| 

Aktualno

V EU se največ vlaga v farmacijo in biotehnologijo

V EU se največ vlaga v farmacijo in biotehnologijo

27.12.2007 ob 08:36

Splošne naložbe podjetij v raziskave in razvoj so se lani po svetu povečale za deset odstotkov, je sporočila Evropska komisija. Podjetja s sedežem v Evropski uniji so naložbe povečale za 7,4 odstotka, k čemur sta prispevali tudi Krka in Sava, ki sta se med tisoč podjetji iz EU po naložbah uvrstili na 242. in 975. mesto. Krka je za tovrstne naložbe namenila 52,65 milijona, Sava pa 3,47 milijona evrov. V svetovnem merilu s 5,76 milijarde evrov vodi ameriški farmacevtski gigant Pfizer, sledijo Ford Motor (5,46 milijarde), Johnson & Johnson in Microsoft (oba po 5,40 milijarde evrov). V Evropi za naložbe največ namenjajo nemški DaimlerChrysler (5,23 milijarde), ki je na svetovni lestvici na petem mestu, GlaxoSmithKline (5,13 milijarde) in Siemens (5,02 milijarde evrov).

Med 1000 podjetji s sedežem v Evropski uniji, ki za raziskave namenjajo največ denarja, jih le malo prihaja iz novih članic povezave. Poleg dveh slovenskih so se na seznam uvrstila še štiri češka, dve madžarski in dve poljski podjetji. Največ investicij znotraj EU prihaja iz Nemčije.

S skupno 70 milijardami evrov vodi farmacevtski sektor z biotehnologijo, sledijo strojna oprema (slabih 65 milijard), avtomobili in deli za avtomobile (slabih 61 milijard), elektronika in električna oprema (27 milijard) ter programska oprema in računalniki (slabih 27 milijard evrov).

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 7 do 13 °C

Sreda
od 7 do 2 °C

Četrtek
od -1 do 9 °C

Petek
od 3 do 9 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat