| 

Uporabne informacije

Podjemna pogodba

Podjemna pogodba

14.02.2008 ob 06:51

Kaj je podjemna pogodba?

Do sprejema Novega zakona o delovnih razmerjih, ki velja od 1. 1. 2003, je delovno pravna zakonodaja dopuščala izvajanje del po pogodbi o delu. Te možnosti sedaj ni več. Zakon sili delodajalce, da delavce zaposlujejo, zato zakon nudi več možnosti različnih delovnih časov (od ene ure naprej) in zaposlitve za določen čas zaradi več razlogov kot doslej. Tako pogodba o delu nima ustreznega nadomestka po novi zakonodaji, v nekaterih primerih pa se lahko uporablja podjemna pogodba. Za podjemno pogodbo se uporabljajo še izrazi kot so delovršna pogodba, pogodba o delu, podjetniška pogodba ali pogodba o izvršitvi dela.

Kdaj lahko sklenemo podjemno pogodbo?

Podjemna pogodba se sklene, če gre za delavca, ki ni zaposlen pri delodajalcu in ni elementov za zaposlitev, gre pa za fizično ali umsko delo, ki da določen dogovorjen rezultat dela v določenem času.
Podjemna pogodba se sklene le za določen čas in ne sme imeti značaja delovnega razmerja. S podjemno pogodbo se podjemnik (delavec) zavezuje opraviti določen posel, kot je izdelava ali popravilo, telesno ali umsko delo ipd., naročnik pa se zavezuje, da mu bo za to plačal. Bistveno je, da gre pri podjemni pogodbi praviloma za izvršitev fizičnega dela. Pri podjemni pogodbi podjemniku dela ni potrebno opraviti osebno, razen če ta dolžnost ne izhaja iz pogodbe ali narave posla.
Podjemna pogodba je praviloma usmerjena k enkratni ali občasni storitvi, za razliko od delovnega razmerja, ki temelji na trajnosti, stabilnosti in dolgoročnosti. Podjemno pogodbo ureja Obligacijski zakonik v členih od 619 do 648.
Podjemno pogodbo lahko skleneta tudi delodajalec in delavec, ki sta že sklenila pgodbo o delovnem razmerju, in sicer za dela izven opisa rednih delovnih nalog.

Katere storitve so lahko predmet podjemne pogodbe?

Predmet podjemne pogodbe so lahko štiri vrste oziroma kategorije poslov in sicer:
- izdelava stvari: gre predvsem za storitve proizvodnega obrtništva ali tudi večjih investicijskih ureditev
- popravilo stvari: gre za obrtniške storitve
- izvršitev določenega fizičnega, telesnega dela
- umsko delo oziroma storitev: tu podjemna pogodba meji na avtorsko, saj ima intelektualno delo, opravljeno na podlagi podjemne pogodbe, že elemente avtorskega dela in se tako sklene avtorska pogodba.

sorodni članki


Komentarji: 5 

Dodajte komentar


Miha | 06.05.2009 ob 21:38
sem s.p. in bi želel delati tudi po
upokojitvi ali se mi pokojnina zmanjša
ata | 15.09.2008 ob 16:55
Lahko!
feliče | 15.09.2008 ob 15:50
ali lahko kot upokojenec sklenem podjemno pogodbo.
ata | 15.02.2008 ob 13:27
www.tajnistvo.si
MilanR. | 14.02.2008 ob 20:38
Kakšni so stroški oz. dajatve na podjemno pogodbo? Kdo jih plača? Kaj pomeni sklenjena pogodba za dohodnino? Ali jo je potrebno po novem pogodbo napovedati vnaprej? Kakšan je olajšava za podjetje?
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 12 do 25 °C

Torek
od 14 do 22 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 14 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat