| 

Postal sem podjetnik

Ali je nakup nepremičnine dobra naložba?

Ali je nakup nepremičnine dobra naložba?

10.06.2008 ob 12:18

Imate prosta denarna sredstva in jih želite oplemenititi! Ne vesta pa kam bi ta denar naložili oziroma investirali? Vsekakor pa denar želite naložiti dobro in pričakujete čim večji ter čim hitrejši zaslužek.

Trenutno velja prepričanje, da so zelo dobre in donosne predvsem naložbe v nepremičnine. Le-te so namreč varne in stabilne. Poleg tega so se v zadnjih letih cene nepremičnin v Sloveniji skoraj povsod zviševale, in to neverjetno hitro. Predvsem so se cene zviševale na najbolj atraktivnih lokacijah. Atraktivnost lokacije določa več različnih dejavnikov. Na primer: sama pozicija nepremičnine v gospodarsko zanimivem in razvijajočem se območju, lokacija glede na prostorsko ureditvene plane in državne oziroma občinske lokacijske urbanistične načrte ipd.

V nepremičnine je vedno pametno vlagati, vendar je treba upoštevati njihovo lokacijo, starost, opremljenost in namembnost. Nepremičnina je namreč zelo nehomogen produkt, saj jih je mnogo vrst. Ko razmišljamo o nakupu, moramo upoštevati vse omenjene faktorje. Odločilna pa je lokacija.

Glede na namembnost so v zadnjih letih pri nas najbolj zrasle cene gradbenih zemljišč in le te že presegajo vrednost posamezne investicije na takšnem zemljišču. Pri nakupu gradbenih nezazidljivih parcel se v zadnjem času pojavljajo špekulacije. V smislu nakupa po nizki ceni za nezazidljivo zemljišče na atraktivni lokaciji in podatkom, da bo v nekaj letih postalo zazidljivo, se takšne parcele kasneje prodajo tudi po 10x ceni glede na prvotno nakupno ceno.
Glede na odstotek rasti cen, pa so se med stanovanjskimi objekti, najbolj podražila manjša stanovanja v več stanovanjskih objektih. Namreč glede na povpraševanje je le-ta najlažje oddati in to po precej "zasoljenih" cenah, vzdrževanje pa je lažje in cenejše.

Glede na statistične podatke nepremičninskega trga se tako trenutno najbolj obrestuje nakup gradbenih zemljišč na atraktivnih lokacijah, manjših enosobnih stanovanj in poslovnih prostorov (v trenutno popularnih trgovsko-poslovnih centrih na obrobju mesta z urejenim dostopom in parkirnimi mesti). Pri poslovnih prostorih sta pomembna namembnost in urejena dokumentacija, odločilna pa je zopet lokacija.

Investicija v nepremičnino je nedvomno dolgoročno najbolj varna naložba. Lahko pa je odločitev o nakupu tudi napačna, kar se običajno pokaže dokaj hitro. Predvsem izbira lokacije in neurejenost dokumentacije sta dejavnika, ki odločata o smotrnosti nakupa. Nepremičnine že same po sebe prinašajo tudi stroške. Če pa se pojavijo še dodatni nepredvideni in nepričakovani stroški urejanja dokumentacije in nezmožnosti nadaljnje prodaje ali pričakovanega koriščenja, je bil nakup nepremičnine slaba naložba.

Kakšne pa so razmere na nepremičninskem trgu v svetu?
V skoraj vseh razvitih državah Evropske unije so se takšne naložbe močno obrestovale. Skokovito rast nepremičnin cen pa ugotavljajo tudi v večini novih članic unije. Vendar mnogi ekonomisti opozarjajo, da se bo zaradi umetnega dvigovanja cen, slej kot prej situacija rigorozno spremenila. Podobno kot se na ameriškem nepremičninskem trgu že nekaj časa cene strmo dvigujejo in se pričakuje veliki in boleči »pok«, se bo pričelo dogajati tudi drugje po svetu in tudi pri nas. Razmere na ameriškem trgu nepremičnin so namreč zaradi ekstremno visokih cen že nekaj časa izredno napete. Ob že napovedanem zniževanju cen, bo to zelo boleče za celotno Ameriko, saj naj bi nepremičninski trg poganjal celotno gospodarstvo.

Vir: informacijska borza nepremičnin, spletne strani nepremičninskih agencij

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


ando | 10.06.2008 ob 14:29
dejstva, mislim,da tudi pri nas ne more bit drugace
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 11 do 23 °C

Torek
od 11 do 23 °C

Sreda
od 11 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat