| 

Postal sem podjetnik

Kako podjetništvo vpliva na vaš življenjski slog?

Kako podjetništvo vpliva na vaš življenjski slog?

30.01.2008 ob 07:30

Biti podjetnik, torej biti samozaposlen, se obenem sliši neznansko mamljivo, pa tudi malce strašljivo. Vsakdo, ki se je odločil za podjetniško pot, pozna njene prednosti, a je na svoji poti verjetno tudi že naletel na kočljive situacije in trenutke ter pri tem spoznal, da pri samozaposlitvi obstajajo tudi slabosti. Pa si najprej oglejmo prednosti samozaposlitve oziroma pozitivne vidike podjetništva, ki predstavljajo tisti "mamljivi" del pri odločitvi "postal bom podjetnik".

Prednosti podjetništva
- Sami si lahko določite delovni čas.
- Opravljate lahko delo, ki vam je všeč in ga radi opravljate.
- Za opravljanje dela, ki ga ne marate, plačate druge.
- Sami krojite svojo usodo.
- Veliko se naučite.
- Soočate se z različnimi situacijami, izzivi.
- Opravka imate z različnimi ljudmi.
- Dobili boste občutek zadovoljstva.
- Ljudje cenijo in spoštujejo dobre podjetnike.

Vpliv samozaposlitve na vaš življenjski slog
Ko pa ste se odločili, da je podjetniška pot resna možnost za vas, je potrebno upoštevati in vzeti v zakup še druge vidike samozaposlitve, ki bodo vplivali na vaše življenje. Vidiki, ki lahko bistveno spremenijo ne le vaše življenje, pač pa tudi življenje vaše družine in vaših bližnjih. Pri tem pa imate temeljni in začetni vpliv popolnoma vi sami. Če boste temelje zgradili dovolj trdno in kvalitetno, bo vse kar boste na njih zgradili stalo trdno in stabilno, kljub občasnim močnim pretresom!

Prvi vidik ste vi sami.
Če ste se pripravljeni predati podjetništvu, še nujno ne pomeni, da je to prava izbira za vas. Na tej stopnji se je potrebno vprašati, če ste sposobni prenašati fizične kot psihične napore. Ali boste sposobni poslu nameniti toliko časa in pozornosti, kot ga le ta zahteva? Ali vam bo zdravje služilo navkljub dolgim in napornim delovnim dnem? Ali boste kos pritisku in stresu?

Drugi vidik je vaš položaj v družini.
Ker boste potrebovali vso možno podporo, je zelo pomembno, da že na začetku vključite partnerja/zakonca/družino k odločitvam o ustanovitvi podjetja. Ali bodo tudi oni predani vašemu poslu, če in ko bo to potrebno? So pripravljeni sprejeti, da boste veliko delali in da boste hodili domov utrujeni in pod stresom? Prepričajte se, ali vam zares lahko nudijo podporo, ki jo boste nedvomno potrebovali.

Tretji vidik je vaš finančni položaj.

Zagon podjetja ima tudi finančne posledice. Na tem mestu pa je potrebno razmisliti, ali boste kos nerednim in zmanjšanim prihodkom ter finančni negotovosti? Kako bo takšno stanje vplivalo na vas in vašo družino? To je zelo pomembna tema, saj lahko ima denar, še zlasti pa njegovo pomanjkanje, velik vpliv na vaše razmerje s partnerjem, na vašo samozavest in količino stresa. Pomislite tudi na hipoteko, kredit, odplačilo dolga, izobraževanje otrok, družabno življenje, oblačila, počitnice, razkošje itd.

Delo podjetnika ni rutina
Delovni dnevi podjetnika težko pridejo do faze rutine. Ko se to zgodi, ste ali na napačni poti ali pa vam za denar ni več potrebno delati, pač pa denar že dela za vas. V vsakem primeru pričakujte, zlasti na začetkih vaše poti, trdo delo, delo pozno v noč, pozive ob nemogočih urah dneva (ali noči), ko vas bodo nujno potrebovali. Kar pomeni, da bo moral biti vaš delovni čas zelo fleksibilen. To pa obenem pomeni, da če razmišljate o podjetništvu, pričakujte povečanje vaših življenjskih stroškov. Kajti fleksibilen delovnik, predstavlja tudi trošenje denarja za razne namene, kot so na primer: plačilo varuške, če imate otroke (kar vam omogoča delo v poznih urah in tudi ob vikendih), prehranjevanje v restavracijah (da prihranite čas pri kuhanju), ali pa plačilo gospodinjske pomočnice (za pripravo domače hrane in morda pospravljanje), bolj pogoste sprostitve – športne, psihofizične, recimo masaže in podobno (da si naberete novih moči) itd.

Opravite avto-test
Dobro razmislite o svojem položaju, posvetujte se tudi s svojim partnerjem/zakoncem ali prijateljem, katerega mnenje visoko cenite. Za lažjo odločitev in čim bolj pravo smer na vaši podjetniški poti, brez nepotrebnih ovinkov, preobratov ali nepremostljivih ovir, si postavite naslednja ključna vprašanja, na katera si odgovorite iskreno in z visoko mero odgovornosti za vaše nadaljnje življenje.

vprašanje

da

ne

Ali ste zdravi? Ali ste pogosto bolni?    
Ste sposobni trdo delati?    
Ste sposobni delati pozno v noč?    
Ste sposobni prenašati stres?    
Ste sposobni čakati (tudi do treh let), da posel steče?    
Ste sposobni upoštevati dogovorjene termine?    
Ste sposobni ugoditi zahtevnim strankam?    
Ste sposobni izpolnjevati obveznosti?    
Ste sposobni delati pod pritiskom?    
Ste sposobni pristati na denarne težave?    
Koliko časa lahko tedensko namenite poslu? Je to dovolj?    
Se bo vaša zveza z zakonskim partnerjem, družino, sposobna soočati s:
- pomanjkanjem časa?
- pritiski?
- delovnimi urami ob vsakem času?
- spremembami v družabnem življenju?
   
Lahko prenesete:
- neplačane račune?
- pomanjkanje denarja?
- dolgove?
- zmanjšan prihodek?
- neredne prihodke?
- nepričakovano poslabšanje poslovanja?
- pritisk in kritike prijateljev in sorodnikov?
   
Boste sprejeli tveganja, ki vključujejo:
- denar?
- čas?
- predanost?
   
Ste pripravljeni sprejeti spremembe, ki jih bo povzročila samozaposlitev v vašem družinskem življenju?    

Odgovorite si tudi na naslednja vprašanja:

Kako bo samozaposlitev spremenila vaše življenje?
Kako bo samozaposlitev spremenila življenje vašega življenjskega sopotnika?
Kako bo samozaposlitev spremenila vaše družinsko življenje?
In še za konec navedite dobre in slabe strani samozaposlitve!

Pri celi zgodbi podjetništva, si velja zapomniti sledeče - najboljša stvar je svoboda, najslabša stvar pa sta pritisk in denar. In še, da najhujše pri biti na svojem, je lahko osamljenost! Ali ste jo sposobni prenesti, in to v pozitivnem duhu!?

Urška Č.

Povzeto po: Trije koraki v podjetništvo - 1, Poglej, preden skočiš - Je podjetništvo sploh zame?, mag. M. Rus, prof.dr. M. Rebernik, Tovarna podjemov

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Luka | 03.02.2008 ob 22:46
to bi morali prebrati vsi tisti, ki mislijo da je podjetnikom samo lepo in da samo kasirajo. Zelo dobro in resnično napisano.
ata | 01.02.2008 ob 14:15
podjetništvo je način življenja! mi je nekoč rekel poslovni partner in še kako prav ima.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat