| 

Postal sem podjetnik

Želite višjo plačo?

Želite višjo plačo?

16.04.2008 ob 13:00

Postavite se v situacijo: Minilo je že devet mesecev od kar ste nastopili na svoje novo delovno mesto. V tem času ste s svojim delom presegli vsa svoja pričakovanja kot tudi pričakovanja tistih, ki so vas vzeli v službo. Ker ste se ob tem počutili dobro, ste sami sebe nagradili in si privoščili malce več kot običajno. Dobro opravljeno delo vas motivira in si pri tem postavljate tudi višje osebne cilje. Poleg tega vam dobra "služba", da občutek varnosti in stabilnosti. Kar pomeni, da ste si morda celo kupili novo stanovanje, ali vzeli v njem večsobnega (namesto prejšnje garsonjere), odšli na zaslužene počitnice, kupili svoji ljubi (ljubemu) drago darilo, zavili v najbližji casino in poskusili svojo srečo še tam. Skratka zapravili ste več kot ste dejansko zaslužili, zato potrebujete in tudi mislite, da si zaslužite, večjo plačo! Konec koncev, delate dobro, delate več in bolje kot so od vas pričakovali in zahtevali. Torej si večjo plačo res zaslužite. Poleg tega prihaja konec leta, ki je lahko odlična iztočnica za vašo prošnjo nadrejenim po povišanju plače. Kajti konce leta je čas za opravljanje bilanc in ocenjevanje uspešnosti ter učinkovitosti dela zaposlenih in produktivnosti podjetja.

Tako nastopil je vaš trenutek! Vendar imate pomisleke, kako prositi za povišico? Kdaj je pravi trenutek za to? V kakšni situaciji boste to storili? Vprašati ni greh in nič ne stane, mislite!? Morda da, morda pa tudi ne!

Težko je predvideti kako bo reagiral vaš nadrejeni, ko ga boste prosili za povišanje plače. Lahko pa vam svetujemo glede načina, da se izognete neprijetni situaciji pri postavljanju "vprašanja". Vzdušje lahko kaj hitro postane vroče in napeto, če vprašanje postavite napačno ali v napačnem trenutku. Lahko ste pri tem celo ponižani in še hujše, dobite lahko celo odpoved! Pred dejanskim nastopom pred vašim šefom si postavite strategijo in celoten govor pripravite v naprej. Pri tem mislite tudi na časovno primernost in ustrezno situacijo ter prostor, kjer želite govoriti z vašim šefom. In bodite pripravljeni tudi na negativni odgovor, kajti nekaj kar je vam samoumevno, ni rečeno, da je tudi drugim. Imejte pripravljene argumente in odgovore, zakaj vi mislite, da si zaslužite višjo plačo. Torej na razgovor se dobro pripravite.

Da vam bo pri tem lažje, vam opisujemo 10 pasti, katerih se morate nujno izogniti, ko boste šefa prosili za povišico.

1. Nikar ne začnite vašega nagovora s stavkom: Upam, da boste na moje vprašanje, odgovorili z "da". Temveč, dajte svojemu šefu vedeti (in to tudi iskreno mislite), da sprejmete tudi odgovor "ne" na vaše vprašanje, s tem bo ozračje takoj manj napeto in za oba olajšanje v nadaljevanju pogovora.

2. Ne bodite preveč čustveni! Bodite brezizrazni! Poskusite obdržati čim bolj mirno kri, ne imejte previsokih pričakovanj. Vaše upanje in strah, bosta dala moč nasprotniku! V kolikor se boste postavili v pozicijo, da povišanja plače nujno niti ne potrebujete, bo to okrepilo vaš nastop!

3. Nikakor ne začnite razgovora s šefom nepripravljeni! Preverite celotno sliko v podjetju! Na primer: koliko za enako delovno mesto, kot ga opravljate vi, dobi plačano vaš starejši kolega z večletnimi izkušnjami? Ali podjetje v danem trenutku zaposluje nov kader oziroma zmanjšuje kadrovske kapacitete? Ali je podjetje v tem letu poslovalo uspešno? Če naletite na kakšna nerešena vprašanja in probleme v podjetju, najprej vprašajte svojega šefa, če mu lahko in kako mu lahko pomagate pri teh problemih? Kajti svet se ne vrti le okoli vas in vaših problemov!

4. Ne bodite nastopaški pred šefom! Ne hvalite se preveč s svojim delom, ne bodite domišljavi, ne oblecite se v svojo najdražjo Prada obleko! Šef se mora vedno počutiti v nadrejenem položaju!

5. Ne pripravite cele prezentacije in ne bodite predolgi! Govorite čim naj možno! Brez monologov! Rajši postavljate čim več vprašanj in na ta način boste dobili jasno sliko o stališču vašega šefa do povišice ter nasploh o načinu dela kot ga pričakuje od vas!

6. Izogibajte se vprašanjem, na katera lahko šef odgovori s kratkimi odgovori "da" ali "ne"! Postavljajte vprašanja tako, da vam bo izdal čim več informacij, ki jih želite vedeti. Vprašanja začnite z: kdo, kaj, kdaj, kje, kako in zakaj!

7. Ne bodite preveč obremenjeni z izidom razgovora! Namreč tako se boste težko posvetili pogovoru. Pozorno in skoncentrirano poslušajte pogovoru in sledite niti, ki vam jo šef sproti odvija!

8. Ne razmišljajte, da ste na misiji: Dobi več denarja! Razmišljajte o tem, da boste v vsakem primeru iz razgovora pridobili koristne informacije in neko novo izkušnjo. Morda boste s šefom navezali tudi nekakšen kontakt, ki bo v nadaljevanju vaše kariere koristen za vas!

9. Nikar ne predstavljajte vaše trenutno situacije in plače kot "problem". Torej ne začnite pogovora s stavkom: "Imam en problem!". Temveč začnite pogovor z novimi predlogi, novimi idejami, ki jih imate za vaše podjetje. Naj vas šef vidi v luči nekoga, ki bo podjetje "rešil" in ne kot nekoga, ki za podjetje predstavlja "problem"!

10. Nikar ne postavljajte ultimata! V kolikor gre pogovor v drugo smer, kot si želite, nikakor ne pričnite groziti ali postavljati ultimatov. Rajši se pogajajte o višini povišice. Ne postanite nestrpni in ne dvigujte svojega glasu. Navedite razloge zakaj potrebujete takšno povišico in se sprijaznite tudi z nižjo vsoto. Poskusite lahko vedno še enkrat, čez nekaj mesecev!

Povzeto po: MSN CareerBuilder.com writer

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od -1 do 0 °C

Četrtek
od -1 do 1 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Sobota
od 0 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat