| 

Posel in moda

Čevlji poslovne ženske

Čevlji poslovne ženske

17.01.2008 ob 07:58

Nekje sem prebrala, da naj bi po izsledkih neke modne revije, imel vsak moški v povprečju tri pare čevljev, medtem ko ženske 10x toliko, torej kar 30 parov čevljev! Ker slednji podatki niso popolnoma zanesljivi, poglejmo še zadnje podatke ameriške raziskave Združenja potrošnikov (v originalu Consumer Reports National Research Center), ki je pokazala, da povprečna Američanka poseduje 19 parov čevljev, od tega redno nosi le 4 pare. Kar 15% ameriških žensk pa ima v omari več kot 30 parov čevljev (vir: http://www.24ur.com, Fetišistke čevljev).

Čevlji poslovne ženske

Podoba urejene in uspešne poslovne ženske se začne in konča pri čevljih. Kako pa ženska izbere med čevlji, ki jih bo obula za na delo? Za poslovno žensko in delo v pisarni veljajo neka splošna pravila oblačenja, tako pri izbiri obleke kot čevljev in modnih dodatkov. Ta nenapisana pravila poslovnega oblačenja zapovedujejo umirjen, tradicionalno klasičen slog, ki pa je v zadnjih nekaj letih le postal malo bolj ohlapen in dopušča tudi kombinacije z bolj modnimi in trendnimi kosi oblačil ter dodatkov. In ravno čevlji so lahko izredna popestritev celotne oprave moderne poslovne ženske oblečene v strogo klasičen enobarven kostim. Tudi modni stilisti za poslovni stil oblačenja predlagajo moderni delovni ženski, da diskretne barve oblačil, ki so povečini črna, siva, modra in naravne barve kot so bež, okra, rjava, dodajo bolj živahne dodatke. In to so lahko tudi čevlji v kombinaciji s torbico, poslovno aktovko in drugimi dodatki (pas, sponka v laseh ...).

   
Klasičen črn salonar ... s potiskom in pentljo ... in v rjavkasti barvi.

Izbira čevljev za v pisarno

Vseeno pa se mora vsaka poslovna ženska zavedati, da je služba le služba, in da preveč drzna in moderna obutev le ne sodi v pisarno kot tudi ne pri delu s strankami. Poleg tega naj bi bila obutev tudi in predvsem udobna, glede na "ure", ki jih preživimo na delu. Čeprav so ženske zaradi čevljev, ki so jim všeč, pogosto pripravljene tudi zelo potrpeti in prenašati celo lažje poškodbe stopal, gležnjev in žulje. Največ tovrstnih poškodb povzročajo elegantni čevlji z (pre)visoko peto. Po raziskavah Ameriškega združenja potrošnikov je kar 43% žensk priznalo, da jih vsak par čevljev vsaj malo tišči, 8% odstotkov žensk pa je že imelo resnejše poškodbe, kot je zvin gležnja ali zlomljena kost kot posledica neudobne obutve. Dejavnik, katerega moramo pri izbiri čevljev tudi upoštevati, so tla oziroma talna obloga našega delovnega prostora. Čevlji (predvsem mokri čevlji in čevlji z usnjenim podplatom) ne smejo drseti, sicer nam grozijo poškodbe pri padcu, pa tudi preveč glasni zvoki izpod naših čevljev (zvok čevljev s petkami) niso primerni za delovno okolje. Deluje moteče, poleg tega pa so vsi okoli vas seznanjeni z "vsakim vašim korakom".

Rdeča petka kot detajl ... spredaj odprti ... in živahnejše barve.

Neprimerna "službena" obutev

Nekatere oblike in vrste čevljev pa so popolnoma neprimerne za pisarniško obutev. Recimo:

- Športni copati oziroma "superge". Udobno že! Za prosti čas, nikakor pa za v službo!

- Sandali in spredaj odprti salonarji. Poletni sandali ali natikači t.i. flip-flopke se v vročih poletnih dneh res zdijo najbolj ustrezna in udobna obutev! Vendar preden jih obujete za v službo, preverite ali v podjetju velja poseben kodeks oblačenja. Za poslovno žensko, ki želi izražati avtoriteto in obenem spoštovanje do svojih strank, pa sandali niso primerna obutev. Spredaj odprti salonarji so že bolj primerna tudi službena obutev. Preden jih obujete, si privoščite pedikuro. Urejeni nohti so obvezen dodatek!

- Zelo bleščeči in okrašeni čevlji. Zlati, srebrni in čevlji posuti z bleščicami ne sodijo v pisarno. So pa imenitna popestritev večerne obleke, tudi ko se udeležite poslovne zabave ali večerje s poslovnimi strankami.

