| 

Postal sem podjetnik

Podjetništvo kot možna izbira

Podjetništvo kot možna izbira

28.01.2008 ob 08:00

Ko se odločite, da je podjetniška pot resna možnost za vas, za vaš uspeh, se je potrebno zavedati sledečih dejstev, ki so rezultati izvedenih študij in analiz različnih strokovnjakov:
- Skoraj 70% ljudi, ki se odloči za samostojno podjetniško pot, se ni primerno pripravilo na novo vlogo in odgovornosti.
- Skoraj 90% jih pred zagonom dejavnosti ne opravi raziskave tržišča.
- Posledica tega je, da v Evropi v povprečju 50% vseh podjetij propade v roku petih let od zagona podjetja.

Podani statistični podatki prikazujejo pomembnost priprave in skrbnega razmisleka o tem, če je podjetništvo prava izbira tudi za vas.

Podjetništvo

Pri iskanju "idealnega" podjetnika so nekatere besede, ki zaznamujejo njegove lastnosti in kvalitete, še posebej pogosto rabljene in že kar klišejske. Priložnost, tveganje, odgovornost, znanje, samostojnost, iniciativa, vzdržljivost.

V bistvu je podjetništvo povezano z vsemi zgoraj navedenimi lastnostmi preko sledečih povezanih pojmov:
- opravljanjem nečesa/česarkoli (= priložnost),
- prejemanjem plačila za opravljeno delo (= tveganje),
- odgovornostjo za rezultate svojega dela (= odgovornost),
- načrtovanjem in organiziranjem svojega dela (= znanje),
- odsotnostjo nadrejenega, ki bi ukazoval, kaj je potrebno početi (= samostojnost),
- iskanjem lastnega dela (= iniciativa),
- trdim delom (= vzdržljivost)..

Prvi korak k podjetništvu je nedvomno zbiranje informacij s pomočjo komuniciranja z ljudmi, z opazovanjem ljudi, z branjem knjig in revij, gledanjem televizije, s poslušanjem radia, brskanjem po svetovnem medmrežju, itd., skratka celostna analiza trga. Pri zbiranju informacij namreč pridobite določena dejstva in spoznanja, ki so potrebna za vašo odločitev v zvezi s prihodnjimi načrti o podjetniški poti. S pravimi informacijami bo vaša odločitev prava, poleg tega pa si boste olajšali prve korake na vaši novi poti. In sicer s pravimi informacijami lahko:
- prepoznate različne priložnosti,
- zmanjšate tveganje,
- spoznate vaš občutek za odgovornost,
- izboljšate znanje,
- povečate vašo neodvisnost,
- razvijete vašo iniciativo,
- hitreje odkrijete pot do uspeha v trenutkih, ko se pojavijo problemi, in podobno.

Podjetništvo kot možna izbira

Vedno več ljudi se odloča za samostojno podjetniško pot. Vsako leto se na podjetniško pot poda okrog 20.000 ljudi. V ZDA in Evropi je število podjetnikov v zadnjem desetletju raslo skoraj dvakrat hitreje od števila delavcev, ki niso samozaposleni. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo razlikovanje med samozaposlenimi in zaposlenimi s povečevanjem števila pogodbenih zaposlitev, zaposlenostjo za določen čas in povečano fleksibilnostjo zaposlenih zmanjšalo.

V Sloveniji je registriranih več kot 100.000 podjetij. Preko 90% teh podjetij so ustanovili posamezniki, več kot 99% podjetij pa so majhna in srednje velika podjetja. In velika večina vseh podjetij v Sloveniji je malih, z manj kot 10 zaposlenimi, kar pa je podobno stanje kot tudi v Evropi in ZDA.

Število podjetnikov se veča zaradi:
1. Tehnoloških sprememb, zmanjšanja števila zaposlenih in spreminjanja delovnih mest, ki pripeljejo do vse večjega števila presežnih delavcev.
2. Sprememb v tehnologiji, ki odpirajo nove poslovne priložnosti za podjetništvo, ki še pred nekaj leti niso bile možne.
3. Narava dela se spreminja. Zaposlovanja za celotno delovno dobo ni več. Večina služb je začasnih ali samo za določen čas; zaposlitve, ki pa še niso takšne, bodo kmalu takšne postale. Kar pomeni, da se morajo tudi zaposleni začeti obnašati kot podjetniki, če hočejo ponovno podpisati pogodbo o delu.

Zato ni torej čudno, da podjetništvo postaja vse pogostejša, včasih pa celo edina možnost za zaposlitev. Tudi v primeru, če ste zaposleni, bi bilo dobro, da bi ocenili lastne možnosti na trgu delovne sile. Obstaja nekaj vprašanj, ki vam lahko povejo, kakšne so vaše možnosti, da obdržite trenutno službo, ali pa vam pomagajo pri iskanju nove zaposlitve. Vprašanja, ki sledijo, vam bodo pomagala prikazati popolnejšo sliko vašega zaposlitvenega stanja ali pa vam nakazala, da začnete razmišljati o podjetništvu kot eni izmed možnosti.

Odgovorite na naslednja vprašanja in ocenite ali je podjetništvo edina izbira za vas.

1. Kaj menite, kakšne so vaše možnosti, da boste našli (obdržali, če ste zaposleni) primerno službo v podjetju po vaši želji? Dobre, povprečne ali slabe? In zakaj je tako?
2. Čemu bi dali prednost: samozaposlitvi ali zaposlitvi drugje? Zakaj?
3. Je samozaposlitev vaša edina možnost? Da ali ne?

Pri vsem tem upoštevajte še, da morate v podjetništvu trdno verjeti vase. Ne glede na to, kako slabo kaže, morate vzdržati in verjeti vase. Kar pa zahteva precejšnjo mero odločnosti, trdne volje, podpore vaših domačih in zmožnosti se hitro postaviti nazaj na noge po tem, ko enkrat padete.

Povzeto po: Trije koraki v podjetništvo - 1, Poglej, preden skočiš - Je podjetništvo sploh zame?, mag. M. Rus, prof.dr. M. Rebernik, Tovarna podjemov

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od -1 do 7 °C

Nedelja
od -1 do 7 °C

Ponedeljek
od 4 do 5 °C

Torek
od 1 do 7 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat