| 

Aktualno

Predstavitev LIONS KLUB Ljubljana Emona

Predstavitev LIONS KLUB Ljubljana Emona

11.12.2007 ob 07:20

Svetovna dobrodelna organizacija LIONS je nastala v ZDA leta 1917 po znamenitem nagovoru 17-letnega slepega, a genialnega dekleta Hellen Keller. Vplivni posamezniki so se odločili, da bodo z darovi in dobrodelnimi akcijami podprli slepe in slabovidne. Dejavnost je postajala iz leta v leto obsežnejša in uspešnejša. Danes 45.000 Lions klubov po vsem svetu predstavlja močno finančno in moralno podporo slepim. Na svetu slepi predstavljajo desetino vseh invalidov, skupno pa jih je okoli 40 milijonov. Lions klubi pa ne podpirajo le slepih, ampak tudi druge skupine pomoči potrebnih invalidnih posameznikov in skupin. V vseh letih delovanja smo 1.392 člani iz 46 slovenskih Lions klubov v dobrodelne namene zbrali nad 2,5 milijonov evrov.

 

Lions klub Ljubljana Emona že od ustanovitve leta 1999 z različnimi akcijami pomaga slepim, slabovidnim in drugim, pomoči potrebnim. Z zbranimi sredstvi smo v minulih letih obogatili mrežo knjižnic za slepe pri Zvezi slepih Slovenije, prispevali sredstva za zvočne knjige, poklonili nekaterim slabovidnim dijakom in študentom prilagojeno računalniško opremo. Poleg tega smo otrokom Zavoda Janeza Levca ob dnevu zemlje postavili čudovit zimski vrt, otrokom Waldorfske šole v Ljubljani pa smo pomagali opremiti telovadnico, ter gojencem zavoda Elvire Vatovec – enota Divača omogočili letovanje na morju. V lanskem letu smo sodelovali s Centrom za usposabljanje invalidnih otrok v Vipavi; njihovim gojencem smo podarili Orffov inštrumentarij za preprosto muziciranje. Varovancem Centra Dolfke Boštjančič iz Drage pri Igu smo z zbranimi sredstvi pomagati pri nabavi ortopedskih pripomočkov. V lanskem letu smo podprli izdajo strokovne publikacije Zagotavljanje enakih možnosti za vzgojo slepih in slabovidnih otrok v Sloveniji (urednici dr. Darja Kobal Grum in mag. Barbara Kobal). V letošnjem letu izvajamo v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih program učenja jahanja za slepe in slabovidne otroke. V mesecu marcu pripravljamo smučarski vikend učenja smučanja za slepe otroke. Skupaj z Zavodom za slepo mladino pripravljamo nakup in izdajo prvih tipnih didaktičnih knjižic v Sloveniji, itd… Kot vsako leto pa tudi letos že sedmič zapored organiziramo dobrodelni koncert OTROCI OTROKOM, ki bo v mesecu marcu v Filharmoniji.

 

Sicer se pa na vsakem koraku se zavedamo privilegija svojega zdravja. Z opominjanjem družbe na obstoj drugačnosti se trudimo za sprejemanje te različnosti in razvijanje strpnosti med ljudmi. Držimo se torej 90-letnega lionističnega načela, da pomagamo.

 

Avtor besedila: predsednik društva LC Ljubljana Emona g. Bojan Grum

 

S temi načeli in moralnimi vrednotami so se v letošnjem letu v društvu LC Ljubljana Emona odločili organizirati prednovoletno poslovno druženje, kamor so člani društva povabili svoje poslovne partnerje in se v žlahtnem ambientu Viteške dvorane Cekinovega gradu v ljubljanskem Tivoli parku sproščeno pogovorili o pomenu in smislu "lionizma" kot dobrodelnega društva in gibanja za dosego nesebične pomoči in dobrobiti tistim, ki to potrebujejo. (Predstavljeno v prihajajočem prispevku)

 

Urška Č.

 

sorodni članki

Petek
od 14 do 20 °C

Sobota
od 12 do 24 °C

Nedelja
od 13 do 24 °C

Ponedeljek
od 14 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat