| 

Uporabne informacije

Obleka na predstavitvenem razgovoru

Obleka na predstavitvenem razgovoru

Predvsem ne pozabimo, da se odpravljamo na razgovor za službo, kjer so resnost, odgovornost in spoštljivost vrline, ki jih želimo predstaviti tako z obleko kot obnašanjem. Zato se ne oblečemo kot za na maškarado in nase ne damo vsega kar imamo novega in kar v revijah piše, da je "in", pač pa se oblečemo po svoji notranji intuiciji in v mejah našega splošnega življenjskega stila. Kar bi za primer veljalo za ženske, ki sicer nikoli ne nosijo čevljev v visoko peto, na razgovor pa obujejo salonarje z izredno visoko peto in so v njih videti precej nerodne in negotove.
Poleg dobro izbranih oblačil je potrebno paziti tudi na splošno urejenost in higieno, kot recimo na čisto in urejeno pričesko, urejene roke, pa tudi na ličenje. Vsekakor je celostna podoba tista, ki bo na sogovorniku pustila vtis. Kajti za prvi vtis nimamo druge možnosti.

Zato je izbira enostavnejša, če upoštevamo t.i. "nenapisana pravila" poslovnega oblačenja.

Pravila za ženske:

  • Najprimernejše oblačilo je elegantno krojen kostim s krilom ali hlačami, v barvah: temno modra, siva, črna, zadnje čase tudi rdeča, bež in pastelne barve. Krilo kostima je lahko dolžine najmanj širino dlani nad kolenom. Kostim kombiniramo z bluzo, lahko tudi z majčko. Za oboje pa velja, da ne sme biti iz prosojnih materialov, z globokimi dekolteji ali s tankimi naramnicami. Za poslovno žensko naj bi veljalo, da naj ima vedno pokrita ramena. Če se odločimo za majico s tankimi ali celo brez naramnic (tako imenovani "top"), se pokrijemo s suknjičem, katerega pa se lahko zamenja tudi z lepo jopico. V novejšem času poslovne ženske klasičen kostim občasno nadomestijo tudi s kombinacijo krila, majčke (ali bluze) in jopice oziroma z enodelnimi oblekami. Obleka mora biti elegantno krojena in neoprijeta, v okusnih barvah in vzorcih. Predvsem za mlade poslovne ženske bi veljal slednji izbor.
  • Nogavice (ali hlačne nogavice) naj bi poslovne ženske nosile vse letne čase, tudi v poletni vročini. To pravilo se sicer z novejšimi smernicami opušča, razen v visokem poslovnem svetu. Odločite se za nogavice barve kože ali črne barve. Nogavice naj ne bodo mrežaste ali vzorčaste in pisanih barv.
  • Spodnje perilo naj bo kožne barve ali v barvi, ki ne preseva skozi blago zgornjega oblačila.
  • Čevlji so izredno pomembni. Nosijo se salonarji z visoko (a ne preveč visoko) ali z nizko peto. Poleti sandali, ki pa naj bi bili spredaj zaprti. To je za visoki menegment obvezno. Drugače so lahko sandali spredaj odprti, pri tem moramo paziti na negovane in urejene nohte (pedikura).
  • Razni dodatki k obleki kot so: rute in šali, so že skoraj obvezni del poslovnega oblačila. S skrbno izbrano rutico (po možnosti iz svile) oblačilo "personaliziramo" in popestrimo. Z njo lahko tudi poudarimo detajle na oblačilu, ki sicer niso vidni.
  • Nakit na poslovni ženski mora biti preprost in ne preveč vpadljiv. Nakit naj bo izbran z okusom. Nadete si lahko največ štiri kose nakita. Najbolj pogost nakit poslovne ženske so vsekakor uhani. Nadete si lahko tudi ogrlico, medtem ko zapestnice lahko povzročajo preveč ropota, kar je lahko pri razgovoru moteče. Boljši izbor kot zapestnica je lepa elegantna zapestna ura.

V današnjem času je tudi v poslovnem svetu več prostora za sproščenost in individualnost, kar velja tudi za oblačenje. Tudi izbor poslovne obleke je izredno širok, pravila postajajo bolj ohlapna, a kljub vsemu je pomembno ohraniti diskretnost. Ne smemo se namreč pustiti zavesti in se predstaviti v cenenih oblačilih in neurejenega videza, kajti tudi kakovostna obleka ima svojo (visoko) ceno!

Urška Č.

sorodni članki