| 

Posel in moda

Menedzerske bolezni - stres

Menedzerske bolezni - stres

31.01.2008 ob 07:30

Stres je najpogostejši vzrok bolezni

Menedžerji, ki jih danes najbolj ogrožajo novodobne bolezni, vse bolj, a še vedno premalo enačijo osebni in poslovni uspeh z zdravjem, saj so za njihovo delo značilne psihične in čustvene obremenitve, natrpani in dolgi urniki, statične obremenitve gibal, ter imajo tudi premalo časa za počitek in gibanje …

Novodobne kronične bolezni so posledica sodobnega načina življenja, ki ga zaznamujejo premalo gibanja, neustrezno prehranjevanje in stres zaradi zahtevnosti dela, časovnih pritiskov ter neustreznih medosebnih odnosov. Zaradi stresnega življenja menedžerje pogosteje mučijo motnje presnove, previsok krvni tlak in debelost. To so ob premalo gibanja in neustrezni prehrani najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni (srčni infarkt, možganska kap itn.), sladkorne bolezni, bolezni želodca (rana na želodcu) ter psihosomatske bolezni gibanja, depresije in odvisnosti.

90 odstotkov vseh bolezni je povezanih s stresom
»Včasih so bile bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, srčna in možganska kap, bolezni prebavil in druge psihosomatske bolezni, privilegij menedžerjev, danes pa je v splošni populaciji teh bolezni že toliko, da ne moremo postaviti stroge meje med menedžerskimi boleznimi in drugimi boleznimi današnjega časa. V moji splošni ambulanti je več kot polovica vseh pregledov takih, ki so vezani na preutrujenost in stres, podatki svetovne zdravstvene organizacije pa kažejo, da je v ambulantah prve ravni skoraj 90 odstotkov vseh bolezni povezanih prav s stresom,« je za revijo Moje delo povedal prim. Bojan Lovše, dr. med.

Najpogostejši vzroki
Raziskave potrjujejo, da je vsak drugi zaposleni pod pritiskom škodljivega stresa, vsak peti pa kaže znake preutrujenosti in izčrpanosti zaradi stresa. Stresa in preutrujenosti je po besedah prim. dr. Lovšeta pri menedžerjih še več kot pri drugih zaposlenih. »Na preventivnih pregledih menedžerjev, ki jih opravljamo pri nas in v specialističnih enotah nekaterih naravnih zdravilišč, prevladujejo bolezni, ki so povezane s stresom, pomanjkanjem časa, z neadekvatno prehrano – ne po količini, ampak po rednosti in kakovosti –, izrazito sedečim in statičnim delom s pomanjkanjem gibanja ter z delom z računalnikom, kjer ne gre samo za držo. Psihična napetost se odraža na mišični napetosti in okvarah na vratu ter hrbtenici.«

Dejavniki tveganja za menedžerske bolezni

»Prevelika telesna teža in s tem povišana holesterol in sladkor v krvi, bolezni srca in ožilja, ki se kažejo v angini pektoris, zapori žil srca, kar vodi v srčni infarkt, motnjah prekrvitve možganskih žil, ki se kažejo v rahli kapi, motnjah ravnotežja in ohromelosti polovice telesa,« so po dolgoletnih izkušnjah prim. Bojana Lovšeta, specialista medicine dela, prometa in športa, najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek menedžerske bolezni.

Stres – posledica vzgoje in naučenih vzorcev
»Stres je čustven odziv na vplive iz okolice, ki ga ne moremo umiriti z razumskim delom, in je posledica neadekvatnega doživljanja okolja, neprimernega doživljanja obremenitev in nalog, ki se kažejo v preveliki psihični napetosti in živčnosti, napetosti mišičevja ter v odnosih med ljudmi. Velik vzrok za neko reagiranje je posledica vzgoje in naučenih vzorcev vedenja in reagiranja. Danes poznamo bolezni, ki izhajajo iz medosebnih odnosov ter posledično strahu in napetosti. Pod vplivom številnih stresnih dogodkov se kot posledica čustvenega odziva v možganih aktivirajo nevropeptidi, ki delujejo na sproščanje stresnih hormonov, kot sta adrenalin in kortizon, v krvi. Na prvi stopnji stresa delamo vse hitreje, hitreje jemo, govorimo, smo dejavni, čili, sčasoma se začne odzivati naše telo – imamo več kisline, boli nas v žlički, srce nam hitreje razbija, imamo težave z odločanjem, pozabljamo, zaradi napetosti nas bolijo mišice ipd. Na tej stopnji še ni nobenih okvar na organih, zaznavamo samo motnje pri njihovem funkcioniranju. Sledi druga stopnja z razbijanjem srca, z bolečino, kar je znak angine pektoris, zaradi preveč kisline nastane rana na želodcu, pride do kroničnih drisk, posledica sedenja so hemoroidi, prevelika telesna teža, bolečine v mišicah, glavoboli, predvsem tenzijski glavobol, ki ne reagira na tablete proti bolečinam.«

Navodila za zmanjšanje stresa
• Uredite svoj delovni čas, izboljšajte odnos do lastnega zdravja, prostega časa in družine.
• Pišite dnevnik o stresu, da boste imeli pregled na dogodki, ki vodijo do stresa.
• Delite svoje misli in počutja.
• Naučite se ljudem povedati, kadar ne morete narediti nekih stvari, pomembno je znati reči NE, ne da bi se za to počutili krivega.
• Naučite se izražati jezo in druga negativna čustva tako, da ne boste prizadeli drugih.
• Čim bolj poenostavite svoje življenje, kontrolirajte svoje dejavnosti.
• Ne utrujajte se preveč.
• Prosite za pomoč, če jo potrebujete, in se zahvalite zanjo.
• Zastavite si kratkoročne in dolgoročne življenjske naloge.
• Razvijte smisel za humor, vzemite si čas za razvedrilo.
• Ustvarite si življenjsko in delovno okolje, pri katerem se boste telesno ter duševno dobro počutili in bo na vas delovalo spodbudno.
• Privoščite si dovolj spanja, saj je spanec čudežno sredstvo proti stresu.
• Pogosti spolni odnosi spadajo med najbolj učinkovita in preizkušena sredstva proti stresu.

Menedžerji ne poslušajo svojega telesa
Po izkušnjah dr. Lovšeta zdrav človek težko sledi preventivi, menedžerji pa so sploh predani delu in ne poslušajo svojega telesa ter svojih lastnih potreb. »Na tej stopnji po navadi niso sprejemljivi za preventivne ukrepe, ko pa se pojavijo prve težave, jih najpogosteje posplošujejo. Utrujenost imajo za prvi znak preproste bolezni, kot je prehlad, in si mislijo: 'Če se naspim, bo že v redu.' Prvi opozorilni signal je tako utrujenost, iz katere izhaja preutrujenost.« Po mnenju dr. Bojana Lovšeta ni več časa za 10-dnevne menedžerske rekreativne oddihe, ki so jih včasih veliko izvajali. Sodobni menedžerji so namreč naravnani na cilje, ki jim je predznak imeti in ne biti, ne vlagajo v sebe in ne v zdrav način življenja.
Dolgoletne izkušnje pregledovanja menedžerjev kažejo premik v pozitivno smer
Pri stari generaciji uspešnih poslovnežev sta bila po prepričanju dr. Lovšeta hrana in obilje primarna, veliko manj so se gibali in skrbeli zase, so se pa včasih poslovneži, direktorji in menedžerji kakovostno družili. Menedžerji prejšnje generacije so bili veliko pretežki in prav tako pod prevelikim pritiskom, zato so bile tudi pri njih v ospredju srčno-žilne bolezni. »Menim, da so bili včasih ti ljudje bolj sproščeni, kot so menedžerji danes. Mlajša generacija medtem že vlaga v več gibanja, kar pa jim žal ne predstavlja osebnega užitka, sproščanja ter zdrave in potrebne rekreacije, ampak samo kurjenje kalorij ter doseganje kilometrov in obremenitev, oblikovanje popolnega telesa in lepega videza.«

Nad menedžerske bolezni in stres s preventivo
»Če ni materialnih ovir, se lahko sodobnim menedžerskim boleznim izognete s strokovnjaki za zdrav način življenja, stresa, umirjanja, trenerji, ki vedo, kaj je kakovostno in učinkovito gibanje, z nekom, ki bo skrbel za pravilno prehrano, ter psihologom, ki svetuje zaradi podpore, spodbude in ne zdravljenja. Delujem v skupini, ki organizira delavnice na temo poslovni menedžment in stres menedžerjev – te delavnice so edina oblika, kjer posameznik sliši, kaj je stres, in na sebi preverja odzivnost nanj. V delavnici dobi podporo, da nekaj spremeni na sebi, poslovni menedžment pa je namenjen lažjemu premagovanju ovir na področju poslovanja.«

Splošni preventivni nasveti
• Zdrava prehrana (veliko sadja in zelenjave, malo maščob, ribe, od mesa predvsem perutnina, olivno olje, vlaknine, prehrambni dodatki – probiotiki, omega 3 maščobne kisline, vitaminske tabletke, zeleni čaj, sojini izdelki)
• Redne preiskave krvi enkrat na leto (kompletna krvna slika, biokemija seruma: sladkor, holesterol, trigliceridi, beljakovine, elektroliti, dušični retenti, ALT, AST, gama GT, alkalna fosfataza …)
• Redno opravljanje kolonoskopije enkrat vsakih pet do deset let
• Redno opravljanje gastroduodenoskopije enkrat vsakih pet lett
• Redno opravljanje pregledov prostate pri urologu enkrat na leto
• Ultrazvočna preiskava trebušne votline enkrat na tri do pet
• Srčno-žilni sistem (za preventivo ateroskleroze je treba upoštevati navodila o zdravi prehrani, urediti krvni tlak, doseči normalno telesno težo, urediti krvne maščobe)
• Želodec (zaradi občasnih težav z zgago in regurgitacijo hrane svetujemo izogibanje uživanju alkohola, čokolade, mastne hrane, limon, pomaranč, paradižnika, opustitev kajenja, treba je jesti manjše obroke hrane in ne pred spanjem, po zaužitju hrane odsvetujemo ležanje, treba je zmanjšati telesno težo)

Nasvet:
Vsak poslovnež naj izenači svoj osebni in poslovni uspeh z zdravim načinom življenja. Le to je ključ do pravega uspeha!


»V pokoju ne moreš uživati, če se tega nisi naučil že prej!«
Prim. Bojan Lovše, dr. med.
»Včasih so bile bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, srčna in možganska kap, bolezni prebavil in druge psihosomatske bolezni, privilegij menedžerjev, danes je v splošni populaciji teh bolezni že toliko, da ne moremo postaviti stroge meje med menedžerskimi boleznimi in drugimi boleznimi današnjega časa. V splošni ambulanti opravim več kot polovico vseh takih pregledov, ki so vezani na preutrujenost in stres, podatki svetovne zdravstvene organizacije pa kažejo, da je v ambulantah prve ravni skoraj 90 odstotkov vseh bolezni povezanih prav s stresom.«

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Saško | 31.01.2008 ob 12:12
Verjetno je res veliko odvisno od načina življenja in prehrane. Konstantni stres pa verjetno res ubija. Fino je, če znaš službo odklopit kadar ni potrebe po razmišlanju. Pred časom se je govorilo, da so najbolj izpostavljeni stresu borzni posredniki?? Kaj pa vem? Je pa lažje če ti 18.čakaš na plačo, kot pa da drugi čakajo tebe.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat