamislite si, da živite v hiši svojih sanj, se vozite z avtom, ki ste si ga že od nekdaj želeli in obenem uživate v idealnih odnosih z družino in prijatelji.


Urška Č.

Povzeto po www.mns.com, 12 steps to become a millionaire by Kiplinger's Personal Finance Magazin, vir: www.rtvslo.si, Kako postati milijonar? A.S.

sorodni članki


Komentarji: 10 

Dodajte komentar


jst | 02.01.2011 ob 19:28
Nč jamrat da se ne da, zato ker
kar se hoče se da!
Če pa še zmeraj ne verjamete pa pomeni da si tega neželite dovolj.
Janez | 28.12.2009 ob 19:25
Težko je danes varčevati, če skoraj ni denarja za preživetje,če danees želiš obogateti moraš imeti poznanstvo, da lahko prideš do korita drugače pa životariš to je moje mnenje.
reno | 07.06.2008 ob 12:56
jes sem že milijonar hehe
Galvani | 16.02.2008 ob 14:30
11.točka je zlo pomembna.Npr.Če začneš šparati pri 15 letih do 35 leta, lahko potem vse zapraviš v petih letih.Pol pa jovo na novo.Se pravi sadove pobiraš cca 5 let, pol pa na stara leta spet delat.
Pod 8.točko tole letos ni primerno predlagat.Eni se iz stolpnic mečejo!!
ata | 16.02.2008 ob 01:35
GALVANI, dej nam 11. točko podrobno definiraj k maš prakso.
optimist | 15.02.2008 ob 13:31
jst sem pri 12. točki ful močen! ostale sem pa kar preskoču! zdaj pa počakajmo, pa bomo videli, če bo kaj iz tega!?
Marko | 15.02.2008 ob 12:39
7 in 8 točka sta moj fetiš,vendar še zdaleč ni to garancija za uspeh lahko še tako premišljeno vlagaš v določene vrednostne papirje so le ti predvsem odvisni od številnih zunanjih dejavnikov in ne le od same uspešnosti firme.Mali smo po večini tukaj obsojeni na dolgoročna vlaganja za razliko od peščice posameznikov z notranjimi informacijami,kjer je pa pot do miljonarja bistveno krajša.Lp l
ata | 15.02.2008 ob 12:06
baje da.
špela | 15.02.2008 ob 12:03
Pri meni pa točki 7. in 8. šepata, pa tudi približno še nisem na poti milijonarja!!!! A moraš res nujno vseh 12 korakov prehoditi???
ata | 15.02.2008 ob 10:50
od 5. točke dalje sem pogrnil na celi črti! hvala za lep vikend.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 12 do 25 °C

Torek
od 14 do 22 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 14 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat