| 

Posel in moda

Combat T98 - Da je varno tudi ko postane nevarno

Combat T98 - Da je varno tudi ko postane nevarno

Rusko terensko vozilo s prepričljivimi zmogljivostmi, ki je dolgo časa veljalo za najhitrejše terensko blindirano vozilo na svetu, glede na nivo varovanja (B7). Projekt Combat T98 je nastal v glavah ljudi, ki so dolgo časa sodelovali pri gradnji specialnih vozil za Rusko armado. Rusija kot država z velikim številom zelo bogatih ljudi je potrebovala robustno terensko vozilo, ki v notranjosti razvaja potnike predvsem pa ščiti tiste, ki zvečer malo težje zatisnejo oko zaradi kakega posla v katerem so se umazali, sedaj že skrbno manikirane ročice.

Kot rečeno je Combat T98 lahko blindiran in sicer so v ponudbi različni nivoji varovanja od B2 do B7, kar pomeni varnost potnikov pred svinčevimi kroglami premera do 12,7 mm. Karoserija je izdelana iz sendvič materiala, ki ga sestavljata kakovostno nemško jeklo in keramika. Za pogon lahko skrbi bencinski osemvalnjik s 340 konjskimi močmi ali prav tako osemvaljni dizelski motor, ki razvije 300 konjskih sil. Oba motorja prihajata iz skupine General motors, menjalnik pa je pri obeh pogonskih možnostih avtomatski 5-stopenjski znamke Allison. Glede na to, da ima najboljše Rusko terensko vozilo ameriško srce lahko z gotovostjo trdimo, da so stare zamere iz obdobja hladne vojne stvar preteklosti.

Combat je mogoče naročiti v dveh različicah in sicer kot 4-vratni pick up ali kot 5-vratni station wagon. Za vožnjo tega terenca boste v Sloveniji potrebovali vozniško dovoljenje C-kategorije saj največja dovoljena skupna teža presega 5.000 kilogramov ne glede na karoserijsko različico, teža praznega vozila pa prav tako v obeh primerih presega 3.500 kilogramov. Combat T98 pa z močnim pogonskim agregatom kljubuje zakonom fizike in kljub visoki teži brez težav dosega hitrost nekaj malega preko 180 kilometrov na uro. Po poročanju spletnih virov pa je to vozilo priljubljeno pri roparjih, saj so si ga zaradi njegovih karakteristik v dveh primerih bančnih ropov »izposodili« in uporabili kot vozilo za pobeg. Več o Combat T98 najdete tukaj.

Dejan V.

Foto: www.armoringgroup.com

sorodni članki