| 

Uporabne informacije

Nakup izbranih modnih dodatkov je tudi investicija

Nakup izbranih modnih dodatkov je tudi investicija

Skoraj vedno sigurna (a nikoli sto odstotno sigurna) in precej razširjena so vlaganja z zajamčenimi donosi v nepremičnine, vrednostne papirje, razna umetniška dela, nakupe antikvariatov in podobne investicije. Ste morda kdaj razmišljali o nakupu modnih dodatkov in nakita kot o dolgoročni investiciji!? Ne? Pa je! Modni dodatki in nakit, ki jih zaznamuje unikatna in kvalitetna ročna izdelava, najkakovostnejši materiali, dokaj klasičen in vedno aktualen videz ter predvsem svetovna znana prestižna znamka izdelovalca, so brezčasni in dragoceni predmeti, ki vam lahko z leti prinesejo dobiček. Nakup tovrstnega blaga v danem trenutku res pomeni zanj odšteti celo premoženje, a z leti predstavlja dolgoročno naložbo.
Za vse ljubitelje glamurja in prestižne visoke mode, je to precej vesela novica. Poleg tega, da so predmeti uporabni in nosljivi več let, celo desetletja, se z leti njihova vrednost samo povečuje, kvaliteta pa ostaja enaka (ali celo izboljša).

Po mnenju strokovnjakov za nakit in drage predmete, ki v njih vidijo kvaliteto in dobro naložbo, so na spletnem portalu Forbes.com predstavili nekaj takšnih brezčasnih modnih dodatkov in kosov nakita. Pri tem poudarjajo, da mora biti vsak kupec, ki želi kupiti zares kvalitetno in neprecenljivo blago, biti prepričan o izvoru. Kot prvi pogoj je, da je predmet izdelan ročno, torej da je vanj vloženega precej ur natančnega ročnega dela, da je izdelan iz avtentičnih materialov, da so vgrajeni dragi kamni edinstveni tovrstni in podobne kvalitete. Poleg tega naj bodo predmeti čim bolj klasični, kar pomeni, da skozi vsa leta uporabe zaradi oblike ohranjajo svoj atraktiven videz.

Kot prvi modni dodatek na njihovem seznamu je ročna ura znamke Hermés' Cape Cod 1928 Watch. Za uro boste morali odšteti celih $25,000 ameriških dolarjev (kar je skoraj 17,000 €). A če ste pravi modni navdušenec, bodo vsi ljubosumni pogledi na uro in vas odtehtali to ceno. Gre za 25 let staro uro iz omejene serije (izdelanih je bilo le 10 takšnih ur) z zlato rozeto (na zadnji strani je ugraviran napis "Wall Street Limited Edition" in zaporedna številka ure ena od deset) in paščkom iz krokodilje kože znamke Havana. Ura je embalirana v škatlici prevlečeni s krokodiljo kožo. Več o uri na www.hermes.com.

Naslednji modni dodatek, v katerega se splača investirati, so manšetni gumbi iz 18-karatnega zlata znamke Robin Rotenier. Zapestni gumbe so v originalu poimenovali Turbine, zaradi izgleda, ki spominja na turbinski motor. Cena manšetnih gumbov je $2,850 ameriških dolarjev (oziroma ca 2,000 €).Več na www.bergdorfgoodman.com.

Nepogrešljiv ženski modni dodatek je torbica. Usnjena ženska torbica brez ročaja znamke Marc Jacobs-a v klasični in vedno moderni črni barvi z okrasom iz kovine in kamna na sprednji strani dosega ceno $1,650 ameriških dolarjev (ali 1,120 €). Je artikel visoke mode s pridihom umetnosti. Poda se tako podobi moderne kot klasične ženske, ki obožuje malce drugačne in domiselne modne dodatke k črni osnovi. Več o torbici na www.eluxury.com.

Izdelki iz pisanih biserov so v zadnjem desetletju postali zanimivejši od tistih iz svetlih belih biserov. Z zahtevami in interesi trga oziroma potrošnikov, so zato pridobili status klasike in ugled prestižnih proizvajalcev dragega nakita. Tako si privoščite tole ogrlico iz visoko svetlečih večbarvnih biserov v barvi čokolade znamke Bochic, ki trenutno dosega ceno $36,000 ameriških dolarjev (kar je skoraj 24,500 €). Več na www.bochic.com.

Tudi očala so lahko dobra naložba. Tale sončna očala znamke Persol, ki stanejo $200 ameriških dolarjev (135 €), so sicer nove izdelave, a so narejene po 90 let starem originalu. Okvir očal je tradicionalne oglate oblike, z opcijo razno barvnih leč od sončno rumenih do klasičnih želvje zelenih. Modni strokovnjaki so mnenja, da v kolikor je ta oblika očal ostala aktualna vsa ta leta, bodo očala z leti postala vedno bolj cenjeno in iskano blago poznavalcev in modnih navdušencev, zato je dobiček zagotovljen! Več podatkov na www.persol.com.

Prstan brazilske oblikovalke Simone Cost dosega zavidljivo ceno $4,545 ameriških dolarjev (3,000 €). Zlat prstan "Rectangular Ring" ima rozeto, kot samo ime pove, čiste štirioglate oblike, zaradi česar je videz bolj moderen, a barva zlato-citronasta in površinska obdelava mu dajeta pečat brezčasnega klasičnega izdelka. Več na www.barneys.com.

Tudi pas lahko z leti oplemeniti lastno vrednost. Na primer tale dobre 3 cm širok klasičen črn pas znamke Ralph Lauren "Alligator Ascot Buckle Belt", izdelan iz aligatorjeve kože in okrašen z štirikotno zaponko iz poliranega čistega srebra, lahko nosite tako k vsakdanji službeni obleki, kot tudi kot dodatek k večerni elegantni obleki. Klasičen videz in ročna izdelava obetata porast vrednosti z leti uporabe! Trenutna cena je $975 ameriških dolarjev (kar je 660 €). Več na www.ralphlauren.com.

Gumb ovratnika moške srajce, ki ga je izdelala prestižna hiša nakita in modnih dodatkov Tiffany, z imenom "Acorn Shirt Stud" lahko kupite za $850 ameriških dolarjev (ali 580 €). Obliko tega gumba so povzeli iz svojih arhivov iz 20. stoletja, ko je Tiffany-jev oblikovalec Jean Schlumberger ročno in samo po naročilu izdeloval unikatne izdelke za stranke kot sta John F. Kennedy in Cristóbal Balenciaga. "Obujeni" ovratni gumb je izdelan iz 18-karatnega zlata z vgrajenim kamnom hematitom, ki spominja na manj občutljivo različico sivega bisera. Več o gumbu na www.tiffany.com.

Tudi čevlji lahko pridobijo na svoji vrednosti. Recimo tile klasični usnjeni črni moški čevlji znamke Ferragamo (v originalu Ferragamo Loafers) za trenutno ceno $750 ameriških dolarjev (skoraj 510 €). Odločitev je toliko težja, ker trenutno niso modni, a vseeno nikoli popolnoma čisto pozabljeni. Narejeni so v Italiji, za njih pa so porabili kar 25 ur ročnega dela. Več na www.bergdorfgoodman.com.


Urška Č.

Prispevek in fotografije povzete po www.forbes.com, Last-A-Lifetime Accessories, by Lauren Sherman.

sorodni članki