| 

Postal sem podjetnik

Od kod denar za ustanovitev podjetja

Od kod denar za ustanovitev podjetja

21.01.2008 ob 08:40

Podjetnik v povprečju poskrbi za 62 odstotkov potrebnega denarja za zagon podjetja, 38 odstotkov pa ga dobi iz drugih virov. Ti drugi viri so skoraj predvsem neformalni vlagatelji: družina, prijatelji, sosedje, delovni kolegi in tujci. To je ugotovila raziskava Global Enterpreneurship Monitor (GEM), ki so jo opravili v 42 državah po vsem svetu. Ena od osrednjih ugotovitev analitikov GEM je torej, da le redki novi podjetniki dobijo denar za ustanovitev in zagon podjetja v bankah, zgolj peščica pa pri skladih tveganega kapitala.

Če bi denar neformalnih vlagateljev nenadoma usahnil, bi bilo podjetništva konec, ugotavljajo pri GEM-u. Če bi usahnili skladi tveganega kapitala, se podjetništvu ne bi veliko poznalo. Običajen vzorec vlaganja v podjetje, ki šele nastaja, je torej tak: ustanovitelji najprej sežejo globoko v svoj žep, nato se obrnejo na družino in prijatelje, ko to izčrpajo, pa pridejo na vrsto poslovni angeli. Če je njihovo podjetje obetavno in sposobno hitre rasti, vanje vlaga tudi tvegani kapital. Za nadaljnjo rast podjetje kapital pridobiva s prvim razpisom delnic ali pa ga kupi večje podjetje.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 4 do 9 °C

Torek
od 5 do 10 °C

Sreda
od 1 do 9 °C

Četrtek
od -2 do 9 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat