| 

Uporabne informacije

Obnašanje v restavraciji

Obnašanje v restavraciji

Pred božični in novoletni čas je obdobje, ko so obiski restavracij najpogostejši. Tako v družinskih krogih kot s poslovnimi partnerji oziroma sodelavci. Ne glede na krog ljudi, s katerimi boste restavracijo obiskali in na vaše razpoloženje, pa naj bi spoštovali vsaj osnovna pravila obnašanja v restavraciji. Svoje "manire" je potrebno vzdrževati tudi, če malce pregloboko pogledate v kozarec ali pa vam družba, s katero ste v restavraciji, enostavno ni všeč. Tudi če ste že naveličani posedanja in prehranjevanja po gostilnah, je lepo obnašanje zrcalo vašega spoštovanja do ljudi in okolja, v katerem se nahajate.

V restavraciji veljajo drugačna pravila obnašanja kot pri obedu doma za domačo mizo. Pomembno je, da poznate najosnovnejša, sicer se lahko zgodi, da boste z obnašanjem do spremljevalca ali spremljevalke oziroma do strežnega osebja storili napako, ki vas lahko stane več kot le dobrega prvega vtisa. Še posebej, če je vaš spremljevalec/spremljevalka ugleden in pomemben poslovni partner. Kadar ste v dvomih kako ravnati, se raje odločite za bolj zadržano obnašanje. Vsa pretirana čustva in geste tukaj odpadejo!

Izbira restavracije in mize

Ko povabite gosta ali goste v restavracijo na kosilo ali večerjo, razmislite, kakšna kuhinja jim najbolj ustreza. Morda je gost vegeterjanec. Vsi niso navdušeni nad krepko domačo kuhinjo oziroma niso ljubitelji kitajskih, japonskih in drugih eksotičnih jedi. Če okusa svojih gostov ne poznate, izberite restavracijo, kjer ponujajo bolj klasično, mednarodno kuhinjo. Tam bo praviloma skoraj vsak našel nekaj po svojem okusu. V kolikor ste finančno omejeni, pri izbiri pazite tudi na cene. Restavracije se ločijo tudi po cenah jedi, ki jih ponujajo. Zato v naprej preverite cene, da ne boste pri plačilu računa presenečeni ali celo v zadregi, ker ne boste imeli dovolj denarja pri sebi za plačilo obeda.

Ko gre za pomembno vabilo, je priporočljivo, da v izbrano restavracijo najprej odidete sami in kuhinjo preizkusite. Če ste s hrano zadovoljni, se odločite še za najboljšo mizo v restavraciji. Tudi lega mize v restavraciji je namreč lahko izredno pomembna. Miza ne sme biti preblizu toaletnih prostorov, niti preblizu vhodnih vrat, da pogovora in uživanja ob hrane ne motijo neprijetne vonjave ali prepih in hrup z ulice.

Pozdravljanje gostov

Zase izberite takšen prostor, da prihajajoče goste dobro vidite. Goste lahko pozdravljate in sprejemate ob aperitivu pri baru. Šele ko pridejo vsi povabljeni, se družno odpravite k rezervirani mizi. Prednost takšnega načina pozdravljanja gostov je v tem, da lahko goste, ki se med seboj še ne poznajo, seznanite v dokaj sproščenem okolju.  V nekaterih večjih restavracija in ko pričakujete večjo število gostov, lahko kar osebju ob vhodu poveste, katere goste pričakujete, da jih bodo brez nepotrebnega izpraševanja usmerili k pravi mizi. To je priporočljivo zlasti, ko pričakujete, da ne bodo vsi gosti prišli točno ob istem času. Z ostalimi gosti, ki so že prišli, lahko medtem sproščeno klepetate pri mizi, ne da bi se pri tem nervozno obračali proti vratom in čakali na zamudnike. Ko so zbrani vsi povabljeni, se lahko uradni del skupnega obeda prične, morda pa je to tudi pravi trenutek za vaš pozdravni nagovor pri mizi.

Pot do mize

Če vstop v restavracijo moški v ženski družbi, mora ženski odpreti in pridržati vrata ter stopiti v prostor pred njo. Moški tudi poskrbi za mizo ali pa se dogovori s šefom strežbe. Običajno vas bo strežno osebje vodilo do vaše rezervirane mize, pri čemer moški stopa za žensko. Pri mizi moški vedno prepusti ženski, da si izbere stol. Nato ji stol odmakne od mize, da se lahko usede. Tudi ostalim svojim gostom pustite, da si sami izberejo svoj stol. V kolikor opazite zadrego gostov, se prestopajo na mestu in begajo z očmi sem ter tja, je to znak, da jim pomagate pri izbiri mesta za mizo.

Naročanje

Pri naročanju ne smete biti preskromni pri izbiri jedi zase. To je namreč lahko za povabljence znak prikritega poziva k skromnosti. Zgodi se lahko tudi, da si nekateri gostje ne upajo naročiti dražjih jedi. Zadrego omilite tako, če jim sami priporočite, kaj je v tej restavraciji še posebej okusno, in predlagate dražjo sestavo jedilnika. Goste pa lahko tudi sami spodbudite k naročanju predjedi, glavne jedi, poobedka, pijače, kave, tako da dobijo občutek, da si zares lahko privoščijo, kar si želijo.

Račun

Če ne želite, da bi gostje vedeli, koliko vas je povabilo stalo (kar so že osnovna pravila vljudnosti), stopite do natakarja in račun neopazno poravnajte. Zadostuje pa tudi običajna diskretnost, da preganjen račun, ki ga dobite na krožničku, poravnate s plačilno ali kreditno kartico.

Napitnina

V navadi je, da za dobro postrežbo, namenite nekaj denarja tudi za napitnino. Če se vam zdi postrežba in nasploh vzdušje v restavraciji nad vašimi najvišjimi pričakovanji, je lahko napitnina tudi višja. Če račun poravnate s plačilno ali kreditno kartico, napitnino v gotovini posebej izročite natakarju. Če pa plačate z gotovino, pustite napitnino na krožničku, na katerem so vam prinesli račun.


Sicer pa poleg pravil obnašanja v restavraciji, veljajo tudi pravila obnašanja za mizo in navodila, kako kaj uporabljati pri mizi (prtičke, pribor ..). Lepo vedenje pri mizi vliva samozavesti in sodi k umetnosti uživanja hrane. To pa je že druga zgodba, ki vam jo bomo opisali v naslednjem prispevku.

Urška Č.


Povzeto po Priročniku lepega vedenja, Ljubljana, 2004

sorodni članki