| 

Posel in moda

Hočete priti v formo?

Hočete priti v formo?

Za vse tiste, ki ste se odločili (vsaj) do poletja priti v formo, pa ste naveličani monotonih vadb v fitnes centrih, smo zbrali nekaj športov, ki vam bodo pomagali do zastavljenega cilja v najkrajšem času. Pri vseh naštetih športih pa ni vse le v fizičnem naporu, temveč je pomembno tudi druženje, timski duh ali pa zdrava mera tekmovalnosti.
Nogomet
Pri igranju nogometa boste zlasti svojim nožnim in ritnim mišicam privoščili popolno telovadbo. Nenehno tekanje z ene strani igrišča na drugega, pa je tudi odlična kardiovaskularna vadba. Prav tako boste razgibali roke, ki jih pri nogometu uporabljate za ravnotežje, trebušne mišice pa so aktivne pri brcah. Nogomet pa utrdi še nekaj manjših mišic, ki izboljšujejo stabilnost, predvsem tiste v gležnjih, kolenih in v pasu.
Vaterpolo
En najbolj zahtevnih športov, pri katerem srce doseže kar 92% svojega maksimuma, je tudi eden z najmanj poškodbami. Ker se igralci z nogami v nobenem trenutku ne dotaknejo tal, se krepijo ramenske in nožne mišice, s plavanjem, podajanjem in streljanjem pa še mišice hrbta in prsnega koša. Igra se med prekrški ne ustavlja, tako so igralci vedno v pogonu.
Košarka
Odličen šport za spodnji del telesa, ter za krepitev kosti, predvsem zaradi prenašanja teže. Meti na koš krepijo mišice rok, tekanje po igrišču pa je tudi kardiovaskularna vadba.


Ameriški nogomet
Šport, ki je nasploh dobra vadba za krepitev mišic, poleg vzdržljivosti zahteva tudi nekaj strategije, osredotočenost, disciplino in sodelovanje igralcev, in je s tega vidika tudi mentalen trening. Nagli starti, tek in menjavanje smeri razvijajo moč, agilnost in ravnotežje.
Tenis
Če želite kuriti kalorije in obenem pridobiti na moči v nogah in zgornjem delu telesa, si omislite lopar. Tenis zagotavlja naporno kardiovaskularno vadbo, z veliko visoko intenzivnimi obdobji. Če igrate redno, boste z lahkoto znižali tudi količino maščevja. Ker pa je vsak udarec drugačen, razmigate tudi svojo najmočnejšo mišico – možgane.
Karate
Karate z konstantnimi brcami izboljšuje ravnotežje in koordinacijo, poleg tega pa krepi tako zgornji kot spodnji del telesa. Trening pogosto vključuje tudi udarce, zato naj bi pomagal pri odpravljanju stresa in pridobivanju občutka izpopolnjenosti.
Golf
Če na igrišču ne uporabljate nosača ali carta, je igra golfa po študijah enakovredna ali celo boljša kot 30 do 40 minut na tekočem traku v fitnesu. Zamah pomaga graditi stabilnost v nogah in bokih ter pomaga pri gibčnosti ramen, rok, zapestij in dlani. Mirna igrišča pa so tudi odlična pri odpravljanju stresa.
Hokej na ledu
Aerobna in obenem anaerobna vadba pa je hokej na ledu. Igralci razvijejo sposobnost hitrega drsanja v pogostih, kratkih izmenah. Ponavadi imajo sloko postavo in močne mišice, ki jih potrebujejo za ekspolzivnost v igri. Predvsem močan je spodnji del telesa, ohranjanje ravnotežja na drsalkah, manevriranje s palico in obvladovanje paka pa spodbuja tudi nevromuskularne sposobnosti
Frizbi
Tako je, metanje frizbija je odličen šport, ki koristi celemu telesu. Dve uri skakanja, tekanja, obračanja in lovljenja krožnika je ena boljših kardiovaskularnih vadb. Prav tako izboljšuje koordinacijo rok in oči in gibljivost.


Tina P.
Vir: www.forbes.com

sorodni članki