| 

Uporabne informacije

V Sloveniji delajo ženske skoraj toliko kot moški

V Sloveniji delajo ženske skoraj toliko kot moški

Ženske, ki so v Sloveniji zaposlene za polni delovni čas, delajo povprečno 41 ur na teden, kar jih uvršča pod sam vrh med vsemi delavkami v članicah Evropske unije (EU), kaže raziskava evropske fundacije za izboljšanje kakovosti delovnih razmer. Dlje delajo samo polno zaposlene v Romuniji (44) in Bolgariji (43 ur povprečno), najmanj časa pa na delu preživijo delavke na Nizozemskem (26 ur).

Slovenskim delavkam ne more biti v tolažbo niti dejstvo, da njihovi moški kolegi delajo dlje od njih (za dve uri). Ta razlika uvršča Slovenijo na sam rep med članicami EU, če predpostavimo, da je nižja absolutna razlika delovnih ur med spoli negativen dejavnik za delovne ženske. V evropskem merilu so največji »garači« po spolu Nizozemci, ki delajo kar 12 ur na teden več od Nizozemk oziroma zaposlenih žensk za polni delovni čas na Nizozemskem.

Obsežna raziskava, ki jo fundacija opravi vsakih pet let, kaže, da Evropejci delajo vse več, pri čemer so v ospredju delavci iz novih članic EU. Kar 28 odstotkov moških in 26 odstotkov žensk, ki so sodelovali v raziskavi, toži zaradi bolečin v hrbtu. Da delajo vsaj tri nedelje na mesec, je odgovorilo 13 odstotkov vprašanih, 29 odstotkov pa dela vsaj tri sobote na mesec.

Povprečno število delovnih ur na teden po spolu

Uvrstitev Država Moški Ženske Razlika
1 Nizozemska 38 26 -12
2 Irska 43 31 -12
  EU - 27 42 35 -7
26 Slovenija 43 41 -2
27 Bolgarija 45 43 -2
Vir: Gender and working conditions in the EU

sorodni članki