- (Pre)visoke pete. Poleg tega, da so čevlji z ekstremno visokimi petami (od 10 do 12 cm) manj udobni, je tudi hoja v njih cela umetnost. Čevlji z visoko peto sicer vsako žensko postavo naredijo še bolj ženstveno, kar pa je še dodaten argument, da niso primerni za na delo. Saj bo vsa pozornost namenjena vašim telesnim oblinam in ne vašim delovnim sposobnostim!

- Umazani, strgani in ponošeni čevlji, nikakor ne sodijo na podobo poslovne ženske.

Čevlji poslovne ženske ...

Podoba urejene in uspešne poslovne ženske se torej zares začne pri čevljih. Zato pozor pri izbiri! Čevlji morajo biti izdelanih iz kvalitetnih materialov, sijaj videza in bolje visoko loščeni kot mat videza ali semiš. Vsaka poslovna ženska naj bi imela v omari vsaj nekaj parov klasičnih salonarjev, z visoko ali nizko peto. Peta je lahko visoka med 5 in 7 (max. 8) centimetri. Spredaj odprti čevlji za elito med podjetnicami niso primerni. V kolikor nosite spredaj odprte salonarje, pazite tudi na urejenost nohtov na nogi. Izogibajte se previsokim petam kot tudi "balerinkam". V kolikor vas "klasika" preveč dolgočasi in si želite bolj "trendi" čevlje, ohranite vsaj enega izmed elementov obutve čim bolj nevtralnega. Na primer pri salonarju zelo klasične oblike, se lahko odločite za bolj živahno barvo ali manjši dodatek v obliki sponke ali manjše pentlje na konici čevlja. Seveda pa je tudi pri izbiri čevljev odvisno, v kakšnem podjetju ste zaposleni. Kot poslovna ženska zaposlena v podjetju, ki se ukvarja z visoko modo, boste nedvomno posegle po bolj drznih in modnih čevljih. Na drugi strani pa poslovna ženska zaposlena na visokih gospodarsko-političnih funkcijah mora ohraniti strogo poslovnost in diskretnost, kar pomeni čim bolj klasične in nevpadljive čevlje.

Nevtralna barva ... v kombinaciji s torbico ... in drugimi dodatki (pas).

A čevlji so konec koncev za vsako žensko nekaj posebnega! Večina žensk od vsega najraje kupuje ravno čevlje! S čevlji se do neke mere izrazi osebnost, karakter lastnice. Mnoge ženske se tako identificirajo s svojo obutvijo. In glede na to je v tem smislu izbira čevljev za službene obveznosti omejena. In zakaj taka navezanost na čevlje? Čevlji imajo odločno prednost pred oblekami, saj si lahko kupite katere koli ne glede na težo in postavo. Zato pri izbiri le poskrbite, da se boste tudi v službenih čevljih počutile dobro in samozavestno! Kar pa vsi vemo, da vpliva tudi na naše delo!

Urška Č.

Vir: http://www.lifestyle.enaa.com, http://www.24ur.com, http://shoes.about.com The Worst Shoes to Wear to an Office, foto: www.saksfifthavenue.com, www.shoes.com

sorodni članki


Komentarji: 8 

Dodajte komentar


masa | 26.06.2008 ob 08:16
kje so kakšne dobre trgovine s čevlji v lj ali v celju pa da so cene normalne
alenka | 10.05.2008 ob 23:51
se strinjam,da je čevelj pika na i,odraža
lik osebnosti
žid | 24.03.2008 ob 17:05
So fini tudi tisti z prozorno peto.Lahko jih snamete v pisarni,obvezno pa jih nosite v spalnici!
Tina | 24.03.2008 ob 15:19
Dejstvo je da se morate zavedati, da mora biti poslovna ženska urejena! Vendar ne pozabite na to, da je tudi pepelka nosila ozke in lepe čevlje samo do polnoči. Prekomerna nošnja obutve z visokimi petami z leti povzroča skrajšanje ahilove tetive in halux valgus ( izbočena kost pri velikem prstu). Vsaj "pod mizo" in za gibanje po pisarni imejte udobne in lepe natikače ( Sanolabor BTC¨city znamka MIGI). Jasno je da ne morete iti na sestanek k šefu z natikačami!
avtor | 08.02.2008 ob 18:20
Draga Janja! Kupite jih lahko preko spleta na www.saksfifthavenue.com! Prijetno nakupovanjem vam želim!
Janja | 06.02.2008 ob 21:33
Spoštovani. Imam rdeč hlačni kostim z belimi črtami in si že doilgo časa želim točno takšne čevlje kot so tisti z rdečo piko. Kje bi jih lahko kupila?
Frenk | 30.01.2008 ob 17:12
nikol dost...
meta | 17.01.2008 ob 14:15
Poznam zgodbo: polna omara, pa nič pametnega za obuti! Sploh pa bi lahko bili v službi kar v copatih!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat