| 

Aktualno

Prednovoletno družabno srečanje društva LC Ljubljana Emona s poslovnimi partnerji in prijatelji

Prednovoletno družabno srečanje društva LC Ljubljana Emona s poslovnimi partnerji in prijatelji

18.12.2007 ob 07:52

V slogu načel delovanja dobrodelne organizacije LIONS in kot družabno srečanje ob iztekajočem se letu so se letos prvič v društvu LC Ljubljana Emona odločili organizirati prednovoletno poslovno druženje, kamor so člani društva povabili svoje poslovne partnerje, prijatelje in simpatizerje lionizma. Druženje je potekalo v zadnjem tednu novembra v žlahtnem ambientu Viteške dvorane Cekinovega gradu v ljubljanskem Tivoli parku. Kjer so se ob prigrizku in vrhunski vinski kapljici sproščeno pogovorili o pomenu in smislu "lionizma" kot dobrodelnega društva in gibanja za dosego nesebične pomoči in dobrobiti tistim, ki to potrebujejo.

Za uvod v pogovorni del srečanja pa je bilo vsem prisotnim v poslastico postreženo s koncertom dveh vrhunskih glasbenikov, Cveta Kobala, flavta in Damjana Stanišiča, kitara. Kratek povzetek predstavitve obeh glasbenikov:

Cveto Kobal je leta 1983 z odličnim uspehom diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. B. Čampi. Izpopolnjeval se je v Kanadi, Franciji in Švici. S štipendijo francoske vlade je bil tri leta slušatelj podiplomske specializacije v Parizu (A.Marion, P.Y.Artaud, T.Prevost). Sočasno je leta 1988 diplomiral na Ecole Normale de Musique de Paris. Leta 1991 se je podiplomsko izpopolnjeval na Univerzi U. S. C. v ZDA (J.Walker). Kot študent (1981-1983) je bil član orkestra Slovenske filharmonije. Od leta 1988 do 1990 in od leta 1992 do 1998 je bil solist Simfonikov RTV Slovenija, nato (1998-2000) urednik Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija. Odtlej koncertiranje dopolnjuje s pedagoškim delom. Je redni profesor za komorno igro in flavto na Oddelku za glasbo Pedagoške Fakultete, Univerze v Mariboru.

Damjan Stanišič je z odliko diplomiral na Fakulteti glasbene umetnosti v Beogradu pri prof. Mr Veri Ogrizović, pri kateri trenutno zaključuje magisterski študij. . Že v času rednega šolanja se je oblikoval v preciznega interpreta, kar mu je v podiplomskem študiju omogočilo razvoj v izjemne kreativne interpretacije, tako v programskem kakor v izvajalskem smislu. Trenutno opravlja pedagoško delo v Sloveniji, na Glasbeni šoli v Murski Soboti.

Pred koncertom je vse prisotne s pozdravnim in predstavitvenim nagovorom nagovoril predsednik društva LC Ljubljana Emona gospod Bojan Grum.

Nagovor g. Gruma:

»Spoštovani gostje, dame in gospodje. Dovolite mi, da vas tudi jaz najprej prisrčno pozdravim. Pozdravljam vas kot zaupanja vredne poslovne partnerje. Pozdravljam vas kot prijatelje. Pozdravljam vas kot simpatizerje lionizma.

Leto 2007 se počasi izteka, pred nami so novi izzivi in naloge in nove želje. Poskušali bomo pozabiti morebitne neuspehe, razočaranja, padce, prepričan pa sem, da se bomo spominjali vseh lepih stvari, srečnih trenutkov in dobrih del.

Slednje je naš moto tudi pri lionizmu. Del lepih trenutkov podariti tistim, ki to potrebujejo, pomoči potrebnim, predvsem otrokom s posebnimi potrebami, slepim in slabovidnim.

Integracija in inkluzija otrok s posebnimi potrebami postajata tudi del naše sodobne družbe. Del naše družbe pa žal postaja tudi vse večje kapitalno razslojevanje. In prav je, da tisti, ki operativno, intelektualno, finančno ali moralno zmoremo, pomagamo pomoči potrebnim, da bodo lahko odgovorno vstopili v družbo.

Dobra dejanja nič ne bolijo. Prinašajo pa zadovoljstvo in osebno rast. So plod dobrih misli, brez da bi za to zahtevali plačilo ali izkaz spoštovanja.

Večkrat sem v tem nagovoru izpostavil pomoči potrebne otroke, čeprav je delovanje lionizma širše. Otroke sem poudarjal zato, ker sem sam na tem področju dejaven in ker menim, da je prav otroštvo tisto obdobje, ki usodno zaznamuje ves nadaljnji človekov razvoj.

Vezano na to, bi omenil dve pravljici, ki sta v teh dneh izšli in si ju lahko danes tu ogledamo. Odlikujeta pa se po tem, da ju lahko prebirajo skupaj tako videči kot slepi otroci. Napisani sta v običajni pisavi in v pisavi slepih, ki jo imenujemo brajica. Knjigi sta namenjeni otrokom, da ob prebiranju in spoznavanju pravljičnih junakov spoznajo, da lahko enakovredno berejo tudi slepi otroci. Menim, da prispevata k večjemu osveščanju drugačnosti.

Za vse nas velja, da bolj kot smo osveščeni, lažje sprejmemo drug drugega, bolj smo strpni do sebe, do drugih, do drugačnih.

Za konec pa bi se rad iskreno zahvalil sponzorjem tega večera, ki so pod okriljem Lions Kluba Ljubljana Emona, omogočili naše nocojšnje druženje.
Podjetje IB-PROCAD in lionist Edo Sternad, podjetje SIMCON in lionist Matjaž Šink, ZLATARSTVO MALALAN in lionist Peter Malalan, podjetje UNICHEM in lionist Aleš Slavec, podjetje CONSTRUCTA, ki ga, ker jaz danes nastopam v drugi vlogi, zastopa gospodična Urška Čebular. Hvala vam.

Zahvaljujem se tudi vam, dragi gostje za vašo udeležbo. Tudi za to, da ste si, v tem že kar predprazničnem času, našli dovolj pripravljenosti in časa, da ste nocoj z nami.

Naj vam nocojšnji večer ostane v lepem spominu.« Konec nagovora.

Večer je vsekakor minil v prijetnem vzdušju in bo ostal v lepem spominu vsem prisotnim ter v želji, da postane tovrstno dogajanje in druženje tradicionalno. V naslednjem prispevku bomo predstavili tudi obe pravljici, ki jih je v svojem nagovoru omenil predsednik društva, in sta prvi tovrstni knjigi v Sloveniji, ki sta obenem namenjeni tako za videče kot za slepe otroke.

Vir: Dokumentacija LC Ljubljana Emona

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 7 do 13 °C

Sreda
od 7 do 2 °C

Četrtek
od -1 do 9 °C

Petek
od 3 do 9 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat