| 

Uporabne informacije

Razgovor za službo - pravila oblačenja

Razgovor za službo - pravila oblačenja

Od uspešnosti razgovora je marsikdaj odvisna naša usoda, zato se velja dobro pripraviti. In to velja tudi za izbiro oblačila, v katerem bomo na razgovor prišli. Oblačilo mora biti poslovno, kar pogojujejo tako imenovana "nenapisana pravila" oblačenja v poslovnem življenju. Tudi za na prvi razgovor in našo prvo "pojavo" pred potencialnim delodajalcem jih velja spoštovati!

Za moške veljajo naslednja pravila:

- Moška obleka naj bo klasična, elegantna, kar dosežemo z umirjenimi barvami (siva, temno modra, lahko tudi bež barva) in z enostavnimi vzorci blaga. Črna barva obleke je sicer najbolj elegantna hkrati pa zelo poudarja avtoritativnost, zato mogoče ni najbolj primerna za predstavitveni razgovor.

- Kravata je priporočljiva, ni pa več "obvezna" glede na vedno bolj sproščene smernice poslovnega oblačenja. Kar bi veljajo predvsem za zelo mlade poslovne moške. Pri kravati kot dodatek obleki se lahko poigramo z živahnejšimi barvami in vzorci in s tem naši podobi dodamo individualnost.

- Srajca naj bo enobarvna v nežnih svetlih odtenkih ali z rahlimi nevsiljivimi vzorci, barvno usklajena z obleko in kravato. Srajca naj bo z dolgimi rokavi, ni pa več nujno. Glede na novejše poslovne zapovedi je lahko srajca tudi s kratkimi rokavi v vročih dnevih.

- Nogavice morajo biti barvno usklajene z obleko in čevlji, enobarvne, brez napisov in vzorcev, in naj bodo višje, tako da segajo skoraj do kolen.

- Čevlji so enako pomembni kot ostali deli obleke. Čevlji naj bodo klasični z vezalkami (lahko tudi brez), praviloma v črni barvi s tankim usnjenim podplatom. Gumijasti rebrasti podplati so neprimerni.

- Dodatki k obleki naj ne bodo prekričeči in prevpadljivi. Predvsem na prvem razgovoru ni nujno pokazati "vsega" kar imamo na izbiro v naši kolekciji oziroma v naši omari. Od dodatkov k obleki lahko dodamo pas. Pas naj bo usnjen, v temni barvi, usklajen z barvo čevljev in obleke. Zaponka na pasu naj bo manjša in klasične štirikotne oblike.

- Drugi dodatki k moški obleki kot so: manšetni gumbi, žepni robec, kravatna igla, se z novimi trendi vračajo v poslovni stil oblačenja. Vendar za prvi razgovor bi mogoče delovali prevpadljivi.

- Modni dodatek k moški obleki je tudi nakit. Na prvem mestu je zapestna ura. Le-ta naj bo klasične oblike, s številčnico, s tankim usnjenim ali kovinskim pasom. Velika športna in digitalna ura ni primerna. Od drugega nakita je za moškega primeren le še poročni prstan, razne zapestnice, ogrlice in drugi prstani niso primerni. Izjemoma pečatni prstan, katerega pa je potrebno "znati" nositi!

Urška Č.

sorodni članki